Кандидат обжалвa търг за е-правителството

"Интрасофт-БН" оспорва избора на фирма, която да създаде държавните електронни регистри

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от месец след като държавата избра фирмите, които реално да изпълнят проекта за електронно обслужване на гражданите и фирмите от администрацията, се оказа, че вече има недоволни. Една от фирмите, кандидатствала за част от заданието и недопусната до него, обжалва избора на победител в поръчката. Според възложителите - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), процедурата няма да забави самия проект.

Технически нокаут

Търгът на обща стойност 14.4 млн. лв за "Развитие на административното обслужване по електронен път" - част от т.нар. е-правителство, беше разделен на пет лота и се проведе през април. В края на същия месец бяха избрани и победителите за всяка от петте задачи. Проблемът е при втората от тях, която предвижда да се изградят 35 държавни електронни регистъра. Победител там е "ТехноЛогика" на Огнян Траянов. Фирмата предложи да изпълни проекта срещу 3.37 млн. лв. Изборът й обаче се оспорва от консорциум "Интрасофт-БН", който е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а антимонополният регулатор е образувал производство по нея на 11 май.

"Интрасофт-БН" беше една от компаниите, отстранени от търга, а офертата й изобщо не беше отворена от комисията с аргумента, че не покрива техническите изисквания, обясниха от МТИТС. Нито една от двете компании в консорциума - "Интрасофт Интернешенъл" и "Би Ен груп БГ", не беше открита вчера за коментар. Според източници на вестника обаче мотивът й за оспорването в КЗК е, че не само тя не е отговаряла на техническите изисквания.

Според Закона за защита на конкуренцията срокът, в който КЗК трябва да се произнесе по жалбата, е двумесечен, а ако комисарите преценят, че има допълнителни усложнения, решението им може да се забави с още 30 дни. Според ресорните експерти от МТИТС обаче обжалването няма да повлияе върху сроковете, в които заданието да бъде изпълнено и електронните регистри да заработят. Причините са две. Първо - недоволният консорциум сам не е поискал от КЗК да спре изпълнението на поръчката. И второ - лотовете са разпределени хронологично така, че ще има време да се изчака и решението на антитръстовия орган.

Доза несигурност

Освен победителя "ТехноЛогика" и отстранения "Интрасофт-БН" другите компании, които поискаха да създават електронните държавни регистри, бяха обединение "Е-България" (ФАДАТА, "Контракс" и "Гравис България"), консорциум "РАО Електрон" ("Индекс България", "Ес Ем консулта", "Ти Би ЕС България") и "Атос Ай Ти солушънс енд сървисис". Единственият отпаднал по технически причини е "Интрасофт-БН". Макар че според възложителя оспорването няма да доведе до почти никакви последствия, избраният изпълнител не е сигурен в това. "Всяко едно такова обжалване ще забави процедурата", коментира изпълнителният директор и основател на "ТехноЛогика" Огнян Траянов за "Капитал Daily". Според него критериите за участието са били изготвени много внимателно, защото поръчката включва много голям обем първични данни да бъдат качени в няколко централизирани регистъра. Проектът е от ключово значение за изграждането на електронно правителство - въпросните регистри ще се ползват от всички държавни институции, допълни Траянов.

Е-администрацията - след година

Резултатите от останалите търгове по проекта за електронно правителство засега не са обжалвани. Така победителят за лот 1 - "Сиела", първо трябва да изготви анализа, идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на е-правителството. Сумата за тази задача е 2.4 млн. лв., като "Сиела" беше единственият кандидат.

Третият търг е за изграждане на 50 електронни услуги за общините. То ще струва близо 3 млн. лв. и ще се изпълни от "Сирма-интерконсулт". "Сиенсис-Абати" пък ще създаде архитектурата и референтния модел за е-правителството срещу близо 3.5 млн. лв. Последният лот е за осъвременяване и оптимизиране на портала www.egov.bg. Победител там е Ай Би Ес, а цената - почти 1.5 млн. лв.

Ако няма други подадени жалби и текущото оспорване в КЗК не забави проектите, всички те трябва да бъдат завършени до март 2013 г. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) и Европейския социален фонд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 4

    Ако това е заданието:

    http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/TOR.pdf

    То Лот 1 буди просто недоумение, особено с дефиноцията "Идентифициране не първичноте администратори на данни".

    Излиза, че държавата плаща милион и половина, за да може някой да й каже (на нея, държавата!) кои са й ведомствата, администриращи лични данни!

    Всъщност само мога да кажа "едни добре похарчени пари"......

    П.П. И оправете правописната грешка в заглавието.

    Нередност?
  • 2
    yulian_ar avatar :-|
    Юлиян Арнаудов
    • + 3

    До коментар [#1] от "epoc":

    Поправена е :)
    Мерси за забележката

    Нередност?
  • 3
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • + 3

    "Развитие на административното обслужване по електронен път"
    Това е безумие, 477 страници са само условията за провеждане на този търг.
    Ако всички усилия вложени в провеждане на търгове и стратегии се вложеха в реални действия, досега да имахме работещо електронно правителство.

    Нередност?
Нов коментар