🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nokia ще изкупи обратно звеното си за телеком оборудване

Финландският производител ще плати 1.7 млрд. евро на Siemens за пълния контрол в Nokia-Siemens Network

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Nokia се съгласи да купи срещу 1.7 млрд. евро дела на Siemens в тяхната съвместна компания за мрежово обордуване. По този начин филандската компания придобива пълен контрол върху печелившото в момента Nokia-Siemens Network (NSN), съобщи Reuters.

Nokia ще плати 1.2 млрд. евро директно на германския концерн за 50% от акциите на съвместното предприятие, които държи. Останалите 0.5 млрд. евро са обезпечен заем, който Siemens ще отпусне на финландския производител година след финализиране на сделката. Nokia не планира да интегрира NSN в структурите на компанията, което предполага, че може да търси други партньори, с които да го управлява. Цената, която финландският производител плаща за пълния контрол над дружеството за мрежово оборудване, е доста по-ниска от първоначалната оценка на компанията. Сделката дава на NSN пазарна капитализация от 3.4 млрд. евро, докато анализаторите я оценяват на около 5 млрд.

Взаимна изгода

Със сделката Nokia придобива един печеливш актив с добри позиции на пазара за телеком оборудване. По този начин финландците се опитват малко да диверсифицират портфолиото си, след като основният им бизнес – производството на мобилни телефони, през последните години е в тежка ситуация с намаляване на пазарен дял и рязко свиване на продажбите. Освен това NSN може да бъде източник и на свеж капитал, тъй като през изминалата година дружеството излезе на печалба преди данъци и такси (EBIT) от 196 млн. евро и приходи от 13.8 млрд. евро.

"Nokia-Siemens Networks заема лидерско място в производството на LTE оборудване, което дава добри перспективи за растеж", коментира изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп.

Анализаторите също приемат добре сделката. "С тази транзакция Nokia си купува бъдеще, независимо от това какво ще се случи на пазара за мобилни телефони", коментира Пиер Ферагю, анализатор в Sanford C. Bernstein, цитиран от списание BusinessWeek. "NSN има перспектива на пазара за мрежово оборудване, където заема второ място".

Siemens от своя страна се опитва да излезе напълно от бизнеса с производството на мрежово оборудване, като се фокусира повече върху продуктите от енергийния и промишления сектор, както и техника специализирана в здравеопазването.

Оптимизъм и опасения

Оптимизмът се пренесе и на фондовата борса в Хелзинки, където акциите на Nokia поскъпнаха с 6.9% до 3.04 евро за акция. Така компанията получава пазарна оценка от 11.4 млрд. евро. Siemens също отчита ръст на своите книжа от 1.5% до 78.83 евро за акция на фондовата борса във Франкфурт.

Сделката обаче може да натежи в счетоводния баланс на Nokia, която в момента изпитва затруднения с намирането на свеж капитал. Компанията обяви, че през юни разполага с парични резерви между 3.7 и 4.2 млрд. евро, което е понижение спрямо 4.5 млрд. евро, с които разполагаше през март. Усилията на финландския производител да осигури ликвидност стигнаха дотам, че той замрази раздаването на дивиденти за първи път за последните 143 години. Поради тази причина е и странният формат на сделката със Siemens – една част от парите се изплащат в брой, докато друга чрез заем, гарантиран от германската компания.

До обратното изкупуване се стигна след като двете компании не успяха да намерят други купувачи за NSN и изоставиха тези планове през 2011 г. Това доведе до стартирането на програма за оптимизиране на съвместното дружество и през същата година то съкрати 17 хил. свои служители, което е около 23% от персонала. В момента NSN разполага с 56 хил. служители и доставя оборудване на компании като Deutsche Telekom и Vodafone.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 7

    Стиви, ще ти узрее най-накрая акъла, че колкото по-скоро забравиш, че си работил в майкрософт - толкова по-добре. Досега само негативи си докарвал на Нокия.

    Нередност?
Нов коментар