НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Иновации и конкурентоспособност" ще има нова версия

Оперативната програма за 2014 - 2020 г. ще бъде ревизирана, за да се включат забележките на бизнеса

Според икономическия министър Драгомир Стойнев има опасност България да изгуби 90 млн. евро по "Конкурентоспособност"
Според икономическия министър Драгомир Стойнев има опасност България да изгуби 90 млн. евро по "Конкурентоспособност"
Според икономическия министър Драгомир Стойнев има опасност България да изгуби 90 млн. евро по "Конкурентоспособност"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според икономическия министър Драгомир Стойнев има опасност България да изгуби 90 млн. евро по "Конкурентоспособност"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите вече могат да получават до 95% от договорените еврофондове в аванс.

Ще бъде разработена нова версия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014 - 2020 г., която реално да отразява нуждите на бизнеса. Причината е, че в публикувания преди месец вариант забележките му не са отчетени. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред парламента. По думите му ревизираният документ ще бъде представен за обсъждане на тематичната работна група до края на юни. От изказването на Стойнев обаче не стана ясно какви са конкретните препоръки на бизнеса към европрограмата.

Успоредно с това министерството ще се опита да ускори усвояването на средствата, предвидени за сегашния програмен период, тъй като има риск България да изгуби 90 млн. евро по "Конкурентоспособност".

Нарушен диалог

Проектът на обща стратегия на оперативната програма, която в следващия период ще се фокусира и върху иновациите, беше публикуван от управляващия орган в края на май. Той определя като приоритети клъстерирането в области, в които имат висок потенциал за растеж и износ, насърчаването на новите технологии в предприятията и повишаването на енергийната и ресурсната им ефективност, както и използването на дялови и дългови инструменти, насочени към приоритетните икономически области. Предвидени са конкретни мерки за постигане на всяка от трите цели.

Този вариант на програмата обаче не отчита направените препоръки от страна на бизнеса и браншовите организации, който ще бъде основен ползвател на средствата, смята Стойнев. Освен това е било проведено само едно заседание на тематичната работна група. Според министъра това е създало напрежение между управляващия орган и заинтересованите страни и е бил нарушен диалогът. С встъпването си в длъжност новото ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката и управляващия орган стартира нов диалог с бизнеса, за да отрази по-пълно действителните нужди на българската икономика, посочиха от ведомството.

Промени

Промени има и в ръководството на управляващия орган - преди седмица за директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" беше назначена Ели Милушева. Дотогава управлението на програмата беше поверено на зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова, която в края на март на практика пое функциите на директора на въпросната дирекция Кирил Гератлиев. Въпреки че най-вероятната причина за промяната тогава беше слабото усвояване на средствата по програмата, официални мотиви не бяха обявени. От министерството само посочиха, че по принцип ръководител на програмата е ресорният зам.-министър, но тъй като такъв не е имало в министерството на Делян Добрев, управлението е било възложено на директор. След изборните промени във ведомството сега управляващият орган отново се поема от директор.

Междувременно подготвяното по време на служебното правителство увеличение на авансовите плащания към бенефициентите по програмата също стана факт. Съгласно заповед на икономическия министър от миналата сряда компаниите ще могат да получават до 65% от стойността на безвъзмездната помощ в аванс, а в случай че предоставят банкова гаранция - до 95%. Това ще важи за договори, сключени след 18 май 2013 г., когато е взето решението от Министерския съвет. Бенефициентите ще имат възможност да включват в междинните си отчети изплатените аванси по договори с изпълнители. Това е една от мерките, планирани от правителството, които целят да ограничат загубите на еврофондове.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stdmv avatar :-|
    stdmv
    • + 5

    След мъглата.... мъгла

    Нередност?
  • 2
    vasil_j avatar :-|
    vasil_jordanov
    • + 2

    До коментар [#1] от "stdmv":

    +++

    С този Ваш коментар можем да обобщим целия програмен период 2014-2020. За съжаление.

    Нередност?
  • 3
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi
    • + 3

    Тоест,според "бизнеса" трябва да се раздава на калпак при това на наши хора,а не на конкуренцията. А според политиците да е по лесно за крадене. Ясно !

    Нередност?
  • 4
    kiger avatar :-|
    kiger
    • + 2

    Капитал,
    1. Моля да проверите данните за размера на договорените, верифицираните и сертифицираните средства до 31 март 2012 г. с тези от 31 март 2013 г. и само си направете изводите преди да правите изводи, които не отговарят на действителността.
    2. Правилно е да се поемат функциите на ръководител на УО от директор, в тази връзка има нееднократно настоявания до българските власти, че функциите на ръководител на УО следва да са на ниво директор, а не министър или заместник-министър.

    Нередност?
Нов коментар