🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Diageo преговаря за дял в индийската United Spirits

Британският производител на спиртни напитки се стреми да засили позициите си на нововъзникващите пазари

Вижей Малия се нуждае от средства, за да подкрепи своята авиокомпания Kingfisher Airlines
Вижей Малия се нуждае от средства, за да подкрепи своята авиокомпания Kingfisher Airlines
Вижей Малия се нуждае от средства, за да подкрепи своята авиокомпания Kingfisher Airlines    ©  Reuters
Вижей Малия се нуждае от средства, за да подкрепи своята авиокомпания Kingfisher Airlines    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият производител на спиртни напитки в света Diageo потвърди, че преговаря за дял в индийския си конкурент United Spirits, който е собственост на милиардера Вижей Малия, съобщават международните агенции.

В стремежа си да разшири позициите си в нововъзникващите пазари, Diageo осъществи редица придобивания, включително турската марка ракия Mey Icki. От своя страна Малия се нуждае от средства, за да подпомогне своята авиокомпания Kingfisher Airlines. Набирането на капитал за авиопревозвача през последната година подхранваше спекулациите, че милиардерът ще трябва да продаде част от акциите си в United Spirits или United Breweries – производителя на бирата Kingfisher.

United Spirits и Diageo водеха преговори и в миналото, но те пропаднаха през 2009 г., защото според индийската компания предложението на Diageo не беше достатъчно добро. Компаниите заявяват, че и сега достигането до сделка не е гарантирано. "Няма сигурност, че дискусиите ще завършат с транзакция", заявяват от United Spirits, които са вторият най-голям производител на алкохол в Индия.

Според информация на Reuters Diageo иска да купи 15% от акциите на компанията от Малия, който притежава 28% от United Spirits, както и още 10% от други инвеститори. Според банкери, запознати с преговорите, Diageo може да предложи между 1200 и 1300 рупии за акция, което ще даде на 25- процентния дял стойност от 42.5 млрд. рупии, или 488.3 млн. британски лири.

Ако придобие тези 25%, Diageo ще трябва да направи задължителна отворена оферта за поне още 26% от акциите на индийския производител, за да получи контрол. След като преговорите бяха официално потвърдени, акциите на United Spirits поскъпнаха с 4.3% до 1099.70 рупии. Те отчитат почти двоен скок за 2012 г., като голяма част от него стане през последните 4 месеца.

Въпреки очакванията Малия да използва печалбата от сделката, за да повиши капитала на  Kingfisher Airlines, някои анализатори изтъкват, че това може да не се случи. Според Шарън Лилейни, анализатор в Angel Broking, няма логика парите да потъват в губещата авиокомпания, а по-скоро ще бъдат използвани за намаляване на дълговете на United Spirits.

Kingfisher се нуждае от капиталова инжекция от 600 млн. щатски долара през следващите два месеца, изчисляват анализатори, цитирани от Bloomberg. През миналата година Малия даде гаранции на стойност 59 млрд. рупии (1.1 млрд. долара) на кредиторите на Kingfisher, показват отчетите на компанията.

Сделката между United Spirits и Diageo би била от полза и за двете компании, като индийците ще получат достъп до развитата дистрибуторска мрежа, а британците – до индийския пазар на спиртни напитки, който е достигнал 3.9 млрд. долара през 2011 г.

Все още няма коментари
Нов коментар