🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google постигна споразумение за 60 млн. евро с френските медии

Пробивът в спора за плащането на авторски права може да се използва и от медиите в други европейски страни

Френският президент Франсоа Оланд и председателят на борда на Google Ерик Шмид подписаха споразумението в Елисейския дворец
Френският президент Франсоа Оланд и председателят на борда на Google Ерик Шмид подписаха споразумението в Елисейския дворец
Френският президент Франсоа Оланд и председателят на борда на Google Ерик Шмид подписаха споразумението в Елисейския дворец    ©  Reuters
Френският президент Франсоа Оланд и председателят на борда на Google Ерик Шмид подписаха споразумението в Елисейския дворец    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Google се споразумя с френските власти да отдели 60 млн. евро за фонд, чрез който френските печатни медии да подобрят присъствието си в интернет. Това е най-големият пробив в спора за плащането на авторски права между европейските медии и най-голямата интернет търсачка, отбелязва Financial Times. Сделката беше обявена в края на миналата седмица след среща в Елисейския дворец между френския президент Франсоа Оланд и председателя на борда на Google Ерик Шмид.

Споразумението слага край на преговори, започнали преди два месеца, след като местни медии настояха Google да им плаща част от приходите си от използването на линкове и откъси от техни статии. Френските власти заплашиха интернет компанията, че ще започнат да облагат приходите й от реклами, а от своя страна Google обяви, че ще спре да индексира съдържанието на френските новинарски сайтове.

Споразумение вместо закон

От компанията заявяват, че според споразумението те няма да предоставят част от приходите си на медиите. Освен създаването на въпросния Digital Publishing Innovation Fund Google са се съгласили да дадат на френските медии достъп до рекламните си платформи на занижена цена и да развият стабилни партньорски отношения с издателите. "Това споразумение е историческо и е далеч по-добро от прокарването на специален закон. Това е правилният подход", заявява Шмид. "Нашата търсачка генерира милиарди кликове всеки месец, а рекламните ни решения, в които сме инвестирали милиарди долари, им помагат да генерират приходи от този трафик. Това споразумение е показателно как можем чрез бизнес и технологично партньорство да стимулираме дигиталните иновации в полза на потребителите, партньорите ни и интернет като цяло", пише той в личния си блог.

"Франция е горда, че постигна това споразумение с Google, което е първото от този тип в света", заявява от своя страна френското президентство чрез своя Twitter акаунт. "Изглежда, Google е отворил вратата за издатели от други страни да направят същото. Това създава прецедент, който други медии могат да използват", отбелязва Ян Мауде, интернет анализатор в Enders Analysis, цитиран от BBC.

Германско предизвикателство

Освен във Франция наскоро интернет гигантът води подобни преговори в Белгия и е изправен пред още по-голямо предизвикателство в Германия. Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел прокарва закон, който може да принуди онлайн агрегаторите на новини като Google да искат разрешение, за да публикуват линкове и части от статии от новинарски сайтове. Според много германски законодатели тази промяна в авторското право ще даде възможност на издателите да налагат лицензионни такси на интернет търсачките.

За да предотврати приемането на този закон, Google започна кампания сред депутатите в Бундестага, с която предупреждава, че това може да сложи край на лесния достъп до информация в интернет, и призовава потребителите да изразят протест чрез изпращане на писма до депутатите. Заради финансовите затруднения на медиите в цяла Европа обаче към издателите във Франция и Германия вече се присъединиха такива от Италия, Португалия и Швейцария, които призовават за "регулиране и ребалансиране на дигиталната икономика", отбелязва FT.

Отделно от това Google полага усилия да реши друг спор пред европейските регулатори, след като Microsoft и много други компании подадоха официални жалби за нарушаване на правилата за конкуренция. Google е представил предложения пред Европейската комисия, които предстои да бъдат разгледани. Ако ЕК ги отхвърли и вземе решение, че Google наистина са нарушили нормите, има право да наложи глоба от 10% от общия оборот на компанията, което ще се равнява на повече от 4 млрд. щатски долара.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 8
    • + 6

    Позор.. Нищо повече! Позор и за Франция и за Гугъл е това споразумение..

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 8
    • + 6

    "Google са се съгласили да дадат на френските медии достъп до рекламните си платформи на занижена цена "

    Безумие, и чиста дискриминация... Но така е, да не забравяме, че във Франция на власт е социализАмът...

    Нередност?
  • 3
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 7
    • + 9

    "издателите да налагат лицензионни такси на интернет търсачките"

    Наистина заслужават да бъдат отрязани от търсачките. Много бързо търсещите потребители ще се ориентират към медии, които разрешават на Google, да индексира новите им, и по този начин ще станат популярни.

    Нередност?
  • 4
    geoimg avatar :-|
    Geoimg
    • - 9
    • + 10

    Крайно време беше да получават нещо и тези, на чийто гръб печели Google.

    Нередност?
  • 5
    impress avatar :-|
    IM
    • + 1

    Въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда. Не съм убедена, че постигнатото споразумение е последното, универсално решение. От една страна, достъпността, която Гугъл осигурява, е качество на новините, също както актуалността. Тази услуга е ценна. От друга страна, създателите на съдържание трябва да получат компенсация. Гугъл направи и друга крачка когато промени алгоритъма преди, може би, две години...

    Нередност?
Нов коментар