Ръководството на Mercator подаде оставка

Членовете на управителния съвет на словенската група се оттеглят заради разногласия с основните акционери

У нас словенската верига има четири магазина под марката Roda<br>
У нас словенската верига има четири магазина под марката Roda<br>
У нас словенската верига има четири магазина под марката Roda<br>    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
У нас словенската верига има четири магазина под марката Roda<br>    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конфликтът между мениджмънта и акционерите е свързан с подготвяната продажба на мажоритарен дял от дружеството на хърватския конкурент Agrokor, която беше възпрепятствана от ръководството на словенската верига

Целият петчленен управителен съвет на най-голямата словенска верига за бързооборотни стоки  Mercator начело с главния изпълнителен директор Жига Дебеляк подаде оставка. Причината за това е разногласие със собствениците на компанията, стана ясно от съобщение до Люблянската фондова борса, където се търгуват акциите на Mercator Poslovni Sistem. Конфликтът между мениджмънта и акционерите е свързан с подготвяната продажба на мажоритарен дял от дружеството на хърватския конкурент Agrokor, която беше възпрепятствана от ръководството на словенската верига. Чрез българското си звено "Меркатор-Б" компанията е представена и у нас, където има четири магазина под марката Roda.

Преди събранието

След шест години на постовете членовете на управителния съвет подадоха оставките си в четвъртък вечерта, ден преди събранието на акционерите. На него се очакваше да бъдат предложени нови членове на надзорния съвет, които да имат правомощия да сменят управителния съвет. В официалното съобщение за оставката се посочва, че тези планове са станали известни на широката бизнес общност, което ще попречи на борда да работи ефективно с партньорите и акционерите на компанията, независимо дали предложението ще бъде одобрено. Затова членовете на управителния съвет са готови да се оттеглят веднага, в случай че собствениците решат така. Договорите им предвиждат шестмесечен предупредителен срок, който изтича на 30 септември. Според подалите оставка обаче в интерес на компанията е по-скоро да бъдат назначени нови мениджъри предвид трудната икономическа обстановка в момента. Наскоро Дебеляк предупреди, че групата е изправена пред "най-тежката си година" заради опасността от рецесия в Словения и свитото потребление.

Загубено доверие

Като причина за оттеглянето си мениджърите посочват загубеното доверие на собствениците. "Определени събития през миналата и тази година, дължащи се на различни виждания по отделни елементи на продажбата на компанията, доведоха до понижаване на доверието между управителния съвет и някои важни акционери", се казва в официалното съобщение. През есента на 2011 г. група компании, които държат 52.1% от капитала на Mercator, се опитаха да продадат акциите си. Сред тях бяха 12 местни банки и инвестиционни компании, включително Nova Ljubljanska Banka (NLB), както и най-големият производител на бира в страната - Pivovarna Lasko. Сделката обаче срещна спънки, тъй като ръководството на компанията не позволи на най-добрия кандидат - хърватската Agrokor, да извърши финансов и правен анализ. Според мениджмънта имаше опасност сделката да бъде спряна от регулаторните власти в Босна, Хърватия, Черна гора и Сърбия, където и двете компании присъстват. Agrokor е най-голямата непублична компания в Хърватия и основният конкурент на Mercator в региона. Според местните медии кандидаткупувачът е предложил по 221 евро на акция, което означава, че цялата словенска верига се оценява на 832 млн. евро.

Шанс за продажба

В края на декември сделката беше блокирана, като причина за това стана оставката на главния изпълнителен директор на NLB Бозо Ясович. Наблюдатели тогава коментираха, че това е сигнал за силния натиск, включително и политически, за спиране на продажбата. Така в началото на февруари тази година хърватската компания оттегли офертата си, като обяви, че сделката й е отнела твърде много време, без гаранции за успешен край. Оставката на мениджмънта на Mercator сега се тълкува като шанс за подновяване на продажбата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    old27530804 avatar :-|
    old27530804
    • + 1

    Беше учудващо при тези цени и тази конкуренция при нас как успяват!

    Нередност?
Нов коментар