Близо 100 млн. лв. европейски средства си търсят проекти

Безвъзмездната помощ е за технологична модернизация на малки и средни предприятия

Процедурата е отворена за фирми от преработващата промишленост, информационните и комуникационните технологии, научноизследователската и развойната дейност
Процедурата е отворена за фирми от преработващата промишленост, информационните и комуникационните технологии, научноизследователската и развойната дейност
Процедурата е отворена за фирми от преработващата промишленост, информационните и комуникационните технологии, научноизследователската и развойната дейност    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Процедурата е отворена за фирми от преработващата промишленост, информационните и комуникационните технологии, научноизследователската и развойната дейност    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приоритетно ще се финансират по-големи проекти на предприятия с потенциал за развитие.

Половин година преди да изтече сегашният програмен период, икономическото министерство ще се опита да спаси 50 млн. евро европейски средства, като ги насочи към проекти за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Това се предвижда с процедурата, която предстои да бъде обявена от управляващия орган на оперативна програма "Конкурентоспособност". Предложението е отворено за обществено обсъждане до 5 юли. От документите става ясно, че целта е да се усвоят възможно най-много средства. Затова и приоритетно ще се финансират по-големи проекти на предприятия с потенциал за развитие.

Само преди седмица министърът на икономиката Драгомир Стойнев коментира, че страната може да изгуби 90 млн. евро по програмата, една трета от които са предвидени за тази година, а останалите - за следващата. Причината за това е, че едва 4.19% са сертифицираните средства по приоритетна ос 1, по която се финансира разработване и внедряване на иновации. Малко по-добро е усвояването по ос 2 за повишаване ефективността на предприятията, по която е и предложената сега процедура - 26.62%.

Колко и за кого

Общо 97.8 млн. лв. ще бъдат предоставени като безвъзмездна помощ на микро-, малки и средни предприятия за обновяване на технологичната база. По официални данни производителността при тях е два пъти по-ниска, отколкото в големите компании, а по ниво на оборудване българските малки фирми се нареждат на последните места в Европейския съюз. Затова и процедурата е насочени именно към тях, а целта е да се помогне за модернизацията им.

Най-голяма част от средствата - 63.3 млн. лв., са предвидени за средните фирми, които могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 60% от стойността на проектите си. Малките могат да разчитат на общо 30 млн. лв., а микропредприятията - на 4.5 млн. лв. На тях ще им бъдат покрити до 70% от разходите. Определените граници на помощта са между 100 и 500 хил. лв. за микрофирмите, между 200 хил. лв. и 1 млн. лв. за малките и между 300 хил. лв. и 2 млн. лв. за средните предприятия.

Условия за кандидатстване

Процедурата е отворена за фирми от преработващата промишленост, информационните и комуникационните технологии, научноизследователската и развойната дейност. С предимство ще се ползват високотехнологичните производства и услуги. От кандидатите се изисква да имат поне три приключени финансови години, както и определени минимални нетни приходи от продажби за 2012 г. Прагът за микропредприятията е 150 хил. лв., за малките - 300 хил. лв., а за средните - 750 хил. лв.

Фирмите трябва да изпълнят проектите самостоятелно и най-много за 12 месеца, предвиждат още условията. Инвестициите трябва да са насочени към започване на нова дейност от действащо предприятие, разширяване на съществуващата дейност, разнообразяване на продукцията или основна промяна на цялостния производствен процес.

Предимства при оценяването

Системата за оценка на предложенията показва, че идеята е да се финансират фирми, които работят реално и имат възможности за развитие. Затова и най-много точки (30) се дават за фирми, които имат висока конкурентоспособност преди изпълнението на проекта. Това включва силни пазарни позиции като структура и приходи. Повече точки например получават предприятията, които са основно експортно ориентирани и са увеличавали продажбите си през последните две години. По-добре се оценява и високата производителност и възвращаемост, както и ако фирмите са изпълнили други инвестиционни проекти през последните три години или имат внедрени стандарти и системи за управление.

Най-много 19 точки може да получат кандидатите при оценката на ефекта от изпълнението на предложения проект. Той се измерва в намаляване на себестойността на продукцията или разходите за производство, подобряване на качеството, въвеждане на нови продукти или услуги, подобряване на пазарните позиции или увеличаване на производствения капацитет и приходите от продажби. До класиране ще се допускат проекти, получили минимум 55 точки (от максимално 100) при техническата и финансовата оценка.

Фирмите, чиито проекти бъдат одобрени, ще могат да се възползват от приетите наскоро промени за увеличаване на предварителните плащания. Така те ще могат да получат до 65% от безвъзмездната помощ в аванс и до 95% от нея, ако поискат и междинно плащане. Целта е да се помогне на предприятията да си осигурят необходимото финансиране, тъй като липсата на достатъчно средства често се посочва от тях като основна пречка за инвестиции.