Британската Centrica спира изграждането на вятърен парк за 2 млрд. паунда

Според енергийния оператор правителствената субсидия за проекта не е достатъчна

Изпълнителният директор на Centrica Сам Лейдлоу
Изпълнителният директор на Centrica Сам Лейдлоу
Изпълнителният директор на Centrica Сам Лейдлоу    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Centrica Сам Лейдлоу    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският енергиен оператор Centrica вероятно ще се откаже от плановете си за изграждане на вятърен парк на стойност 2 млрд. паунда заради недостатъчните субсидии от страна на държавата, съобщи местният вестник Тelegraph, като цитира три източника. Окончателният размер на субсидията ще бъде обявен през декември, но очакванията са, че предоставената от правителството сума няма да е достатъчна за продължаването на изпълнението на проекта.

Според компанията изграждането на вятърния парк Race Bank на 17 мили северно от бреговете на Норфолк би довело до генериране на енергия, достатъчна за покриването на нуждите на 450 хил. домакинства. Първоначалните планове на Centrica бяха да инвестира в проекта до 200 млн. паунда, а останалите средства да бъдат предоставени от партньори. Преговорите с правителството относно условията за държавна субсидия текат от няколко месеца, припомня Telegraph. Планирането на проекта започна през 2004 г., като през юли 2012 г. беше получено и одобрението от британското министерство на енергетиката и климатичните изменения. Миналия месец от компанията обявиха, че окончателното инвестиционно решение за проекта, за което се очакваше да стане факт по-рано тази година, всъщност ще бъде взето през 2014 г.

Неясно бъдеще

Евентуалното спиране на проекта заради недостатъчната държавна субсидия би повдигнала нови въпросителни около бъдещето на офшорната вятърна енергия, отбелязва Telegraph. Изданието допълва, че въпреки публичната подкрепа за сектора, в неофициални разговори представители на правителството посочват, че някои компании като Centrica и неназованият й финансов партньор за Race Bank искат твърде висока възвращаемост за проектите си.

Субсидиите за сектора ще бъдат финансирани чрез въвеждането на допълнителни такси, включително данъци за зелена енергия. Най-големите доставчици на енергия във Великобритания, сред които е и Centrica, твърдят, че тези "зелени данъци" повишават стойността на енергията, заплащана от крайните клиенти. През миналия месец Centrica, която е собственик на British Gas, увеличи цените, на които доставя електричество и газ за домакинствата със средно 9.2%. Поскъпването е над три пъти по-високо от отчетената инфлация, което допълнително изостря политическото напрежение около растящите разходи за живот.

Пореден отказ

Ако действително бъде прекратен, проектът за офшорния вятърен парк Race Bank ще е третият голям инвестиционен план, който Centrica спира във Великобритания. През септември компанията прекрати два проекта за съхранение на газ, след като правителството отказа да подкрепи изграждането на площадки за складирането на запаси. През февруари дружеството се изтегли от плановете за строеж на нови атомни централи във Великобритания в партньорство с френската EDF, припомня Reuters. Миналия месец EDF постигна споразумение с британското правителство за изграждането на два нови ядрени реактора на обща стойност 16 млрд. паунда. Строежът ще бъде реализиран в партньорство с френската Areva и китайските China General Nuclear Corporation и China National Nuclear Corporation.