🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пари за новатори

Националният иновационен фонд отново набира проекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пръв път след 2008 г. Националният иновационен фонд (НИФ) обяви нова конкурсна сесия за набиране на проекти. Бюджетът за 2012 г. е 5 млн. лв., с които ще бъдат субсидирани победителите. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври.

В конкурса могат да участват

два типа проекти

- научноизследователски развойни и за техническа осъществимост. Първият тип проекти са насочени към технологичното развитие на нови продукти, процеси и услуги или върху същественото им усъвършенстване, а вторият - към изследване на възможността за бъдеща реализация на даден научно-приложен продукт. Не се допуска финансиране за цялостно развитие, стигащо до готово пазарно изделие, услуга или процес. Фирмите трябва да потърсят друг източник на приходи, ако искат да видят иновацията си в масово производство. При научноизследователските развойни проекти максималната стойност на субсидията е 500 хил. лв., а срокът за реализация е 12 - 36 месеца. Безвъзмездната помощ от фонда не трябва да надвишава 50% от приемливите разходи по проекти за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие. Максималната стойност на субсидията при проектите за техническа осъществимост е 50 хил. лв., а срокът на реализация е до една година. Малките и средните предприятия могат да получат допълнителна субсидия в рамките на 10% от стойността на проекта. Сумата може да нарасне с още 10%, ако в екипа участва научна организация, университет или друго висше училище.

Приоритетни направления

за финансиране по новата, шеста поред, сесия са информационни и комуникационни технологии, приборостроене, биотехнологии, фармация, химия, нови материали и нанотехнологии, екотехнологии и третиране на отпадъци, енергоспестяващи технологии, иновативни технологии за управление на градската среда. Фондът не финансира проекти в областта на селското стопанство, рибната промишленост и лесовъдството. За субсидия

могат да кандидатстват

всички лица, регистрирани по Търговския закон и реализиращи проектите си на територията на България. Те могат да работят самостоятелно или в партньорство с други фирми, висши училища, БАН, научни организации или колективи, както и с български организации, включени в международни проекти с марката ЕВРИКА.

Проектите се оценяват

по два критерия: иновативност (60% тежест) и икономическа перспектива (40%). Оценката на конкурсната документация се осъществява от оценяващ комитет, който се състои от деветима членове - представители на бизнеса и науката с доказана професионална репутация, както и служители на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Независими експерти с квалификация в съответната научна област също помагат на оценяващия комитет.

За фонда

Националният иновационен фонд (НИФ) бе учреден през 2005 г. и се финансира с пари от държавния бюджет: 5 млн. лв. за 2005 г., 7 млн. лв за 2006 г., 12 млн. лв. за 2007 г. и 15 млн. лв. за 2008 г. От създаването му досега са проведени пет конкурсни сесии за набиране на проекти. След 2008 г. фондът на практика спря да субсидира нови проекти, тъй като в бюджета не бяха предвидени средства за тази дейност. Досега са постъпили 675 проектни предложения. Оценяващият комитет е класирал 369 проекта, с които са сключени договори за финансиране. Общият размер на одобрената субсидия по сключените договори е 60.5 млн. лева. През 2010 г. Министерският съвет предостави на НИФ 4 млн. лв. за финансиране на вече сключени договори с иновативни предприятия. Същият жест последва и през 2011, когато правителството отпусна 5 млн. лв. - отново за разплащането на одобрени преди години проекти.
Все още няма коментари
Нов коментар