🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone отписа 9.3 млрд. долара от бизнеса си в Южна Европа

Британската компания понижи прогнозите си за финансовите резултати за тази година заради силния спад в Испания и Италия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Vodafone отписа 5.9 млрд. паунда (9.3 млрд. долара) от стойността на бизнеса си в Испания и Италия, съобщи Reuters. Британската компания също така понижи прогнозите си за финансовите резултати за тази година, след като отчете първия спад на основните приходи от 2010 г.

Органичните приходи на телекомуникационната група са спаднали с 1.4% през второто финансово тримесечие, завършило в края на септември, поради рязкото забавяне на бизнеса в Южна Европа. Това е двойно повече от предварителните прогнози за спад от 0.7%. От Vodafone също така заявяват, че очакват в края на годината паричните резерви да са в долния край на прогнозния диапазон. В момента свободните пари в брой на компанията са около 2.2 млрд. паунда, като прогнозите на анализаторите бяха за 2.5 млрд. След съобщението на компанията акциите й загубиха 4.5% от стойността си.

Скорошно проучване показа, че през септември четвърт милион испанци са се отказали от мобилните си телефони. Vodafone обяви, че доброволно отписва 3.2 млрд. паунда от стойността на операциите си в Испания  и още 2.7 млрд. от бизнеса си в Италия. Така стойността на съответните звена на компанията вече е 2.4 и 7.2 млрд. паунда. За първото финансово полугодие сезонно изгладената оперативна печалба на групата е нараснала с 2.2% до 6.2 млрд. паунда. Близо половината от печалбата идва от операциите в САЩ, а около 18% - от Европа. 

САЩ компенсира Европа

Освен пониженото потребление на клиентите в южните членки на еврозоната негативен ефект върху резултатите на Vodafone са имали отслабващите валути на някои от основните й пазари, както и забавеният ръст в нововъзникващи пазари като Индия и Южна Африка. Загубите на компанията са ограничени от силното представяне на съвместното дружество Verizon Wireless в Съединените щати. Компанията очаква да получи 2.4 млрд. паунда дивидент от бизнеса си в САЩ до края на годината и планира да започне програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1.5 млрд. паунда.

"Ако отделим резултатите от бизнеса в САЩ, то тогава представянето на компанията е доста слабо и е проблемно", коментира Уил Драпер, анализатор в Espirito Santo. "Малко сме разочаровани от обявения дивидент. Смятаме, че Verizon Wireless има капацитет да плати доста повече", отбелязва още той.

Проблеми на хоризонта

"Продължаваме да отчитаме прогрес по стратегическите си приоритети през последните шест месеца с добър ръст най-вече в нововъзникващите пазари. В краткосрочен план обаче резултатите ни отразяват трудните пазарни условия, най-вече в Южна Европа", коментира главният изпълнителен директор Виторио Колао. Приходите на групата от услуги, които не включват еднократни приходи като продажби на телефони, са спаднали с 1.4% през последното тримесечие. Най-сериозно е понижението в Южна Европа – 11.3%, докато в Северна Европа и развиващите се страни от Азия, Африка и Близкия изток има ръст от съответно 0.7 и 4.1 на сто.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wildbalkan avatar :-|
    wildbalkan
    • + 1

    нормално е имайки предвид че освен кризата тук в испания,водафон е с най-трагичния сървис тук,понякога с приятели се чудим дали не са назначени бавноразвиващи се с идеята да се плаща най-малко за заплати,просто дори в бг в някой случаи се справят по-добре,колкото и невероятно да звучи,но е факт!

    Нередност?
Нов коментар