🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната енергетика: Загуби и дългове

Слаби продажби и стари задължения влошават ситуацията в дружествата през първото полугодие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влошаващо се състояние на НЕК, по-малки приходи, изпаряване на паричните средства и превръщането на БЕХ в основен източник на пари за дружествата в държавната енергетика. Това се вижда от отчетите за шестмесечието, които държавните фирми са длъжни да публикуват.

Изчезналото потребление

Най-очебийното нещо е свиването на приходите, което до голяма степен води и до спад в печалбите. Най-драстично е понижението на оборота при АЕЦ "Козлодуй", която през първото тримесечие работи на ограничен режим заради липсата на търсене на електроенергия (основно заради спадналия износ и по-високото производство от възобновяемите енергийни източници). Близо до ядрената централа се нарежда и ТЕЦ "Марица-изток 2". При "Булгаргаз" спадът има малко по-друго естество - освен по-ниско търсене на вътрешния пазар държавната фирма вече се конкурира с "Овергаз" на местния пазар (макар и с много малки обеми).

Ниското търсене е основната причина и за свиването на печалбите. АЕЦ "Козлодуй" излиза на загуба за първото шестмесечие от 3.8 млн. лв., при условие че за същия период на миналата година дружеството е било с печалба от 90 млн. лв. На пръв поглед Националната електрическа компания се представя по-добре, но това е ефект единствено от разход от 170 млн. лв., който компанията не признава. Ако той все пак влезе в годишния отчет на НЕК, загубата ще е значителна.

В тази връзка единствената добра новина е "Булгаргаз", която за пръв път от много време има положителен финансов резултат. Това се дължи на факта, че според компанията в началото на миналата година е имала отрицателен марж от минус 78 лв. за всеки 1000 кубика газ, докато тази година е на плюс от 39 лв. Това обаче идва на фона на огромните натрупани загуби през годините, които компанията едва ли ще може да покрие скоро.

Дивидент в неясното бъдеще

Заради дълговете на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" от над 300 млн. лв. на практика печалбата на централата е само на хартия. Това е най-видно от невъзможността на дружеството да изплати начислените дивиденти към БЕХ. През миналата година АЕЦ-ът трябваше да преведе като дивидент 80% от неразпределената си печалба (което отново стои само на хартия), или 184 млн., но реално внесеното до момента е малко над 33 млн. лв. В същото време до края на август тази година АЕЦ трябва да плати и 117 млн. дивидент за 2012 г., което също изглежда съмнително. Подобна е и ситуацията с ТЕЦ "Марица-изток 2". Оттам идва и драстичният спад в приходите на БЕХ, които идват основно от дивиденти.

Друг признак на влошаване на ситуацията е изпаряването на наличните парични средства. То е най-видимо при "Булгартрансгаз", която традиционно е дойната крава на БЕХ (тъй като получава приходите от транзитните такси на газ, без да прави сериозни разходи). Част от паричните средства очевидно са се влели в БЕХ, но това е краткосрочен ефект, тъй като холдингът впоследствие отпусна поредица от заеми на дъщерните си дружества за изчистване на взаимната им задлъжнялост. Например НЕК получи поредица от заеми, за да се разплати с централите в Маришкия басейн, които пък от своя страна да изплатят дълговете си към "Мини Марица-изток". Грубо, за последните шест месеца около 270 млн. лв. са напуснали банковите сметки на големите енергийни дружества.

Растящите дългове

Като цяло има и нарастване на задълженията. Те се дължат основно на две причини. Първата е невъзможността да се изплати начисленият дивидент, като това особено важи за АЕЦ "Козлодуй". Само преди няколко седмици правителството взе решение да отложи и изплащането на дивидента на БЕХ към държавата. Другата причина е прехвърлянето на дългове от дъщерните дружества към БЕХ. Холдингът трябваше да поеме задълженията на НЕК по заема му от BNP Paribas. Така вече 382 млн. лв. тежат в баланса на БЕХ, който взе заем от Citibank, за да може енергийната компания да не фалира.

И двете причини обаче водят до рязко увеличаване на задлъжнялостта на дружествата към БЕХ. Ако към това се прибави и поредното поемане от БЕХ на част от вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация - София", ситуацията в холдинга не изглежда цветуща.

Влошаването на показателите на енергийните фирми беше ясно отдавна, но това вече е видно и от отчетите на дружествата. Така поне за година или две енергетиката ще спре да бъде сериозен източник на средства за бюджета.

54 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 2
    • + 36

    много се краде в сектора !

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 11
    • + 53

    В такива моменти можем само да изразим своята признателност за лицето Иван Костов, но също и покойните Ал Бож и Илко Ешкенази.

    Ако не бяха раздържавили 5000 държавни фирми, това заглавие за загуби и дългове в енергетиката щяхме да го четем копи-пейст във вариант с машиностроенето, нефтопреработката, тежката химия, леката промишленост, транспорта, строителството, мебелите, електрониката, зърнопроизводството (там пък ченгетата бяха решили чрез схема дълг срещу собственост да приберат АПК-тата заедно с нереституираната земя - който днес взема рента 25 лева за декар, да не забравя този деликатен момент, когато собствеността му беше на кантар да отиде в олигарсите!) и всичко друго възможно!

    Нередност?
  • 3
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 2
    • + 30

    Хора не се заблуждавайте, в държавните дружества не се краде. Там има "неправомерно отклоняване на средства","незаконосъобразно облагодетелстване".

    Нередност?
  • 4
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 11
    • + 17

    .. ама тя енергетиката ..
    -производство на зелена енергия
    -разпределението
    -голяма част от тецовете и вецовете
    -търговията на определени количества ..
    Си е частна! приватизирана е .. точно както учеха, бедният народ Иван Костов, но също и покойните Ал Бож и Илко Ешкенази. Селяните бедни, светец го зовяха ... та "държавните дружества" са малцинство ...

    ------------------
    Частното!
    Ефективност и качество, качество и ефективност!

    Нередност?
  • 5
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 16
    • + 5

    [quote#2:"cinik"]
    Ако не бяха раздържавили 5000 държавни фирми, [/quote]
    не знам дали знаеш, че в България приватизацияга , та тай-много фирми направи едно момче от Пловдив- Виденов се казва..
    .. има данни-да се отваря, да се чете ... !

    Нередност?
  • 6
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • + 5

    Министерът , който твърдеше , че държавата е лош стопанин е в гостоприемно очакване .
    Там .

    Нередност?
  • 7
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 1
    • + 21

    Работата плаче за разравяне от рибата,
    Но цацаров не е толкова куражлия,
    Поне един свестен разследващ журналист да имаше.
    Всеки протест трън в петата на управляващите,
    Всеки имигрант в активна възраст сигурно лишава Бг икономика от 5-10 К годишно парични харчове.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 20

    [quote#4:"ajsaider"] ама тя енергетиката ..Си е частна! приватизирана е .. точно както учеха, бедният народ Иван Костов, но също и покойните Ал Бож и Илко Ешкенази.[/quote]

    Приватизирана по учебника на Р. Аврамов за "държавния капитализъм". Печалбите за мен, разходите за държавата. Като накрая за да "не се губи на никого неговото" контрата ще остане в АЕЦ Козлодуй, Топлофикация София и още няколкото държавни

    Нередност?
  • 9
    bekiarski avatar :-|
    Олег Георгиев
    • - 2
    • + 10

    Някой помни ли стратегията Европа 2020. През 2000 година бе приета Лисабонската стратегия която предвиждаше ускорено развитие на изследователската, развойната и внедрителската дейност в страните от ЕС.Към 2015 след изпълнението и би трябвало да дсе достигнат технологичните равнища на САЩ и Япония. Не се случи нищо подобно. Българските правителства от 2007 до 2013 г. не вложиха никакво усилие за изпълнение на петте цели в горната връзка: 1.Повишаване на трудовата заетост.2.Интензификация на научните изследвания 3. Изменение на климата и енергетиката. 4. Високо ниво на образование. 5. Борба срещу бедността. Те само се кълняха в европейската интеграция, но на практика работеха против нея. Нито трудовата заетост се пивиши, напротив, при партията наречена "Граждани за европейското развитие на България", управлявала през последните 4 години, още 400 хиляди българи останаха без работа. Нито пък научното развитие се ускори. Напротив, ГЕРБ се опита да унищожи БАН. Борба срещу бедността изобщо не се водеше от последното "проевропейско" правителство - напротив, бедността се увеличи и според международни доклади днес тя е проблем № 1 в България. Всъщност, последните две правителства, особено последното, са работили ПРОТИВ, а не ЗА европейското развитие на страната ни.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 21
    • + 10

    С управници като Лостов (разбишка енергетиката 1997-2001), деди приватизира ЕРП-тата и калпавата политика на ЕК за ВЕИ друго не може и да се очаква....
    Такова е състоянието на енергетиката и в Германия например...
    За капак Бат Бам и Флик сложиха и акциз на износа на ток и нещата съвсем се скапаха.... за момента....
    Въпреки това, слава Богу, Флик е далече, нещата ще се оправят .....

    Нередност?
Нов коментар