🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зимата на тяхното спокойствие

Ски сезонът започва с умерен оптимизъм сред хотелиери и туроператори

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Плащаш четири нощувки, получаваш пет", "Безплатно настаняване на дете до 12 години", "Ранни записвания до средата на декември", "Осигурен превоз до пистите и намаления за ски гардероба". Битката на промоциите, бонусите и специалните оферти за предстоящия ски сезон вече "заваля" сред офертите на туроператори и хотелиери. И макар в сравнение с преди кризата предварителните резервации през последните години да имат несравнимо по-малък дял от всички зимни ваканции, те дават първите сигнали за предстоящия сезон. Добрата новина през тази година е, че ранните записвания вървят с темпа от 2011 г., като за някои пазари има и лек ръст. Пазарът ще се движи нагоре основно от туристи от съседни държави и Русия, а изборът на ски дестинация пак ще зависи от ниската цена, което увеличава шанса на България.

Допитване до хотелиери и туроператори в ски курорти показва и че на този етап няма фактори, които да ги тревожат сериозно. Въпреки това обаче никой не е "абсолютен оптимист", че може да се постигнат много по-различни от миналогодишните резултати.

Засега изглежда, че цените на хотелите ще са същите като миналата година, но окончателната стойност на почивките ще стане ясна, когато се обявят и офертите за картите.

Надежди за ръст

Кризата сви сериозно "вторите" годишни ваканции на много туристи. Но след лавината от проблеми на ски дестинациите през последните години през сезон 2011/2012 г. в големите курорти в България бе отчетен ръст в рамките на 3-5% по оценки на бранша. Той се дължеше най-вече на увеличените пътувания от съседните балкански държави, а не на традиционните пазари за този вид туризъм - Великобритания и Русия. Засега картината за предстоящия сезон не се очертава много по-различна, показва допитване на "Капитал Daily" до туроператори и хотелиери.

На завършилата преди дни ключова туристическа борса в Лондон всички дестинации в Европа изразиха позитивни нагласи за предстоящия зимен сезон, както и очаквания за до около 10% ръст. В редица изказвания на туроператори отново бе подчертано, че туристите продължават да сравняват много оферти за почивки, търсят по-изгодни варианти, очакват да получават все повече безплатни услуги в пакетите и обмислят сравнително дълго къде точно да отидат. На фона на този "профил" на скиорите и през тази година България продължава да попада в челните места на всички класации за евтина ски ваканция в Европа. Засега обаче това е повод само за умерен оптимизъм.

"Готвим се за сравнително добър зимен сезон, записванията вече започнаха", коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. По думите му през тази година отново се очаква силен интерес от съседните на България държави, с нормален темп протичат и записванията от Англия, Ирландия и Русия.

Хотелиерите в Банско, Боровец и Пампорово съобщават, че към момента ранните записвания вървят с миналогодишното темпо, като за някои пазари, като Русия например, има отчетен малък ръст. От икономическото министерство съобщиха дори по-позитивни данни - около 10% увеличение на предварителните резервации.

Важно разяснение обаче прави управителят на туроператора "Солвекс" Галин Георгиев: трябва да се отчете и това, че през последните години за Русия е характерен увеличаващ се интерес към предварителните резервации заради свързаните с това намаления. "Ето защо при руския, а и по принцип при руски говорещите пазари се наблюдава тенденция като цяло записванията да се изместват по-рано", посочва той. Така излиза, че сегашният ръст не означава повече туристи от Русия в зимните курорти.

Без сигнали за проблеми

На този етап хотелиерите и туроператори казват, че няма предпоставки за сериозни проблеми през зимата. Въпреки все още високите температури очакванията на синоптиците са през декември вече да има снежна покривка. Дори и това да не се случи, и в Банско, и в Боровец, и в Пампорово през последните години бяха закупени достатъчно машини за сняг, от които той може да "завали" при първото задържане на по-ниски температури. Отделно от това големите туроператори са заявили същия брой чартъри както миналата зима.

Нямаме сигнали за фактори, които могат да имат негативно влияние, коментира управителят на хотел "Самоков" в Боровец Светлана Атанасова. По думите й очакванията са в курорта да има "добър сезон".

"Ранните записвания вървят и са сходни с миналата година", каза и председателят на туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова, която е и собственик на хотел "Кралев двор". По думите й вече в много хотели са продадени и пакетите около новогодишните празници.

Сезонният барометър

Въпреки че през последните години силно намаля делът на скиорите от Великобритания и Русия, все още те имат ключова роля за резултатите от сезона. По данни на туроператори чартърните програми ще бъдат сходни с миналогодишните, като във Великобритания се продават и пакети с традиционни и нискотарифни линии. По данни на туроператори към момента има малък ръст на ранните резервации от Англия и Ирландия, който е в рамките на до 5-6%. 

Прогнозите за туристите от руски говорещите пазари - Русия, Украйна, Беларус и Молдова, също са умерени, като според Галин Георгиев от "Солвекс" ръстът ще е от порядъка на 5 до 7%. Съществени разлики от някой конкретен пазар не се очакват. По думите му интересът от страна на туристите от съседните на България държави също ще се запази в рамките на наблюдаваното през миналата година. Така очакванията му за предстоящите месеци като цяло са за ръстове, съизмерими с отчетените през миналата зима. "Ако успеем да реализираме ръст от 5-6% общо за сезона, ще е много добре", посочва той. 

Поглед на север и юг

Вече няколко поредни години южната съседка на България - Гърция, се превърна в ключов пазар за ски туризма като най-осезаемото присъствие на гръцки туристи има в Банско. Въпреки притесненията покрай сериозните икономически проблеми там през миналата година големите ски курорти отчетоха стабилен интерес. Към момента записванията от Гърция са сходни с 2011 г., като хотелиерите от Банско казват, че групи от страната се очакват и през ноември и декември, предимно в хотелите, предлагащи СПА услуги. По-голямата част от гръцките туристи идват в България през уикендите, обикновено със собствен транспорт.

През последните две години хотелиерите отчитат и зараждащ се интерес от другата южна съседка на България - Турция. Въпреки че все още групите от страната са малко, от бизнеса отбелязват, че се увеличават запитванията за ски почивки, при това без изразени маркетинг усилия от българска страна.

"Основният проблем в Турция остават визите, цената на една виза е 70 евро, което е по-скъпо от нощувката", коментира Благой Рагин. По думите му трябва да се работи по облекчаване на режима за турски туристи на ниво ЕС, както и да се мисли върху подобряване на административното обслужване. Данните на хотелиерите показват, че вече има записвания на турски туристи за Боровец и Пампорово, като очакванията са от този пазар да бъде отчетен ръст от поне 10-15%, но на сравнително ниска база.

Засега хотелиерите не очакват по-силен интерес от северната съседка на България - Румъния. Въпреки че румънците са сред най-честите посетители на морските курорти и други градове в страната, като Велико Търново например, техният брой по ски курортите е малък. Отделно от това хотелиерите казват, че румънските скиори идват доста кампанийно в страната - около големи християнски или национални празници. Данните на хотелиерите засега показват спад на записванията от Румъния (между 5 и 15% по различни оценки), но и резервациите оттам обикновено не са при ранни записвания.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 15
    • + 10

    На Банско вече е голяма лудница, от чужденци основно и става тясно по пистите вече, въпреки това и този сезон ще го посетя.
    Как е на Пампорово,колеги, по отношение плътността по пистите, не съм карал там още ?

    Нередност?
  • 2
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 3
    • + 21

    Ако има нормални цени , и алчността не им изяде акъла / отново / българските туроператори и хотелиери , ресторантьори и т.н. имат шанс в краткосрочна переспектива да се стабилизират , а в дългосрочна и да се развиват .
    Дано нормалното мислене надделее - в интерес е както на бизнеса така и на туристите , които не могат да си позволят самолетни билети до Австрия :)

    Нередност?
  • 3
    _ avatar :-|
    _
    • - 1
    • + 26

    Миналата година (имайки предвид, че зимата беше 6+) на Пампорово беше супер. Пистите и лифтовете като цяло са слабо натоварени. Само ме притеснява, че може би си повярваха прекалено много защото навсякъде цените са 10% нагоре тази година.

    Освен това в НИКАКЪВ случай не стъпвайте в бялата къща, на 3-пътното кръстовище, освен, разбира се, ако не ви допадат 4 пъти по-високи цени и един селски бек с джапанки и златен кръст да потърква ръце с паричките ви.

    Нередност?
  • 4
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 10
    • + 31

    Банско ... Месните си продадоха " почвата " настроиха се апартаментни комплекси ... Работата беше добра в началото но , после ...
    Ужас ! Помня Банско в началото колко хубаво беше 1997 а сега се превърна в един зимен Слънчев бряг. И селяния .

    Нередност?
  • 5
    patchev avatar :-|
    HXP
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#4] от "Teqilabg":


    Има няколко добри хотела, но само това е-НЯКОЛКО, които са подходящи за пиене секс, СПА, малко развъртане по пистите(ако караш ски) и кой от къде е.

    Нередност?
  • 6
    bta avatar :-|
    bta
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#4] от "Teqilabg":

    Така е в развитите курорти.

    Нередност?
  • 7
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#3] от "_":

    Благодаря за инфото

    Нередност?
  • 8
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 9
    • + 27

    До коментар [#2] от "thepirineagle":

    Ако си направите труда да потърсите оферти, ще бъдете доста изненадана, че седмица в Алпите с чартъра и ски картата ви излизат по-тънко от седмица в Банско. И на мен ми е чудно защо...

    Нередност?
  • 9
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 12

    [quote#8:"Г-н D."]Ако си направите труда да потърсите оферти, ще бъдете доста изненадана, че седмица в Алпите с чартъра и ски картата ви излизат по-тънко от седмица в Банско. И на мен ми е чудно защо... [/quote]

    Ами те в Банско не случайно разчитат на руските туристи....Понякога си е далавера да си член на ЕС и да можеш да пътуваш без виза....

    Нередност?
  • 10
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#8] от "Г-н D.":

    Е, не съм съгласен. Бил съм 2 пъти на Алпите, и то сам, не е по ефтино от Банско. На Банско ходя със семейството и пак ми излиза по ефтино и сме на хотел.
    Е , ако съм на квартира и сам да си готвя и при положение , че съм със собствена екипировка и купувам ски карта за след обяд само...може и да се получи нещо , ама пак приблизително равно на Банско...Не, благодаря.
    Банско е на световно ниво, колеги, но вече не може да поеме всички желаещи , капацитета му отдавна е превишен и това създава много неудобства.
    Или трябва да вдигнат цените (за да откажат малко хората), или да увеличат пистите. И при двата варианта има плюсове и минуси , като увеличението на пистите си е към момента невъзможно, по еколого-административни пречки.

    Нередност?
Нов коментар