Четвъртият оператор на БТК

Сделката за телекома приключи, като най-голям акционер ще е дружество на Цветан Василев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем години след приватизацията БТК отново е продадена. И новият, четвърти собственик пак е финансов инвеститор. В края на миналата седмица "НЕФ телеком България" е продала дела си от 93.99% в компанията на новорегистрираното дружество "Вива телеком България", става ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар. С това се слага и краят на едно дълго преструктуриране на задълженията на компанията. И се дава началото на първото по рода си управление на БТК, поето основно от местен играч в лицето на Цветан Василев, който ще държи най-големия пакет в телекома.

Българско-руският телеком

Новият стопанин на БТК е консорициумът между българската Корпоративна търговска банка (КТБ) и инвестиционното звено на руската ВТБ банк - VTB Capital (VTB), които чрез свои свързани дружества поемат основна част от капитала на компанията. След прехвърлянето, осъществено на извънборсов пазар за сумата от 265 млн. евро, "Вива телеком България" вече притежава 93.99% от телекома. Дружеството обаче само ще е физическият държател на акциите, а реалното разпределение на собствеността е поделено на по-горни нива в структурата от компании, които са регистрирани извън България. Пряк притежател на "Вива телеком България" е наскоро регистрираното в Люксембург InterV Investment. Подобна структура на собствеността БТК имаше и досега с разликата, че всички специално регистрирани за сделката дружества бяха в Холандия.

Реалните бенефициети, т.е. истинските стопани на БТК, са компании около КТБ и основния й акционер Цветан Василев чрез дружеството му "Бромак", VTB Capital и част от кредиторите на групата, които се съгласиха да превърнат вземанията си в капитал. Първоначалното споразумение между страните предвиждаше фирмите на КТБ и VTB да си поделят поравно 73% oт дела на стария собственик, т.е. по около 34% от контрола в компанията, а остатъчният дял (до 94%) да поемат кредиторите с преобразуван дълг в капитал. Естествено непроменена остава собствеността на останалите близо 6%, които се държат от дребни инвеститори.

Най-големият акционер

"Сделката е приключена. "Бромак телеком инвест" ще притежава около 45% от БТК", заяви Цветан Василев, едноличен собственик на "Бромак" ЕООД и мажоритарен акционер в Корпоративна търговска банка. Той не посочи повече подробности по сделката, но ако се съди по думите му, че дружеството "Бромак телеком инвест" ще има около 45%, значи то получава малко по-голям акционерен дял от останалите страни в сделката.

"Бромак телеком инвест" всъщност е новорегистрирано дружество, в което основен акционер с 99.5% от капитала е "Бромак", което пък е еднолична собственост на Цветан Василев. Макар новият акционер в БТК да е "Вива телеком България", истинският акционер от групата на КТБ ще е специалното дружество "Бромак телеком инвест". То е с първоначален капитал от 120 млн. лв., а преди дни е било решено сумата да бъде вдигната до 170 млн. лв. Това увеличение предстои да бъде вписано в Търговския регистър.

Оттук насетне

След като вече има нови собственици и реално предстоят да се довършват малки детайли по сделката, оттук насетне БТК я очаква нов мениджмънт. По думите на Василев бъдещият борд на компанията ще включва както настоящи мениджъри с цел запазване на приемствеността в управлението, така и нови лица, които ще олицетворяват визията и стратегията за развитие на телекома. "До 15 дни трябва да се свика и извънредно общо събрание за промяна в борда, а до средата на януари ще е ясна и новата стратегия за развитието на компанията през следващите три до пет години", допълни той.

Освен това сделката доведе до намаляване на общия дълг на групата от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством частично изплащане, преобразуване в акции и отписване на останалата част. Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране те трябва да са предоставили и 130 млн. евро на обезпечените кредитори на групата срещу мажоритарното дялово участие.

Предстои новите инвеститори да отправят и търгово предложение към миноритарните акционери. Такъв с блокираща квота е инвестиционен фонд от групата Artio. Все още не е ясно каква ще е цената, но би следвало да не е под тази на прехвърлянето на мажоритарния пакет, което стана на извънборсов пазар при единична цена на акция от 1.916 лв. според информация от интернет страницата на инвестиционния посредник Балканска консултантска компания, който е бил страна по прехвърлянето. Тази цена е в горната граница на ефективната цена на акция на придобиването, прогнозирана при обявяването на предложението на КТБ и VTB. Тогава в съобщение до фондовата борса от БТК посочиха, че тя "ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лева и 1.92 лева на акция". Борсовата цена днес беше 3 лв. за акция.

327 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brizeidas48 avatar :-|
    Nataliya
    • - 132
    • + 58

    Цветан Василев е успял да се докаже като виден бизнесмен и отличен предприемач с добре развит усет към печелившите идеи и стратегии. Вярвам че като акционер с най-голям дял в БТК той ще успее да изгради адекватна и ефективна стратегия на развитие, която в един хубав момент да започне да носи желаните печалби.

    Нередност?
  • 2
    didi2125 avatar :-|
    Darina Mincheva
    • - 115
    • + 55

    По отношение на новия мениджмънт, казаното от Василев звучи доста обнадеждаващо. Цветан Василев е известен с ясните си стратегии и бизнес планове които винаги проработват и дава положителни резултати. Намирам за правилна началната стъпка за запазване на приемствеността в управлението. Предусещам че новата визия на БТК ще събуди интереса на мнозина. В Борда на директорите ще се запазят част от старите членове и това е добре защото техният опит не бива да се подценява. В същото време няма как да не се появят и нови лица, които ще предложат нови идеи и планове на развитие на дейността. Със сигурност ще има засилване на техническата и кадрова база.
    В обобщение ще кажа че веднъж изчистила дълговете си за БТК тепърва ще настъпват светли времена.

    Нередност?
  • 3
    reshow_1952 avatar :-|
    reshow_1952
    • - 55
    • + 41

    ми много ясно. Той взе компанията, дългър й спадна на една трета от дължимото, какво повече? сега чакаме нещата да се подобрят, че много хора бяха заплшени да останат без работа

    Нередност?
  • 4
    alan_baldwin avatar :-|
    alan_baldwin
    • - 9
    • + 9

    tell me more what happened next?

    Нередност?
  • 5
    dimitrovden avatar :-P
    dimitrovden
    • - 31
    • + 55

    Не знам защо ми изникват асоциации със сериала "Бригада" :)

    Нередност?
  • 6
    rangelkuzmanov avatar :-|
    Веселин Николов
    • - 42
    • + 110

    Малее троловете на КТБ и тука налазиха.

    Нередност?
  • 7
    dravalanche avatar :-P
    DrAvalanche
    • - 34
    • + 86

    [quote#1:"Gabriel"]Цветан Василев е успял да се докаже като виден бизнесмен и отличен предприемач с добре развит усет към печелившите идеи и стратегии.[/quote] [quote#2:"delinda_dilain"]Цветан Василев е известен с ясните си стратегии и бизнес планове които винаги проработват и дава положителни резултати.[/quote]
    Ей, да не прекалявате с алкохола вечер...

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 36
    • + 84

    Цветан Василев - мултимилионер с пари от държавата



    Скандал след скандал

    ТЦ-ИМЕ става собственост на Василев през 2003 г., когато я купува чрез фирмата си "Кен трейд" от държавата за 2,2 млн. лв. Тогавашният институт по микроелектроника вече е със затихващи функции. Но сега има активи за 502 млн. лв., капитал от над 180 млн. и задължения за над 217 млн. лв. В същото време дружеството е раздало заеми за 219 млн. лв.

    Покрай ТЦ-ИМЕ гръмна и скандал, след като се оказа, че през 2004 г. фирмата купи за 9,1 млн. лева три обособени части от "Железопътен завод София". Така за терен от над 241 декара фирмата е платила около 18 евро на кв. метър. Три години по-късно половината от терена е продадена на испанската фирма "Урбас" за 60 млн. евро, която обяви намерение да строи комплекс от жилищни, административни и търговски сгради там. С кредит от ОББ и Корпоративна банка. Само от препродажбата на земята ТЦ-ИМЕ има печалба от 978 евро на кв. метър, или над 5000%. Партньор на испанците пък е българската "Техно резиденшъл парк", в чиято управа участват хора, свързани с други фирми на Цветан Василев.

    ТЦ-ИМЕ бе компанията, която стана съдружник на Ирена Кръстева и Делян Пеевски при покупката на редица медии, а Корпоративна банка кредитира сделките. Сега Василев няма участие в групата на Кръстева и Пеевски. Но пък участва чрез ТЦ-ИМЕ в структурата, която придоби ИПК "Родина".

    Неясни източници на финансиране

    Кои точно са източниците на финансиране на цялата тази впечатляваща дейност на фирмите на Василев, от отчетите не става ясно. Само при "Бромак" се споменава, че разчита на кредити от ТЦ-ИМЕ за осигуряване на ликвидни средства. За самата ТЦ-ИМЕ има официални данни, че е издала две емисии облигации. Едната е била през 2005 г. за 12 млн. евро. Втората е от 2009 г. и падежът е през 2014 г. Сумата е 15 млн. евро. Тези пари обаче не стигат за придобиване на активи за над 502 млн. лв. и раздаването на 219 млн. лв. заеми.

    Тогава вероятно става въпрос за банкови кредити? ТЦ-ИМЕ например през тази година е привлякла 152 млн. от емитирането на акции, взела е 256 млн. заеми и е успяла да погаси кредити за 342 млн. Но липсва информация кои са финансиращите банки. Ако това е Корпоративна, би трябвало БНБ да провери дали не се надвишава допустимият лимит за заеми към свързани със собствениците компании. А тъй като в Корпоративна банка са основната част от парите на държавните предприятия, ще излезе, че с тях всъщност се финансира частен бизнес за стотици милиони...


    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1137933

    Нередност?
  • 9
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 27
    • + 70

    Дано Василев знае ,че Империя построена върху пясък или рухва , или морето я събаря рано или късно ... А да играеш с руснаци е хубаво, само в началото.....

    Нередност?
  • 10
    npaine avatar :-@
    NPaine
    • - 25
    • + 64

    Ох аман от нагли ПРки бълващи глупости по форумите...

    Моля за по висока форумна хигиена, индивиди като горните продажници ме изкарват извън нерви!

    Нередност?
Нов коментар