🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компания без дейност ще търси 50 млн. лв. от борсата за ВЕИ

"Би Джи Ай груп" иска да инвестира в соларни паркове

Компанията трудно би привлякла пари от инвеститори за покупка на соларни паркове, смятат брокери<br />
Компанията трудно би привлякла пари от инвеститори за покупка на соларни паркове, смятат брокери<br />
Компанията трудно би привлякла пари от инвеститори за покупка на соларни паркове, смятат брокери<br />    ©  Надежда Чипева
Компанията трудно би привлякла пари от инвеститори за покупка на соларни паркове, смятат брокери<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При успешно увеличение акционерният капитал на дружеството ще нарасне 26 пъти.

Слабо търгуваното публично дружество "Би Джи Ай груп" смята да търси 50 млн. лв., основна част от които ще инвестира във възобновяеми енергийни източници. Това стана ясно от думите на изпълнителния му директор Николай Майстер пред "Капитал Daily". В края на миналата седмица Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за публично предлагане на емисията акции, всяка от които е с емисионна цена 1 лв. При записване на всички акции капиталът на компанията би се увеличил точно 26 пъти. Проспектът за увеличението все още не е публикуван официално. "Би Джи Ай груп" на практика няма дейност - през първото полугодие то не е получило никакви приходи, има само разходи за заплати и външни услуги. За миналата година също няма никакви приходи, показва одитираният му отчет.

Подходящо време

"Идеята е да инвестираме във ВЕИ и малко в имоти. Мисля, че сега е подходящо време за вложение във възобновяеми източници", коментира Майстер. По думите му цените, на които се продават проектите, са отразили таксата достъп, наложена на ВЕИ, която вече падна в съда. Временното й действие обаче е накарало много собственици на соларни паркове да продават и цената е изгодна, ако се сравни с приходите, които могат да се получават, смята Майстер. По думите му и банките в момента са склонни да кредитират добре подбрани ВЕИ проекти. Освен това за соларни паркове, които вече работят от 1-2 години, има яснота колко е производството им, колко приходи могат да се получат и да се направи сметка за цената, е мнението на изпълнителния директор на "Би Джи Ай груп". Той посочи, че вече са разгледали два конкретни проекта, в които евентуално могат да инвестират, като засега са се спрели на соларни, а не на вятърни паркове.

Представители на ВЕИ сектора обаче са по-скоро скептични за възможността да се печели от подобна инвестиция. Причината са постоянните промени и неизвестност, които в съчетание със сегашните условия правят подобен тип вложение трудно за изплащане. "Цената на готовите паркове ще пада и не смятам, че е добра инвестиция. А ситуацията не е много добра", коментира Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Според него собствениците и инвеститорите не бива да се успокояват, че таксата достъп за ВЕИ е паднала, защото за една част тя още важи, а освен това не е ясно дали от следващия месец няма да се наложи нова такса.

"Смятам, че който инвестира пари в такива проекти, поема голям риск. Ако се приложи Националният план за действие за енергията от ВЕИ, ще започне ограничаване на фотоволтаиците и загубите ще са огромни", добави Киряков. Той посочи, че все пак за подобен проект е възможно да се набере капитал, но не през българската, а през чужда борса и възвращаемостта може да е добра, но в много дългосрочен период.

Алтернативен капитал

Според проекта увеличението на капитала ще се счита за успешно, ако бъде записана поне една акция. Майстер не отговори дали биха търсили алтернативни начини за набиране на средства, ако не успеят да наберат капитал, като уточни, че ще съобразят инвестициите си според това колко пари ще получат от публичното предлагане. Очаква се то да бъде през септември. По думите на Майстер от дружеството нямат притеснения, че предлагането може да съвпадне с това на "Елана агрокредит", защото търсят капитали за инвестиции в различни области. "Елана агрокредит" е новата компания на финансовия холдинг "Елана" за кредитиране на земеделски производители, която също ще търси пари от борсата.

Допитване на "Капитал Daily" до брокери на БФБ показва, че те са по-скоро скептични за възможността да се наберат 50 млн. лв. точно сега и точно за проекти, свързани с ВЕИ. От думите им стана ясно, че за такава сума увеличението би било успешно само ако се търсят с предварителна уговорка с институционални инвеститори, които да запишат акциите. "Всичко зависи от проекта. Но за 50 млн. лв. е доста трудно, почти невъзможно", коментира брокер. Запитаните не пожелаха имената им да бъдат цитирани.

"Би Джи Ай груп" се търгува на алтернативния сегмент на БФБ, където са компаниите с малко сключени сделки. Според борсовия бюлетин последната цена на акция на дружеството е 1.40 лв. Инвестиционният посредник по увеличението ще е "Интеркапитал маркетс", в който основен акционер е Николай Майстер. Според последния отчет на "Би Джи Ай груп" собственици на капитала му са "Тератрейдинг" (58.71%) и "БГ Инвест пропъртис" (31.25%). Последното държи и 9.22% от фонда за имоти "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", дружество за инвестиции във ваканционни и жилищни имоти. В последните години с настъпването на кризата заради финансови проблеми "Интеркапитал ПД" беше сред компаниите с проблемни емисии облигации.

Финансови резултати на "Би Джи Ай груп" (в хил. лв.)
ПоказателI.-VI.2013I.-VI.2012
Загуба-19-21
Общи приходи00
Общи разходи1921
Активи174188
Източник: отчет на дружеството

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 20

    Провинция, какво да правиш. Както беше писал един доцент от НБУ, в България капитализмът е държавен, от кейнсиански тип или "комунален капитализъм" по определението от книгата на Р. Аврамов. Съответно такава е и борсата. Ако сега отидем на Ц-Дакс, най-нисколиквидните компании, ще намерим поне 200 съобщения за нови патенти, пробни серии производства, лекарства в изпитвателна фаза и др. Но като за провинция и на това трябва да сме доволни: имотче, застраховка, бързи заемчета или нещо като ВЕИ, да е по-близо до държавния казан.

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1
    • + 7

    Каолин излиза от борсата, влизат - пирамидите ...

    Нередност?
  • 3
    bateb avatar :-|
    Bate B
    • - 2
    • + 7

    Поредната схема. Ще набутат някой техен проект на акционерите и ще помогнат на ИКПД да си плаща по облигациите като купят малко имоти на Марина кейп.

    Нередност?
  • 4
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • + 4

    Ще заперат леко няколко десетки милиона от проституция, наркотици и други подобни дейности. В разградения бантустан, това ще са чуждестранните инвестиции...

    Нередност?
Нов коментар