Нова схема подкрепя иновациите

И големите, и малките предприятия ще имат достъп до еврофинансиране за над 88 млн. лв.

Процедурата е много подходяща за машиностроителните фирми и те вече подготвят документите си. Срокът за това е до 10 юли
Процедурата е много подходяща за машиностроителните фирми и те вече подготвят документите си. Срокът за това е до 10 юли
Процедурата е много подходяща за машиностроителните фирми и те вече подготвят документите си. Срокът за това е до 10 юли    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Процедурата е много подходяща за машиностроителните фирми и те вече подготвят документите си. Срокът за това е до 10 юли    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да могат и по-големите компании да станат конкурентоспособни, е важно схемите да са отворени и за тях

Илия Келешев, председател на Браншовата камара по машиностроене

Осем месеца преди края на сегашния седемгодишен програмен период предприятията в България имат възможност да получат малко над 88 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Европа. Това е сумата, предвидена по схемата "Внедряване на иновации в предприятията", която беше открита миналата седмица. Освен значителния размер на грантовите средства важно предимство е, че това е една от малкото схеми, по които могат да кандидатстват и големи компании. Традиционно процедурите по оперативна програма "Конкурентоспособност" са насочени към малките и средните предприятия. В същото време немалко компании в страната се водят големи заради броя на персонала си, въпреки че оборотите им са като на средни фирми. Затова очакванията са тази възможност да привлече сериозен интерес.

Друг съществен момент е фокусът на схемата. Именно в сферата на иновациите България е на дъното в Европа според скорошно проучване на Европейската комисия. Едно от интересните заключения на Брюксел е, че в най-успешните държави в иновациите, като Швеция например, има силна връзка между бизнеса и образованието. Това вероятно е сред причините за слабите резултати на България. Свиването на инвестициите по време на кризата пък допълнително ограничи проучванията и разработките.

Със собствени и чужди патенти

Новата схема, за която предложения се приемат до 10 юли, допуска широк кръг от проекти, като условието е продуктът да е нов за предприятието или съществено да подобрява съществуващ такъв. Компаниите могат да кандидатстват за оборудване и софтуер, които да им помогнат да внедрят иновацията, както и за закупуване на лиценз за патент, въпреки че собствените разработки дават предимство. Това е нов елемент, който фирмите определят като положителен, тъй като малко от тях разполагат със собствени патенти. "Управляващият орган направи нещо наистина разумно - това, че можеш да си купиш лиценз за иновация", коментира изпълнителният директор на биотехнологичната компания "Провити" Момчил Василев. Един от неуточнените моменти е, че за да може да се класира с проект, фирмата трябва да има закупен лиценз, а в същото време схемата предвижда финансиране за придобиване на интелектуална собственост.

Според Василев обаче схемата е интересна като тема и затова компанията му най-вероятно ще кандидатства. Макар и млада фирма, "Провити" има история в изследванията и иновациите, както и в кандидатстването за европейско финансиране. Неин проект беше едно от отхвърлените предложения за финансиране в белязаната от скандали шеста сесия на Националния иновационен фонд. Чрез сегашната схема компанията има възможност отново да се опита да получи финансова помощ за идеята си. Проектът предвижда разработката на нови функционални хранителни продукти на базата на отпадъчни продукти от производството (суроватка), като така съчетава иновация и екология. Фирмата има и друг проект в разработка с Института по криобиология, който също може да бъде предложен за финансиране. "Като стартираща компания, която се занимава с иновации, нямаме друг избор, освен да ползваме такива схеми", каза Василев.

И големите искат да са конкурентни

Машиностроителните предприятия също намират "Внедряване на иновации в предприятията" за особено подходяща за тях и ще разчитат на нея. "Схемата представлява интерес за нашите членове, защото това е една от малкото схеми, които са насочени и към големи предприятия", каза председателят на браншовата камара Илия Келешев. По думите му няколко предприятия вече разглеждат критериите и подготвят документи за кандидатстване. "Това са големи компании като "Капрони" и "М+С хидравлик", които имат около 1000 души персонал", уточни Келешев. Според него е много важно да има финансиране за големите фирми, защото много от тях се водят големи, тъй като имат над 250 служители и работници, но приходите им са като на средни и дори на малки предприятия. "Финансовата помощ ще им помогне да оптимизират разходите си и да увеличат оборотите си, затова има логика да се насочват средства и към тях", посочи Келешев.

В тази връзка от камарата са предложили на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да поиска от Брюксел през следващия програмен период 2014-2020 г. да се финансират и големи и т.нар. междинни предприятия. Това са фирми, които имат над 250 души персонал, но до 50 млн. евро оборот и 41 млн. евро активи. Оперативна програма "Конкурентоспособност", към която от догодина ще бъдат добавени и иновациите, е насочена главно към малките и средните предприятия. "За да могат и по-големите компании да станат конкурентоспособни обаче, е важно схемите да са отворени и за тях", категоричен е Келешев. Според него, ако идеята бъде приета от Европейската комисия, това ще бъде глътка въздух не само за машиностроителните предприятия, но и за редица други фирми.

 

Още 223 хил. лв. за два зелени проекта

Два нови проекта са одобрени за финансиране по схемата "Енергийна ефективност и зелена икономика". Предложенията на "Дъга - ЦА" и "АДД - България" са на обща стойност 445.6 хил. лв., от които като безвъзмездна помощ ще бъдат предоставени 222.8 хил. лв., стана ясно от съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е управляващ орган по оперативна програма "Конкурентоспособност". Досега са подписани общо шест договора за 2.2 млн. лв., от които 1.1 млн. лв. е безвъзмездната помощ. Схемата е насочена към микро-, малки и средни предприятия и е на обща стойност 150 млн. евро. Тя беше открита през юни миналата година, но наскоро условията бяха ревизирани, за да облекчат фирмите при кандидатстването. От 20 до 31 май министерството организира разяснителна кампания в седем града в страната, където ще бъдат представени промените и процедурата.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arri avatar :-P
    ARRI

    Дали ще ме финансират да взема да произвеждам генератор за Браунов газ или нещо от технологиите на Каше....? Май не....

    Нередност?
Нов коментар