🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделки за 10 млрд. евро променят телекомуникационния пазар

Telefonica и KPN сливат германските си операции, Vivendi преговаря за продажба на бизнеса си в Мароко

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световният телекомуникационен сектор е на път да се промени след две големи сделки на стойност близо 10 млрд. евро, които бяха обявени във вторник. Френският медиен и телеком конгломерат Vivendi обяви, че води преговори за продажбата на мажоритарния си дял в Maroc Telecom на дубайската Etisalat за 4.2 млрд. евро в брой, съобщи Reuters. Компанията се надява сделката да бъде приключена до края на годината, като отделно от това се водят и разговори с марокански консорциум, който също може да инвестира в компанията.

Тази сделка ще представлява най-голямата продажба на активи от страна на Vivendi и е част от новата стратегия на компанията да намалява експозициите си към телекомуникационния бизнес за сметка на медиите. Анализаторите очакват Vivendi да се опита отново да продаде разработчика на игри Activision Blizzard.

Сливане в Германия

Същевременно испанският телеком Telefonica и холандската KPN обявиха, че обединяват мобилния си бизнес в Германия. Сливането трябва да подобри позициите им спрямо по-големите конкуренти Deutsche Telekom и Vodafone. Според обсъжданите условия KPN ще продаде германското си подразделение E-Plus на Telefonica за сума от 5-5.5 млрд. евро в брой, като в крайна сметка холандската компания ще получи и 17.6% дял в новосформираната компания, а Telefonica - 65%. Сделката ще се осъществи на два етапа, като след обединението компанията ще има дял от 38% сред мобилните абонати в Германия.

Досега E-Plus и германското подразделение на Telefonica - O2 Deutschland, се конкурираха за третото място на най-големия мобилен пазар в Европа. И двете компании са притиснати от силната конкуренция в Германия, като в началото на годината E-Plus предприе мащабно понижаване на цените в опит да увеличи пазарния си дял, а KPN взе подобни мерки през второто тримесечие.

Срив на печалбата

Сделката има подкрепата на  America Movil, собственост на мексиканския милиардер Карлос Слим, която държи 30% от акциите на KPN. Новината за сливането беше обявена заедно с резултатите на KPN за второто тримесечие, когато нетната печалба е спаднала до 108 млн. евро, което представлява срив от 68% спрямо същия период на миналата година. В Германия, където компанията има 24 млн. абоната, но по-слабо покритие от конкурентите си, оперативната печалба се е понижила с 30% на годишна база. KPN заяви, че ще използва голяма част от паричните постъпления от сделката за подобряване на счетоводния баланс и за подновяване изплащането на дивиденти от 2014 г.

От своя страна, Telefonica се надява да подобри рентабилността на третия си най-голям пазар в Европа след Испания и Великобритания. Според анализатори, цитирани от CNBC, сливането на бизнеса в Германия може да доведе до спестяване на разходи и увеличение на проходите от поне 4 млрд. евро. И двете компании се нуждаят от повече свободни средства за инвестиране в мобилни мрежи от четвърто поколение, където позициите на KPN са особено слаби.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 1
    • + 6

    пак концентрация и глобализация с елемент на монополизация на сектора

    Нередност?
Нов коментар