🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аржентина готви национализация на петролен гигант

Изземването на мажоритарния дял в YPF ще бъде най-голямата национализация в петролната индустрия след като руското правителство пое контрола над "Юкос" през 2000 г.

Бензиностанция на YPF в Буенос Айрес. Правителството на Аржентина се готви да придобие 51% от акциите на компанията с аргумента, че сегашният мажоритарен собственик - испанската Repsol,  не е инвестирала достатъчно в развитието на компанията.
Бензиностанция на YPF в Буенос Айрес. Правителството на Аржентина се готви да придобие 51% от акциите на компанията с аргумента, че сегашният мажоритарен собственик - испанската Repsol,  не е инвестирала достатъчно в развитието на компанията.
Бензиностанция на YPF в Буенос Айрес. Правителството на Аржентина се готви да придобие 51% от акциите на компанията с аргумента, че сегашният мажоритарен собственик - испанската Repsol, не е инвестирала достатъчно в развитието на компанията.    ©  Marcos Brindicci
Бензиностанция на YPF в Буенос Айрес. Правителството на Аржентина се готви да придобие 51% от акциите на компанията с аргумента, че сегашният мажоритарен собственик - испанската Repsol, не е инвестирала достатъчно в развитието на компанията.    ©  Marcos Brindicci
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Аржентина е на път да национализира YPF - най-голямата петролна и газова компания, изземвайки по този начин контролния пакет от сегашния му собственик - испанската група Repsol, съобщиха световните медии.

В понеделник аржентинският президент Кристина Фернандес заяви, че ще внесе законопроект, който предвижда 51% от акциите на добивната компания да станат държавна собственост. Този нейн ход е на път да създаде сериозен политически конфликт между Аржетнина и Испания, коментира Financial Times.

По стъпките на "Юкос"

Изземването на мажоритарния дял в YPF ще бъде най-голямата национализация в петролната и газовата промишленост след като руското правителство пое контрола над "Юкос" в началото на 2000 г. Според оценки на анализатори пазарната стойност на 51% от акциите на YPF е 5 млрд. долара, посочва Financial Times.

Видимо ядосана, Кристина Фернандес направи съобщението на живо по телевизията под аплодисментите на публиката в правителствения дворец. Отхвърляйки неотдавнашните критики от страна на Испания, аржентиският президент заяви, че тя няма да се поддаде на чужд натиск. "Аз съм държавен глава, а не хулиган", заяви тя в присъствието на представители на бизнеса, синдикатите и политическите сили в страната.

Ако намеренията на държавния глава се сбъднат, Repsol ще загуби половината от своя дял, който в момента е 57.43 на сто от капитала на YPF.

Реакцията на Мадрид

Реакцията на Мадрид не закъсня. Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргало обяви, че страната му ще предприеме ответни мерки срещу Аржентина, които ще бъдат обявени през следващите дни.

От своя страна испанската Repsol заяви, че компанията ще разгледа всички правни възможности, за да защити интересите на своите акционери. Компанията смята решението на аржентинските власти за дискриминационно и "явно незаконосъобразно".

Аржентина смята, че YPF не е извършила достатъчно инвестиции в сектора, принуждавайки по този начин правителството да плати над 9 млрд. долара за внос на петрол през миналата година. След огласяването на плановете на национализация акциите на YPF се обезцениха с близо 21% на борсата в Ню Йорк. Междувременно търговията с акции на компанията беше спряна на борсата в Буенос Айрес, след като цената им падна с 2.4%.

И на Repsol

Repsol ще поиска чрез международен арбитраж компенсация за експроприирането на филиала й YPF в Аржентина, като сумата може да надхвърли 10 млрд. долара, съобщи нейният президент Антонио Бруфау.

"Всяка държава има право да експроприира, но трябва и да плаща", изтъкна той пред журналисти, отбелязвайки, че "тези действия няма да останат безнаказани".

По думите му компенсацията, която ще поиска Repsol, трябва да бъде поне равна на стойността от нейния дял от 57.4 на сто в компанията, оценяван на 10.5 млрд. долара (8 млрд. евро). Общата стойност на YPF по изчисления на испанската компания е 18.3 млрд. долара, макар че според Бруфау филиалът струва много повече.

Докато аржентинското правителство обвинява испанската компания, че не е инвестирала достатъчно в YPF, Бруфау изтъкна, че от закупуването на филиала през 1999 г. са направени инвестиции за 20 млрд. долара, към които трябва да се прибавят 15-те млрд. долара за закупуването на YPF. Оттогава инвестициите винаги са били повече от резултатите, допълни той.

Според него решението на президентката Кристина Кирхнер е начин да се прикрие икономическата и социална криза, на която е в плен страната в момента, най-вече заради нейната погрешна енергийна политика. "Това не подхожда на една модерна държава, Аржентина не заслужава това", подчерта президентът на Repsol.

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 2
    • + 25

    Снощи по някои испански ТВ канали се коментираше, че служителите на Репсол в Буенос Айрес безцеремонно са били подканени да напуснат работните си места в различни офиси. Испанците недоволстват, че правителството е с вързани ръце, защото 1) трябва да съгласува ответните мерки с Еврокомисията 2) проблемът е много щекотлив - търговските интереси на Испания в Латинска Америка са от такива мащаби, че ако примерът на аржентинската президентка се окаже заразен за други популистични правителства там, последствията биха били катастрофални.
    Май ще се окажат верни слуховете, че Кристина Фернандес е получила подкрепа от Русия, Китай, Мексико, Бразилия, САЩ...

    Нередност?
  • 2
    kornephoros avatar :-|
    Корнефорос
    • - 15
    • + 19

    Я тая Кристина! Аз си мислех да духвам за Аржентина, ама ще изчакам да видя да не тръгнат към комунизъм (зорлем)

    Нередност?
  • 3
    kornephoros avatar :-(
    Корнефорос
    • - 12
    • + 57

    До коментар [#1] от "Мими":

    Всъщност, и България има достатъчно основания да национализира 2/3 от чуждите "инвестиции". Просто не сме в съответната част на света, в Латинска Америка тръгват по пътя на държавния капитализъм, понеже крайно либералният модел не им донесе нищо, освен съсипия и още мизерия (просто чуждите инвеститори се държат като колониалисти и изсмукват всичко за своите държави, в България също)

    Нередност?
  • 4
    dragozow avatar :-?
    Кум Вълчан
    • - 30
    • + 25

    Ми не е много пазарно ориентирано една държава да заграбва чужда компания, само защото не функционира добре. Аржентина може да си създаде компания, която ще прави каквото иска, Аз ако съм голям инвеститор бих се замислил след тия изцепки дали да си инвестирам милиардите там. Г-жа Фернандес се учи от своя приятел другаря Чавес. Народа естествено че много се радва от подобни действия, но ефекта за хората от това е никакъв.

    Нередност?
  • 5
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 22
    • + 35

    До коментар [#4] от "dragozow":

    А пазарно ориентирано ли е чужда компания да изсмуква ресурсите на една държава за своя печалба ?

    Браво на аржентинците, че са се усетили и ще национализират компанията.

    В България тук всеки ни смуче. Софийска вода, електроразпределителните дружества, банките. Всички тези компании изнасят печалби зад граница. Това е съвременния капитализъм - робство замаскирано зад парите.

    Нередност?
  • 6
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 7
    • + 19

    Нали се сещаш държавата как ще управлява подобна компания?

    Нередност?
  • 7
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 7
    • + 16

    До коментар [#3] от "kornephoros":

    В България имаме опит с национализацията. Оставям на теб да решиш добър или лош.

    Що се отнася до изсмукването сега, явно неволно :-) Кристина Фернандес е пропуснала да спомене, че Репсол навремето е инжектирал впечатляващи суми и в много ключов момент за поредното аржентинско правителство. Не искам да бъда голословна, ще проверя какви точно и кога, и ще ги коментирам вероятно утре.

    Нередност?
  • 8
    m_style avatar :-P
    m_style
    • - 15
    • + 13

    [quote#3:"kornephoros"]в Латинска Америка тръгват по пътя на държавния капитализъм, понеже крайно либералният модел не им донесе нищо, освен съсипия и още мизерия [/quote]
    Къде видя крайно либерален модел в Латинска Америка и какво е това животно - държавен капитализъм - това от кварталния хоремак ли го научи?

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 14
    • + 9

    Няма как в определени моменти, когато
    "..........Аржентина смята, че YPF не е извършила достатъчно инвестиции в сектора, принуждавайки по този начин правителството да плати над 9 млрд. долара за внос на петрол през миналата година......"
    НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ХОД за да не се удави икономиката на страната.....
    Същото в момента става в България, смяна на собственика Захарчо, с по къчествен....... е България не е Аржентина, но и тук сиренето ес пари....

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 14
    • + 10

    До коментар [#1] от "Мими":

    Аржентина е достатъбно голяма и силна държава за да може и сама да решава, без подпиране от БРИКС....

    Меркозето да се "информират" и да действат, щото кризата в ЕС, те я генерираха с упоритата си защита на спекулантите с държавни облигации, вместо да ги отшият от движение.... и да закрепят икономиката на ЕС ....

    Нередност?
Нов коментар