🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Клъстърите страдат от липса на финансиране

Малките и средните предприятия стават все по-важна част от индустриалните сдружения

Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова ще търси сътрудничество в областта на киберсигурността
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова ще търси сътрудничество в областта на киберсигурността
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова ще търси сътрудничество в областта на киберсигурността    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова ще търси сътрудничество в областта на киберсигурността    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на финансиране е основният проблем пред развитието на индустриалните клъстъри на Балканите, стана ясно през първия ден на Четвъртата балканска конференция "Дни на клъстърите" в София. В нея участват представители на бизнеса и правителствата от региона и  Европа.  

Според участниците във форума локацията е най-важният аспект при създаването на подобни сдружения, а малките и средните предприятия стават все по-важна част от тях. "Попитахме тези фирми как се справят след присъединяването си към клъстър. Над 50% от тях казват, че са увеличили производството си, над 45% - оборота, а една на всеки три компании е наела повече работна ръка", заяви Карстен Лунд, президент на LEDIB Cluster House - сръбската национална платформа за клъстърно развитие.

Европейската комисия ще поощрява трансграничното сътрудничество между индустриалните клъстъри в общността, обяви Хосе Фрейтас от генерална дирекция "Предприятия и промишленост". Според него Брюксел е отделил 30 млн. евро за създаването на платформа и за международното развитие на сектора през следващите две години.

Участниците в конференцията подчертаха, че именно подкрепата от държавата е един от най-важните фактори за успеха на даден клъстър. Според австрийския експерт Вернер Памингер от Clusterland Oberösterreich в началото на развитието на сектора в страната му 90% от разходите са били поемани от държавата, а в момента 75% от средствата за инфраструктура идват от самите компании.

По данни на министерството на икономиката в България в момента в страната функционират над 20 индустриални клъстъри, които се намират в различни степени на развитие. Повечето от тях са членове на "Асоциацията на бизнес клъстърите". Според Ели Милушева, директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", приоритетен сектор в България ще бъде високотехнологичният, който е отчел 20% ръст на оборота за последните 5 години. В столицата вече започна изграждането на "София тех парк", чиято основна цел е да стимулира иновациите и новите технологии. Три компании вече обявиха, че ще участват в него. По време на форума изпълнителният директор на проекта Елица Панайотова говори с Хосе Лусио Хименес, председател на Madrid Seguridad Cluster, за испанския опит в развитието на системи за киберсигурност и проекти в областта на отбраната. "София тех парк" ще търси сътрудничество и в тази област.