🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Reuters: Национализацията няма да е пагубна за Repsol

Испанската компания така или иначе се оттегляше от аржентинския пазар

Repsol оценява дела си в YPF на 9 млрд. долара, но едва ли получи компенсация
Repsol оценява дела си в YPF на 9 млрд. долара, но едва ли получи компенсация
Repsol оценява дела си в YPF на 9 млрд. долара, но едва ли получи компенсация    ©  Reuters
Repsol оценява дела си в YPF на 9 млрд. долара, но едва ли получи компенсация    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар че при стъпването си в длъжност през 2005 г. мениджърът на испанската петролна компания Repsol Антонио Бруфау декларира "твърд ангажимент" към бизнеса в Аржентина, почти веднага започна да работи за изтегляне от страната.

С обявената в началото на седмицата национализация на компанията от страна на аржентинските власти, този му стремеж се изпълни, но не по начина, по който би искал. Това отбелязва в анализ агенция Reuters.

Акциите на испанската група поевтиняха със 7% до 16.31 евро във вторник, след като президентът на Аржентина Кристина Фернандес обяви, че ще внесе законпороект, според който държавата ще поеме контрола над най-голямата газова и петролна компания YPF, като изземе акциите, притежавани от Repsol. YPF осигурява половината производство на Repsol, но само 21% от нетната й печалба.

Според испанската компания стойността на дела й в аржентинската рафинерия в момента достига 9 млрд. долара, но анализаторите не очакват компенсацията да достигне тази сума, ако изобщо има такава. Въпреки това, стратегията на Бруфау от последните години за намаляване на зависимостта на компанията от Аржентина ще ограничи стратегическите и финансови вреди за Repsol. "Решението за национализацията дълбоко ни натъжава, но основите на Repsol са изключително солидни", декларира Бруфау на пресконференция във вторник.

Repsol заобикаля Аржентина

През последните години Repsol взе участие в най-успешните проекти за откриване на петрол в Мексиканския залив, Бразилия и Западна Африка. Компанията също така инвестира в находища на петрол и шистов газ в САЩ като част от стратегията на Бруфау да увеличи с 60% в политически стабилните страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От всички ключови проекти, набелязани от компанията през последните години, нито един не е в Аржентина.

Repsol плати около 15 млрд. долара при приватизацията на YPF през 1999 г. Финансовата криза в Аржентина през 2001-2002 г., както и по-високите данъци и тавана на цените, наложени от президента Нестор Кирхнер, обаче значително подкопаха ползите от тази инвестиции. Още през 2006 г. испанската компания изяви желание да намали дела си в YPF, но липсваше интерес от чуждестранните инвеститори, а и аржентинското правителство се намеси.

През 2007 г. Repsol се съгласи да продаде за близо 2.24 млрд. долара 14.9% от YPF на Grupo Petersen, която е собственост на аржентинския бизнесмен Енрике Ешкенази. През миналата година Grupo Petersen увеличи дела си с още 10.1%. Една голяма част от парите за сделката – 1.9 млрд. долара, бяха осигурени на аржентинската фирма чрез заем от самата Repsol. Всичко това е показателно за желанието на испанската група да се изтегли от Аржентина, отбелязва Reuters.

Провалена продажба

Според информация на Financial times Repsol се е опитвала да продаде дела си от 57.4% в YPF на китайска енергийна компания малко преди решението на Аржентина да я национализира. "Тайният опит да се продадат 57% от YPF на китайски купувач, който е бил идентифициран от участник в преговорите като Sinopec, се е провалил след съобщението на аржентинското правителство в понеделник, че експроприира 51 процента от предприятието", посочва изданието. Антонио Бруфау също потвърди във вторник, че делът на групата в YPF е предизвикал интереса на международни инвеститори.

Бруфау заяви, че искал да разговаря през последните седмици за евентуалната смяна на акционера с президента Кристина Кирхнер, за да поуспокои някак напрежението, но тя нямала време да го приеме. По думите му групата е получила "твърди предложения" от две-три компании, но не даде повече подробности. Китайската Sinopec и Repsol вече си партнират в Бразилия, където китайската група участва с 40%о в местното подразделение на испанската компания.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Е да де изтеглянето си е изтегляне, ама с шут по гъза не е хорошо.....

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 1

    До коментар [#1] от "boby1945":

    Скоро ще има и други шутове. Шут от всички международни инвесторити които не могат да са сигурни за собственоста си. И постепенно аржентина ще се върне в блатото, откъдето се опитваше да изпълзи през последните десетилетия.
    Едно сравнение - Иран е голям проиводител на петрол но и голям вносител на бензин. Защото нямат технологии да си го преработват и се налага да го изнасят в Турция, където с американски технологии го правят на безин и дизел.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#2] от "m17":
    Иран не го мисли, Аржентина също..... ако малко разбираше от нефтопреработване, щеше да знаеш, че фирми от типа на Repsol просто "изнасят на едро" БВП от държавата, която е имала глупостта да ги пусне да са основен, водещ играч...

    Примери Лукойл Нефтохим, ЕРП-тата ..... после се чуди защо цените на горивата и тока не били по джоба на българина...... няма как и да бъдат..... при урбулешка приватизация..... каквато е направена явно и в Аржентина..... дайте да се отървем от губещото предприятие...... от електроразпределението и нефтопреработването отърваване няма.... винаги плащаш.......

    От държавният монопол единственото по лошо ечастен монопол.....

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 2

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Хич не го мисля щото ми е ясно как ще свърши. Същото важи и за Аржентина.И СССР вече не ги мисля щото го няма поради подобни налудничави разбирания за икономика които царяха и там.
    Смешното е че живота си продължава, историята се повтаря обаче чугунените соц глави не искат да се научат от реалноста.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#4] от "m17":
    А чугунените либерастични глави въобще нищо не учат, като пруските генерали са, нищо старо не забравят, нищо ново не научават....!!! после криза, горивата и токът скъпи ...

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-P
    m17

    До коментар [#5] от "boby1945":

    Добре че сме либералистичните глави, че да можем сега да си пишем по форумите в интернет. Ако си бяхме останали под контрола на чугунените сталинистки глави сега аз щях да чукам камъни в сибир а вие щяхте да чукате камъни на строжа на поредния Димитроград. Но и двамата щяхме скоро умрем от глад понеже в соца материалните неща не са важни и хич ги няма.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#6] от "m17":
    Не се изхвърляй, няма нужда и при социализма хора живеят и нищо им няма..... :-) и капитализма за който скачахме си има трески за дялане...

    Една от които е източването та БВП през големи фирми близки до монополно положение в дадена страна... примерите които съм дал...
    Даже ББ се усети че ЕРП-тата му "точат" бюджета, ти още не си влязъл в час...

    Ако приватизацията в такива случай беше разумно решение (нефтопреработка) ОМВ в Австрия отдавна щеше да е приватизирано, за италиянската Eni и ГАЗПРОМ да не отварям приказка.....

    Така че капитализма на кебабчетата не върши работа в нефта, газа, тока ..... иска се държавна регулация и участие, ко не искаш капиталетата да дерат по три кожи от хората както е в Нигерия например....

    Нередност?
Нов коментар