🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бърбън... от Япония

Азиатската Suntory придобива Beam за 16 млрд. долара, която държи марки като Maker’s Mark и Jim Beam

Beam Inc. държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s
Beam Inc. държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s
Beam Inc. държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s    ©  KEITH BEDFORD
Beam Inc. държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s    ©  KEITH BEDFORD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японският производител на уиски Suntory Holdings обяви, че купува американската компания Beam за 16 млрд. долара. Сделката ще създаде третата по големина група в сектора, която ще държи всякакви видове уиски - американско, шотландско, ирландско и японско с марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s. Годишните продажби на алкохол на новата компания ще достигнат 5.9 млрд. долара.  

Международна експанзия

Придобиването е шестото по големина в историята на алкохолната индустрия. Beam беше създадена след разцепването на Fortune Brands Inc. през 2011 г. Акционерите на базираната в щата Илинойс Beam ще получат 83.50 долара за всяка своя акция, което е 25% над борсовата цена преди обявяването на сделката. Чрез транзакцията Suntory ще увеличи допълнително международното си присъствие в момент, когато продажбите в Япония отчитат спад. През миналата година Suntory пусна на борсата подразделението си за храни и безалкохолни напитки Suntory Beverage & Food, за да набере около 4 млрд. долара, които ще използва за международна експанзия. Сделката е трета поредна за групата: през 2009 г. тя купи Orangina Schweppesу, а през миналата година - безалкохолните напитки Lucozade и Ribena от GlaxoSmithKline.

"От стратегическа гледна точка покупката има смисъл за Suntory. Но съм изненадан, че японците купиха Beam сами, но в момента йената е силна, а лихвите са ниски", заяви анализаторът Тревор Стърлинг пред Reuters. До неотдавна се смяташе, че японците ще наддават за Beam заедно с лидера в сектора Diageo. Цената на сделката включва и нетните задължения на Beam. Американската компания направи поредица от придобивания през последните години, сред които ирландската Cooley Distillery за 73 млн. евро. Около 59% от приходите на групата идват от американския пазар, а още 21%  - от Европа, Близкия изток и Африка.

През последните години японските марки уиски печелят много от най-престижните международни награди. Два са основните производители в страната - Nikka и Suntory, която стана известна по света с рекламираната й марка уиски от героя на Бил Мъри в "Изгубени в превода". "Всички местни алкохолни компании се стремят да растат извън Япония", допълва Стърлинг.

Разширяване на партньорството

Цената на сделката е двадесет пъти печалбата на Beam преди данъци, която е близко до рекордните 20.8 пъти, които Pernod Ricard плати през 2008 г. за производителя на водка Absolut. Но възможностите за синергии са минимални, тъй като 90% от бизнеса на Suntory са в Япония, а Beam ще продължи да бъде базирана в САЩ. Двете групи и в момента си партнират, като Suntory разпространява продуктите на Beam в Япония, а Beam прави същото с тези на Suntory в Сингапур и други азиатски пазари. През последните години търсенето на бърбън в Азия се покачва с толкова бързи темпове, че в един момент Beam обмисляше да "разводни" Maker's Mark, за да увеличи доставките за местния пазар.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 4

    Бърбънът се прави в САЩ, главно в Кентъки и Тенеси. Дали собствениците са от Илинойс или Токио няма значение, стига да не се бъркат в производството.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 3

    По-възрастните сигурно имат спомен от уискито Suntory от годините преди 10/11.
    Беше единственото, което можеше да купиш от гастронома, без да се озърташ за валута “по второ нашправление”.
    Ако не греша струваше към 10лв.(9.50 или 10.50 - нещо такова)
    :-)
    Аз лично нямам лоши спомени, не поне и такива от които да ме е боляла глава.

    Нередност?
  • 3
    mned avatar :-P
    mned
    • + 1

    А аз си спомням Бил Мъри и филма http://www.youtube.com/watch?v=gXGXZiX0pCA

    Нередност?
Нов коментар