Големият брат посяга към торентите

САЩ активира от тази седмица система за мониторинг на хората, които теглят нелегално съдържание

Системата 
ще следи целия 
интернет 
трафик на 
потребителите 
на пет от 
най-големите 
интернет 
доставчици 
в САЩ.
Системата 
ще следи целия 
интернет 
трафик на 
потребителите 
на пет от 
най-големите 
интернет 
доставчици 
в САЩ.
Системата ще следи целия интернет трафик на потребителите на пет от най-големите интернет доставчици в САЩ.    ©  Ройтерс
Системата ще следи целия интернет трафик на потребителите на пет от най-големите интернет доставчици в САЩ.    ©  Ройтерс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тегленето на дигитално съдържание с неуредени авторски права е едно от любимите занимания на голяма част от интернет потребителите. Според анализ на компанията Sandvine през втората половина на 2012 г. трафикът, генериран от торенти само в САЩ, е 10.32% от общото интернет потребление в страната. При това той се покачва с 40% спрямо миналата година. Проблемът става все по-сериозен, а мултимедийната индустрия никак не е доволна от този факт.

Повечето опити на правоносителите да извоюват рестриктивни и дори репресивни мерки срещу потребителите, които теглят нелегално съдържание, досега удряха на камък. В крайна сметка американските регулатори и оператори се споразумяха да въведат предупредителна система. Тя бе представена за първи път още през 2011 г. и провокира сериозното недоволство на потребителите.

Въпреки това компаниите не отстъпиха и от тази седмица Copyright Alert System вече започва да работи.

Под лупа

Системата ще следи всички интернет потребители на пет от най-големите интернет доставчици в САЩ – Verizon, Time Warner, Comcast, Cablevision и AT&T. Тя ще наблюдава трафика, който хората генерират, и ще го анализира. Когато засече т.нар. Peer-2-Peer връзки, които се използват при торентите например, ще започва по-щателен анализ на самото съдържание, което се обменя. Ако то се окаже с неуредени авторски права, потребителят ще получава официално предупреждение. Всеки човек има право на шест такива предупреждения. Те ще идват в писмена форма и ще бъдат изпращани по имейл, като текстово съобщение или като изскачащ прозорец. Всяко следващо уведомление ще става все по-строго и дори заплашително.

Интернет доставчиците обаче все още не казват какви наказания ще следват за потребителите, които изчерпят лимита от шест  предупреждения. Според информация на онлайн изданието Torrent Freak санкциите ще варират от намаляване на скоростта на теглене до блокиране на достъпа до популярни интернет страници или дори временното пълно спиране на интернет връзката. Всеки доставчик самостоятелно ще решава какви да са наказанията и как да ги прилага. От Time Warner коментират пред The Wall Street Journal, че си запазват правото да прекратят напълно достъпа до интернет на потребителите, които имат "сериозни" нарушения и след 6-ото предупреждение. Какво се класифицира като "сериозно нарушение" не става ясно.

Самите интернет доставчици няма да предприемат други действия. Те обаче ще трябва да информират правоносителите за IP адресите, от които са засечени подобни нарушения. След това компаниите сами ще преценяват дали да завеждат съдебни искове, или да търсят правата си по някакъв друг начин. Това обаче не е част от идеята на въвежданата система, а самостоятелно решение на правоносителите. Целта на предупредителната система е да откаже потребителите от тегленето на съдържание с неуредени авторски права и да ги запознае с проблема, коментират пред BBC от американския Център за информация за авторските права (CCI), който е основан с целта да регулира системата.

Неуредени сметки

Създаването на подобна система само по себе си едва ли ще има особен резултат. Това е мнението, около което се обединяват доста коментатори. Въвеждането й дори може да има обратен ефект. Онлайн изданието Giga Om например отбелязва, че има много начини предупредителната система да бъде заобиколена. Най-лесният е, като просто потребителят смени доставчика си с такъв, който не е обявил подкрепата си за нея и не я използва. Освен това има и много технически начини да се избегне следене на трафика: чрез VPN, прокси сървъри, изпращане на прикачени файлове и други трикове.

Самата система също не е уредена особено добре. Например тя не взима под внимание всички закони в САЩ. Един от тях разрешава изтеглянето и използването на съдържание с авторски права без тяхното заплащане, но при определени условия. Те обаче няма да се взимат под внимание от следящия софтуер и така потребителят ще бъде предупреждаван, дори и да е изпълнил тези условия, отбелязват от Giga Om.

Ако прецени, че е бил предупреден неправилно, всеки ще има право да подаде жалба, която да преразгледа съответното предупреждение. Стойността на тази "услуга" обаче ще е $35, допълват от онлайн изданието Lifehacker. Цената и самата бюрокрация сами по себе си ще откажат повечето хора от това да се занимават, особено ако имат останали още "свободни" предупреждения.

Разбира се, остава и най-притеснителният факт – тоталната загуба на каквато и да било анонимност в интернет. За да може системата да работи, тя ще анализира целия интернет трафик на съответния потребител. Ще знае каква част от него е електронни писма, каква част е посещения на интернет страници и кои точно. Най-зорко ще следи и директните връзки между компютрите, в случай че си разменят файлове.

Според някои обаче това не е точно така, тъй като тази информация и в момента е лесно достъпна и не е никакво нарушение тя да бъде преглеждана, тъй като е публична. "Повечето хора не осъзнават колко публично е всичко, което вършат онлайн. Дали теглят нелегален софтуер, или публикуват в Twitter профила си, всичко е видимо. Ние засичаме между 20 млн. и 30 млн. нарушения всеки ден", казва пред Forbes Томас Сехестед, който оглавява антипиратското звено на компанията Mark Monitor. Това една от компаниите, които ще осигуряват мониторинга на трафика. Тя ще получава данни от правоносителите за кои предавания, филми и песни да следи най-активно и след това ще изпраща списъците с IP адресите на нарушителите до интернет доставчиците.

От Electronic Frontier Foundation (EFF) обаче се обявиха против подобни практики. Фондацията смята, че ще е по-правилно да се проверява за какво всъщност са били използвани изтеглените файлове, чийто авторски права са се оказали неуредени. Те допълват, че не одобряват и призива на CCI към потребителите да "заключат" максимално добре своите домашни мрежи, за да не получават предупреждения заради дейността на други хора. "Това изглежда като опит да се подкопае движението за отворени WiFi мрежи, които да осигуряват достъп до интернет за всички", казват от EFF.

Стартът на Copyright Alert System в САЩ може да се окаже само първа стъпка в посока по-активен контрол върху интернет. Във Великобритания например се обсъжда въвеждането на подобна система, при която обаче потребителят има само три предупреждения, допълва BBC. Ако те бъдат издадени на един човек в рамките на 12 месеца, данни за дейността му ще бъдат изпратени на правоносителите, които след това ще могат да издействат от съда разкриването на самоличността му и да заведат съдебен иск. Първоначалната цел бе системата да бъде активирана през март 2014 г., но поради множеството протести за момента е отложена за "най-рано втората половина на 2014 г.".

127 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nye avatar :-|
    nye
    • - 6
    • + 81

    а като е криптирана p2p връзката какво ще анализират? тези са абсолютни дебили ...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 40

    До коментар [#1] от "eswen":

    Колко работни места само ще създадат... :)

    Нередност?
  • 3
    nye avatar :-|
    nye
    • - 6
    • + 82

    До коментар [#2] от "mick":
    Не се научиха корпорациите, че златната кокошка умря и вече трябва да се работи, за да се изкарват доларчета ... ама нали са си сложили правителството в джоба и си пишат закончета ... но, всичко е до време ...

    Нередност?
  • 4
    hellwitch avatar :-@
    hellwitch
    • - 7
    • + 52

    Престъпление е разпространението, а не ползването на пиратско съдържание!!!!

    Нередност?
  • 5
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 2
    • + 77

    Да, ще го направят ... е и?

    Те се опитаха да забранят наркотиците и прането на пари и сега в Тор се вихри SilkRoad: един от най-големите пазари на крадени кредитни карти, лична информация, семена за марихуана, твърди и леки наркотици и прочее екстри. Плащането минава през дигитална валута BitCoin , отделно последните се въртят и размесват в сайтове-миксери и стават фактически непроследими. Във Freenet и .onion сайтовете бъка от нацистки послания, контрабандна стока, криминални оферти, забранени снимки и видео материали. Въпрос на време е към цялата тази анархия да се присъединят и обикновените пиратски торенти реализирани върху здраво криптиран, децентрализиран трансфер на данни посредством магнитни линкове. Всъщност ThePirateBay вече поддържат такава функционалност. Пожелавам успех на щатските власти - десет "Патриотични акта" да приемат ще е все тая.

    Нередност?
  • 6
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 9
    • + 63

    Страната на свободното слово, а?

    Нередност?
  • 7
    gsolo64 avatar :-?
    gsolo64
    • - 6
    • + 73

    Аз може да си сваля нов албум на дадена група, но не мога да си сваля усещането да отидеш на концерт на тази група, а без да им познавам музиката, никога няма да дам пари за концерта им. С други думи, безплатното разпространение повече помага, отколкото вреди на производителите на авторските продукти, пък и е глупаво и наивно да се смята, че може да се ограничи обмена в мрежата... това си е битка с вятърни мелници

    Нередност?
  • 8
    dggm avatar :-P
    dggm
    • - 1
    • + 33

    Динозаврите са още живи.

    Нередност?
  • 9
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 6
    • + 37

    Хубавото на подобни мерки е че силно дърпат напред технологиите.

    Скоро ще имаме освен тор или магнетик линкове - и облачен хостинг, облачна търсачка, облачен фейсбук и тн.

    Нередност?
  • 10
    gospodin avatar :-(
    Г-н D
    • - 5
    • + 57

    Тия мерки ми звучат като взети от продължение на "1984".
    Шест предупреждения и на вратата позвъняват едни еднакви мъже в униформи и с каменни физиономии и ви приканват да тръгнете с тях: "Багаж няма да ви трябва..."

    Нередност?
Нов коментар