Нов иновационен фонд в подкрепа на фирмите

Със закъснение проектозаконът излиза за обществено обсъждане

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Български фонд за иновации към министъра на икономиката, енергетиката и туризма ще насърчи разработването и внедряването на нововъведения в страната. Това предвижда проектозакон за иновациите, публикуван за обществено обсъждане. Фондът ще действа като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, а статутът и организацията на работата му ще бъдат уредени с правилник, приет от Министерския съвет.

Малко от концесиите и малко субсидии

Предвижда се в бюджета на фонда да влизат най-малко 25% от получените приходи от концесии за добив, при които органът по провеждането на процедурата за предоставяне е министерството на икономиката. Ежегодна субсидия от бюджета също ще допълва авоарите на новата институция. Бъдещата структура ще отпуска безвъзмездни средства (грантове) за иновационни проекти, избрани на конкурсен принцип, ще консултира кандидатите за субсидии, ще насърчава сътрудничеството на фирмите с изследователските организации. Фондът ще подкрепя изобретателите, както и участието на компаниите в международни проекти, в национални, двустранни и многостранни програми (например: EUREKA, EUROSTARS, рамкови програми на ЕС), изискващи съфинансиране.

С учредяването му съществуващият Национален иновационен фонд (който се управлява от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия) ще бъде закрит и формално, тъй като на практика в последните няколко години той не работи (виж карето).

Проектозаконът предвижда държавната политика в областта на иновациите да се определя от Министерския съвет и да се провежда от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Специално създаден съвет по иновации в качеството си на експертно консултативно звено ще помага на министъра на икономиката и енергетиката.

Някои отпаднали идеи

Някои идеи, залегнали в първия вариант на законопроекта, бяха лансирани още през юли 2010 г. Една от тях например бе за въвеждане на "такса иновации" (силно критикувана от бизнеса). Предвидени бяха и конкретни текстове за данъчни облекчения на фирмите, които се занимават с иновационна дейност. В предложения сега вариант за обсъждане обаче тези предложения липсват. В проекта се съдържа само общ текст, че държавата "създава благоприятна среда за стимулиране на иновационните процеси чрез данъчни, митнически, регулаторни и други икономически, финансови и социални облекчения" и че ще "стимулира иновационната активност на предприятията, научноизследователските организации и други юридически лица при условия и по ред, определени в съответните специални закони".  Според Ангел Милев, програмен директор във фондация "Приложни изследвания и комуникации", законът е добра стъпка в посока напред, но е изгубено време, защото е можело да бъде приет поне преди една година. "Това, което се предлага в публикувания проект обаче, за жалост не съдържа реален стимул за фирмите да разработват и внедряват иновации", обобщава Милев.

Старият фонд

Националният иновационен фонд (НИФ) бе учреден през 2005 г. и се финансираше с пари от държавния бюджет: 5 млн. лв. за 2005 г., 7 млн. лв за 2006 г., 12 млн. лв. за 2007 г. и 15 млн. лв. за 2008 г. През 2005 г. фондът финансира 111 иновативни проекта на малки и средни фирми, през 2006 – 108, а през 2007 – 102. След 2008 г. спря да разглежда проекти поради липса на средства. През 2010 г. Министерският съвет предостави на НИФ 4 млн. лв. от бюджета за финансиране на вече сключени договори в подкрепа на иновативни предприятия. Същият жест последва и през 2011, когато правителството отпусна 5 млн. лв. отново за разплащането на одобрени преди години проекти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sulio_parvi avatar :-@
    sulio_parvi

    оооТова е жестока перачница. Гледах една година "иновациите" за които се искат пари и ми стана ясно,че едни хора усвояват еднипари пробутвайки: колелото,топлата вода, Америка и други подобни иновации. Проблема, е че трябва да се усвоят едни пари , а България или няма съответните експерти, или те са "атори" на иновацията или ако има експерти никой не ги знае и не ги викат за оценители. В резултат на това се пробутват "иновации"като гореизложените... През 2005 предложих нещо, което беше новост в световен мащаб и в България никой нямаше хабер от него (щото участвах в разработката му навън). Одобриха го, ама ми беше смешно, че го бяха дали на човек, който ме питаше за всичко и му беше неудобно и накрая даде положителна оценка.... Та така с експертите и "иновациите" в България.

    Нередност?
Нов коментар