🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone спечели наддаването за Kabel Deutschland

Британският телеком трябваше да повиши офертата си до 87 евро за акция заради конкуренцията на Liberty Global

Сделката ще позволи на Vodafone да получи по-голям дял при пакетните услуги "три в едно"
Сделката ще позволи на Vodafone да получи по-голям дял при пакетните услуги "три в едно"
Сделката ще позволи на Vodafone да получи по-голям дял при пакетните услуги "три в едно"    ©  Reuters
Сделката ще позволи на Vodafone да получи по-голям дял при пакетните услуги "три в едно"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският телеком Vodafone спечели наддаването с Liberty Global за покупката на германския кабелен оператор Kabel Deutschland, съобщиха международните агенции. Сделката оценява германската компания на 7.7 млрд. евро (10.1 млрд. долара) и представлява най-мащабното придобиване на Vodafone от 2007 г. насам. Това е и второто придобиване на фиксирана мрежа за последната година, което показва стремежа на Vodafone да навакса изоставането си при пакетните услуги, включващи телевизия, телефон и интернет и да засили позициите си на основният си пазар в Европа.

Подобрена оферта

Вторият най-голям мобилен оператор в света обяви, че ще плати по 87 евро за акция на инвеститорите в Kabel Deutschland. Офертата включва цена от 84.50 евро за ценна книга плюс 2.50 евро дивидент, обещани на акционерите от Kabel Deutschland през февруари. Управителния съвет на най-големия германски кабелен оператор заяви, че ще препоръча на акционерите да подкрепят офертата, което означава, че Vodafone е спечелила наддаването с Liberty Global на милиардера Джон Малоун, който също искаше да купи Kabel Deutschland.

"Новото предложение адекватно отразява както стратегическото значение на Kabel Deutschland за Vodafone, така и перспективите за растеж", заявиха от германската компания. През февруари, преди да се появи информация за интереса на Vodafone, акциите на Kabel се търгуваха за по около 63 евро. Офертата на Vodafone е с 37% премия над тази цена, както и с 3.4% над стойността на акциите при затваряне на търговията на 21 юни от 84.10 евро.

"Германските потребители и бизнес увеличават търсенето на услуги, включващи бърз пренос на данни. Очакваме значителен ръст и в бъдеще предвид нарастващия достъп на клиентите до телевизия, фиксиран и мобилен интернет от различни устройства в дома, офиса и в движение", отбеляза изпълнителният директор на Vodafone Виторио Колао. "Комбинацията на ресурсите на Vodafone Germany и Kabel Deutschland ще подсили възможностите ни да отговорим на тези нужди", добави той. Обединеният бизнес на двете компании в Германия ще разполага с 32.4 млн. абонати на мобилни услуги, 5 млн. на кабелен интернет и 7.6 млн. на телевизия, с общи приходи в размер на 11.5 млрд. евро.

Да надвиеш конкуренцията

Британската група беше принудена да повиши на два пъти първоначалната си оферта от 80 евро за акция, след като по-рано този месец Liberty Global направи контрапредложение, което според източниците на Reuters е възлизало на 85 евро за акция. Това беше поредният опит на Джон Малоун да увеличи присъствието на компанията си в Европа, след като по-рано тази година Liberty Global придоби британския кабелен оператор Virgin Media за 23.3 млрд. долара.

Сделката дава на Vodafone достъп до 8.5 млн. клиенти на Kabel Deutschland и възможността да им предлага услуги "три в едно". Такива предложения заемат все по-голям дял от пазара, но доскоро британският телеком предлагаше този тип услуги само в Португалия. През пролетта британският оператор сключи сделка с Deutsche Telekom, която му позволява да предлага на клиентите си високоскоростен интернет и платени телевизионни услуги. Според някои анализатори това означава, че Vodafone ще може да включва в офертите си услуги от две различни фиксирани мрежи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kam27 avatar :-|
    kam
    • - 1
    • + 1

    Не е верно

    Нередност?
Нов коментар