Овладяването на БТК

Цветан Василев става най-голямият акционер в бившия държавен телеком

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртата продажба на Българската телекомуникационна компания (БТК) приключи. Този път телекомът не отива в ръцете на поредния чуждестранен фонд, нито пък се включва в групата на международен стратегически инвеститор. Новият най-голям акционер в компанията се оказа близкият до управляващите банкер Цветан Василев.

Макар и влизането му в БТК да се очаква повече от месец, събитията от изминалата седмица показаха още нещо: Василев придобива по-голям дял от очаквания досега. С това той си осигурява предимство при вземането на решения вътре в компанията, по-добра позиция при евентуалната й препродажба, повече възможности за влияние, достъп до огромна клиентска база... ползите са много. Но всички те са само рамката на основното: чрез БТК Василев изкачва и последното стъпало към голямата сцена - там, където са руските олигарси, натрупали милиарди по сходен модел.

След "Булгартабак", НУРТС и финансираните медии БТК запълва перфектно колодата от козове, чрез която банкерът се превръща не просто във фактор в малка България, но в непреодолим такъв. При това икономическата мощ, обхващаща всичко от финансови услуги до корабостроене и от производство на боеприпаси до търговия с техника, все повече е гарнирана и с политическо и всякакво друго влияние, които осигуряват лостове за нови придобивки. Оттук нататък бъдещето изглежда светло както за БТК, така и за купувача й, а разрастващият се конгломерат от компании около собственика на КТБ, изглежда, няма как да се срути... освен под собствената си тежест.

Едноличният

"Сделката е приключена. "Бромак телеком инвест" ще притежава около 45% от БТК", каза Василев пред "Капитал". Той е едноличен собственик на "Бромак" ЕООД, а чрез него - основен акционер и в Корпоративна търговска банка (КТБ). Дружеството "Бромак телеком инвест" пък е наскоро учредена дъщерна компания на "Бромак".

В консорциум с руската инвестиционна банка VTB Capital Василев се включи в надпреварата за покупката на БТК и спечели. До последно информацията сочеше, че партньорството им ще е равнопоставено. От казаното от банкера обаче личи, че при финализирането на сделката разпределението на силите се е променило. И от равностоен партньор VTB се е превърнал във второстепенен. Първоначалното разпределение на силите между двата инвеститора се предвиждаше да бъде 34% за Василев, 34% за VTB и 27% за кредиторте на БТК, които преобразуваха част от вземанията си в капитал. Подобна структура означаваше, че банкерът и руските му партньори би следвало да са с равна тежест при взимането на всички важни за телекома решения. Последните факти обаче са различни (засега по никакъв начин няма потвърждение дали това е причина за леко напрежение между партньорите, каквито са слуховете в сектора).

Равнопоставеност впрочем личи и от разпределението на силите в ръководството на новото дружество -  майка на БТК, "Вива телеком България". На 8 ноември кредиторите на компанията, водени от Royal Bank of Scotland, прехвърлиха 94% от БТК от "НЕФ телеком България" на новата компания (повече за промените в резултат на сделката виж в инфографиката). Мениджмънтът й включва петима директори, четирима от които обаче са със специален статут. Двама по двама представителите на партньорите са съответно директори с клас А или с клас Б. Уставът гласи, че "Вива" може да се представлява пред трети лица винаги заедно от един директор клас А и един клас Б. Което би трябвало да означава, че поне засега решенията ще се взимат с равни сили.

Нищо обаче не пречи на VTB да излезе от инвестицията си в БТК по всяко време оттук насетне. Съвсем естествено е за една инвестиционна банка да потърси застраховка или прехвърляне на риска от всяка своя инвестиция веднага щом я направи. Именно такива ходове предприема VTB. От няколко месеца тя кани редица местни банки и институционални инвеститори да придобият част от синдикирания нов заем в групата на БТК от 588 млн. евро (колкото остана след преструктурирането). Няма информация каква част вече е била пласирана, нито дали числата остават точно такива, тъй като би могло да са претърпели промени в резултат на финализирането на транзакцията.

Никоя от страните по сделката не коментира подробности в договореносттите между страните, но според източници, близки до сделката, много вероятно е скоро Цветан Василев да придобие допълнителен дял в БТК или от VTB, или от групата на кредиторите (в случая основно от нивото на мецанините). Тогава и ще се разбере дали и доколко VTB е изиграла чисто формална роля на партньор без дългосрочен ангажимент. Някои източници на "Капитал" виждат в сделката за БТК и възможност за повторение на случилото се с "Булгартабак", където макар VTB да се води собственик, за реален такъв се смята групата на Василев заедно с Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера" и "Кингс табако". За момента тази теория не се потвърждава от по-широк кръг източници, но не е изключена.

Как ще се развият нещата може би ще стане ясно съвсем скоро, когато бъде свикано извънредно общо събрание на БТК, на което да се смени мениджмънтът на телекома. По думите на Василев той ще се състои както от стари членове, за да има приемственост, така и от нови лица, които да са носители на новата стратегия за развитие на компанията. Самата стратегия пък трябва да стане ясна до средата на януари 2013 г., поясни още Василев.

Скоро новите инвеститори ще трябва да отправят и търгово предложение към миноритарните акционери на БТК. Все пак настоящата сделка е за 93.99% от капитала на компанията. Извън тях има още около 6%, които те ще трябва да изкупят, както е по закон. Реално един е акционерът от значение - инвестиционния фонд Artio International Equity, който притежава малко над 4% от акциите на компанията. Ако той приеме предложението, акциите му ще отидат при директния собственик "Вива телеком България" и така ще увеличат пропорционално участието в БТК и на Василев, и на VTB, и на кредиторите. Не е изключено обаче да има и някаква предварителна уговорка някой от партньорите да изкупи директно дела на фонда и да увеличи дела си.

(Не)сигурното бъдеще

Засега единственото сигурно нещо е, че БТК ще трябва да мисли за около два и половина пъти по-малко дълг за обслужване. Компанията ще трябва да изплати общо около 1.2 млрд. лв., т.е. през следващите пет години се очаква годишно да генерира поне по 240 млн. лв. свободен паричен ресурс след нормални оперативни и инвестиционни дейности, който да остава в компанията за плащане към кредитори и акционери.

Последните две години дружеството е генерирало между 140 и 160 млн. лв. на година по този показател, и то при добър растеж. Ако тенденцията се запази и при равни други условия, от догодина тази сума ще трябва да расте по-агресивно чрез приходи, оптимизиране на разходи, продажба активи или ново рефинансиране с дълг. За момента това изглежда постижимо, ако се гледат числата във финансовите резултати на телекомите (виж на съседната страница). Факт е, че проблеми при конкурентите не липсват, но дори и при песимистичен за тях сценарий пазарът в България като цяло трудно може да генерира източници за сериозен ръст на който и да било играч.

Секторът е отдавна и силно наситен, растежът - ограничен, а надграждането на съществуващата инфраструктура и полагането на нова - неизбежни и капиталоемки. Предвид факта, че пазарът на този тип услуги е силно подвластен на имиджа пред потребителите, не трябва да се подценява и евентуалният репутационен риск от преминаването на БТК в ръцете на агресивен и вече доста популярен местен играч. БТК сравнително скоро успя да "скъса опашката си" на държавно създаден монопол и брандът й е сред активите, които са ценни, но лесно рушими. Разбира се, никой не пренебрегва възможностите на подобен местен играч да спомогне за по-мащабното разрастване на бизнеса на БТК, включвайки в него редица от собствените си, а може би и държавни структури.

Кой печели и кой губи

Със сигурност основната група губещи са предишните собственици на БТК, които остават без нищо от сделката. Но пък и те взеха повечето пари за придобиването й чрез заем, така че своята доза неуспех са преглътнали и кредиторите на групата.

Освен явните победителите в лицето на новите собственици такъв все пак е и самата БТК. Краят на драмата с преструктурирането на задълженията дава свобода на компанията да поеме в някаква посока, без да поглежда много назад. Освен това самата сделка оценява БТК на нелоша стойност. Прехвърлянето на 94% от капитала й е срещу 265 млн. евро. Реално обаче купувачите поемат и 472 млн. евро задължения. Това означава, че без наличния в компанията паричен ресурс към края на деветмесечието новите инвеститори оценяват БТК на малко над 700 млн. евро. Тази оценка е два пъти под стойността от лятото на 2008 г. и близо до оценката й при приватизацията през 2004 г.

Между компанията през 2004 г. и през 2012 г., разбира се, има огромна разлика. Тогава тя тепърва имаше да развива мобилна услуга. Сега вече се е доказала като растящ мобилен оператор и успешно се конкурира с останалите два играча на местния пазар. Последните обаче започват да виждат спирачки в растежа си, които бързо могат да сполетят и нея.

За кого е била добра и за кого лоша сделката за БТК засега е рано да се правят изчисления. Със сигурност обаче тя ще влезе в историята по корпоративни финанси в България със своята сложност. "Сделката е най-сложната, правена някога в България, по много причини както заради видовете финансови инструменти, които се реструктурираха и създадоха, така и заради броя на участващите страни в нея, всяка от които със собствени цели и не непременно еднакви приоритети, които трябваше да се поставят под общ знаменател, за да е успешна сделката", заяви Милен Велчев, управител на българския офис на VTB Capital. Той не коментира други подробности по нея, нито кога евентуално VTB Capital обмисля да излезе от инвестицията.

Сложността на сделката обаче е сред преходните елементи от цялостния пейзаж около самата компания. И в бъдеще тя може да й повлияе само при евентуално неразбирателство между някоя от страните, което да избие в съдебни дела и неустойки. По-важният стратегически въпрос, чийто отговор със сигурност ще е интересен, е как Цветан Василев ще впише БТК в структурата на групата си и как ще се справи на трудния телеком пазар. Все пак да си голям невинаги значи да си успешен.

98 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    purple_rain avatar :-P
    purple_rain
    • - 100
    • + 64

    Толкова сте смешни,че чак сте жалки в опитите си да очерните един човек,който има личен конфликт със собственика ви Иво Прокопиев и който започна с това,че Василев отказа да си плаща рекета искан му от Прокопиев за да се пише срещу него и оттогава вие решихте да му покажете какво ще му се случи и започнахте една непрестанна мръсна кампания срещу него,като тази статия е кулминацията в целия фарс.

    Нередност?
  • 2
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • - 49
    • + 54

    Както и вие пишете БТК досега беше собственост на финансови инвеститори начело с инвестиционния фонд на AIG,може ли да ми обясните как някой ще ги накара да изберат не най-изгодната за тях оферта,а тази на ВТБ Капитал и КТБ? От информацията която сте дали ВТБ Капитал и КТБ са почти равнопоставени партньори,но вие като едни врачки и съвсем умишлено,прогнозирате кой,кога и защо ще излезе от тази инвестиция,много плоско.И интересно като е толкова изгодно да вземеш един бивш монополист,който не е реформиран с намаляващи клиенти и с дълг за 1,5 милиарда,защо големия бизнесмен Иво Прокопиев не се включи в надпреварата и не предложи по-добри условия от сегашните собственици,за да вземе той компанията? Това е финансова инвестиция на ВТБ Капитал и КТБ,чиято цел е да оздравят компанията,да я реформират и да успеят да я продадат с печалба до 5-7 години като всяка финансова инвестиция,но както могат да спечелят,така мога да завършат като тези от които я купиха със сериозна загуба.

    Нередност?
  • 3
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 91
    • + 43

    Браво на гн. Цв.Василев все така да я кара. Дано да купи и в. Капитал и да го превърне от парцал във сериозен весник.

    Нередност?
  • 4
    sharlot avatar :-|
    sharlot
    • - 16
    • + 22

    Все пак да си голям невинаги значи да си успешен. - може и така да е. Но все пак е по-добре да си голям, отколкото мижитурка, нали?:)

    Нередност?
  • 5
    sharlot avatar :-P
    sharlot
    • - 8
    • + 41

    " как ще се справи на трудния телеком пазар" - виж, това и на мен ми е интересно. Ще ми се да вярвам, че ще се справи - дори само за да натрие носа на мошениците от М-тел. Но и не само за това - ще ми се да има конкуренция - това ще е добре за мен като потребител - имам нужда от нов телефон;))))

    Нередност?
  • 6
    vn avatar :-|
    vn
    • - 11
    • + 24

    Едната мафия ГРОБ увеличава следенето/контрола/, а другата ГОРД-а (мутра) С.Бинев се прави на добра, за да разкара властващата мутра.

    Всичко в прехода е много дирижирано и лошия материал отново ще е прецакан

    Нередност?
  • 7
    yanko.velev avatar :-P
    yanko.velev
    • - 35
    • + 18

    Не е изключено обаче да има и някаква предварителна уговорка някой от партньорите да изкупи директно дела на фонда и да увеличи дела си. - ЕХХХ, КАПИТАЛ", ВСЕ ВИ СЕ ПРИВИЖДАТ ФАНТАСМАГОРИИ, ПОНЕ ЕДИН ПЪТ ПИШЕТЕ САМО ФАКТИТЕ - БЕЗ ДОГАДКИ И СПЕКУЛАЦИИ! ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ФИРМЕНИТЕ ВИ ТЕЛЕФОНИ СА НА "ВИВАКОМ"?!!

    Нередност?
  • 8
    filip_kostov81 avatar :-|
    felipeeee
    • - 13
    • + 23

    Не вярвах, че ще се пусне още една темата по случая, но явно всичко е възможно!

    Нередност?
  • 9
    bogomiln avatar :-P
    bulgar
    • - 24
    • + 83

    Много са интересни по-горе коментиращите.
    След като има повече детайли и сделката е факт, много ясно че Капитал като единственият, нормален бизнес(а и не само) вестник, ще напише материал по въпроса.
    Не ме дразни кой го е купил, както и кой е купил Булгартабак и кой ще купи БДЖ Товарни превози, но ме дразни че има купувач с доста големи възможности ( финансови и политически), който пазарува всичко от около 8 години. Протекциите явно са сериозни и знаейки че идват от ДПС преди 3г и от Боко сега, ми става доста жалко и неприятно че съм Българин, участващ в цирка България!!!!
    За всичко са виновни селяните дошли 1944 и изтребили Българската ителигенция!! Затова сега, а и за дълго време напред ще ни управляват селяндури и тъпанари, алчни и безкрупулни!!!

    Нередност?
  • 10
    pipistrella avatar :-|
    pipistrella
    • - 12
    • + 26

    До коментар [#9] от "bogomiln":

    Мен също те ме интересува кой ще купи БТК, по-важното бе да се избегне дърпането на шалтера на една компания, която осигурява заетост на толкова много хора и на последно място би могла да стане доста по-атрактивна и печеливша. До колко сделката е законна по този въпрос вече ЕК се произнесе.
    Относно въпросния купувач с големи възможности, според мен те са силно преувеличени градски митове и легенди и са плод по-скоро на нечия журналистическа фантазия. Най-малкото и управляващите нямат интерес да съсредоточават толкова капитали у един човек, финансова институция, които в един момент могат да се обърнат срещу тях.

    Нередност?
Нов коментар