🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone купи водещ телеком в Гърция

Британският доставчик ще контролира 11% от гръцкия пазар след сделката за Hellas Online

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската Vodafone купува мажоритарен дял във водещия гръцки доставчик на фиксирани и интернет услуги Hellas Online, съобщава Financial Times. Чрез този ход гигантът цели да подобри позициите си на местния пазар, както и да продължи стратегията си да развива сегмента за фиксирани линии и да ги предлага на пазара заедно с мобилните си услуги.

Сделката

Британският телеком ще придобие 72.7% от акциите на гръцката компания, купувайки дяловете на Intracom и World Equities Investments за сумата от 73 млн. евро. Още през 2009 Vodafone стана акционер в Hellas Online, придобивайки 18.5% от ценните книжа. Така гигантът вече ще контролира 91.2% от гръцкия доставчик, а след осъществяването на транзакцията се очаква да отправи оферта и за останалите акции.

"Сделката ще създаде водещ интегриран телекомуникационен оператор в Гърция, който ще заема второ място по приходи на пазара както във фиксираните, така и в мобилните комуникации", заявяват от Vodafone в становището си.

След поглъщането пазарната капитализация на гръцката компания ще възлиза на 311 млн. евро, включвайки в тази стойност и нетните дългове от 211 млн. евро. За последната финансова година Hellas Online регистрира оперативна печалба в размер на 68.4 млн. евро. Гръцкият телеком разполага с 519 000 клиенти, което ще осигури на листнатия във Великобритания гигант 11% контрол върху пазара.

От Vodafone очакват свиване на разходите със 135 млн. евро след придобиването. Bank of America Merrill Lynch е финансов консултант по сделката от страна на британската компания, а транзакцията ще бъде осъществена до края на годината и ще бъде финансирана кеш.

Гигантът на пазара

Акциите на Vodafone се сринаха с 31% през тази година, докато приходите от бизнеса на телекома в Южна Европа се понижиха с 26% за последната финансова година, изтичаща през март. В момента компанията се стреми да увеличи присъствието си на европейския пазар, залагайки на предлагането на станалите популярни пакети, включващи мобилни и фиксирани услуги.

Компании от ранга на Hellas Online на местно ниво са в обсега на Vodafone през последните 2 години, а в същото време гигантът инвестира 19 млрд. паунда в развитието на своята мрежа. През 2012 г. в битка за купуването на третия по големина гръцки мобилен оператор Wind Hellas британският доставчик отстъпи на OTE. Vodafone обаче успя да придобие испанската Grupo Corporativo Ono SA за 7.5 млрд. евро през март тази година и германската Kabel Deutschland Holding AG за 10.5 млрд. евро през 2013.

Hellenic Telecommunications Organization (OTE), собственост на Deutsche Telekom AG и на гръцкото правителство, е най-големият мобилен оператор в Гърция. За миналата година лидерът отчете продажби в размер на 4.05 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар