ЕК глоби рекордно банките, манипулирали лихвени индекси

Глобата от 1.7 млрд. евро е за шест европейски и американски финансови институции

Заради сътрудничеството си с еврокомисията банка UBS няма да плаща нови глоби
Заради сътрудничеството си с еврокомисията банка UBS няма да плаща нови глоби
Заради сътрудничеството си с еврокомисията банка UBS няма да плаща нови глоби    ©  Reuters
Заради сътрудничеството си с еврокомисията банка UBS няма да плаща нови глоби    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест водещи европейски и американски банки бяха глобени с рекордните 1.7 млрд. евро от Европейската комисия (ЕК) заради манипулации на лихвени индекси като Libor и Euribor, съобщи Reuters. Това е най-голямата глоба, налагана досега от финансовите регулатори заради злоупотребите с индексите, използващи се за основа на сделки с деривати, ипотеки, кредити и т.н на стойност стотици трилиони евро годишно. Санкциите са за  Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Societe Generale, JPMorgan и брокерската къща RP Martin. Най-голяма част от сумата - 725.36 млн. евро, е наложена на Deutsche Bank.

Рекордна глоба

Това е най-солената глоба, налагана досега в Европейския съюз. Шестте институции, признали вината си и подписали споразумения с европейските регулатори, ще получат 10% намаление на размира ан наказанието. Еврокомисията обяви, че ще продължи разследванията за нередности в дейността на Credit Agricole, HSBC, JPMorgan и брокерите ICAP, които са отказали да сключат сделка.

JPMorgan се е съгласила да плати 79.9 млн. евро за нарушения по казуса с Libor, но смята да оспорва обвиненията за манипулации на Euribor. Наскоро банката сключи сделка с щатските регулатори, според която трябва да плати рекордните 13 млрд. долара глоби и обезщетения във връзка с участието си в ипотечната криза през 2008-2009 г. По данни на Financial Times брокерската компания ICAP е отказала да участва в споразуменията, касаещи манипулациите на лихвените нива на Libor, свързани с йената.

Глобални мерки

Освен лодонския междубанков лихвен индекс Libor и еквивалента му от еврозоната Euribor, разследването на регулаторите засяга и токийския междубанков лихвен индекс Tibor. Досега щатските и британските регулатори са наложили глоби за общо 3.7 млрд. долара на UBS, RBS, Barclays, Rabobank и ICAP във връзка с манипулациите на лихвите, а на няколко отделни търговци са повдигнати криминални обвинения. Най-голямата санкция беше платена от банка UBS през миналата година - 1.5 млрд. долара, на щатското Министерство на правосъдието и британския финансов регулатор. Според законодателството на ЕС санкциите могат да достигнат 10% от глобалните годишни приходи на компаниите.

Сега UBS няма да плаща глоби към ЕК, тъй като е сигнализирала властите за нарушенията в Libor и Tibor. Първата банка, която пострада от разследванията - британската Barclays, също ще избегне нови наказания заради сътрудничеството си с регулаторите.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tzm41313897 avatar :-P
    Mark Twain
    • + 16

    Както е казал Ханку - "МАЛКО Е!"

    Нередност?
  • 3
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 16

    малко е !

    Нередност?
  • 4
    mantonova avatar :-P
    MAntonova
    • + 4

    На печелившите честито!

    Нередност?
  • 5
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • + 12

    Някой ще се наеме ли да изчисли колко са спечелили въпросните банки ИЗМАМНИЦИ? Манипулатори звучи твърде меко за такъв престъпен и користен картел? Голям праз, че глобите били рекордни. Тези глоби няма да променят нищо, ако се равняват на само част от печалбите от измамата! Банките ще продължават да мамят, щото ще знаят, че само с част от престъпната печалба ще си платят глобата, а останалото ще е за дивиденти и бонуси.

    Нередност?
  • 6
    slon avatar :-|
    slon
    • + 10

    Сега ако е възможно и засегнатите частни, и юридически лица да заведат дела с/у тези банки, тогава ще стане весело :)

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 9

    Много ми е интересно как точно са изчислили глобата и щетите, както и какви видове щети точно са калкулирани.
    Само JPMorgan в тук бе глобена за измамите й само около субпрайм мортгиджите за мисля около 17 милиарда долара досега. Очаканията са след разглеждане на всички искове сумата на глобите само за тази банка (е, вярно, че е една от най-големите в Америка) да достигнат 23 милиарда долара.
    И това ако не е знак и признание, че нещо много силно не е в ред в банковата система, не знам кое тогава може да е.

    Нередност?
  • 8
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 7

    Манипулацията на пазарните механизми и пълното загърбване на честното конкурентно съревнование винаги трябва да бъде наказвано много строго и жестоко - вкл. и за назидание на останалите пазарни участници. За съжаление огромните интернационални банки смятат, че всичко им е позволено и ще им се размине - затова глобите трябва да са поне толкова солени колкото размера на щета се съотнася към активите на самата банка. Всичко останало ще е малко.

    Нередност?
  • 9
    zogorsone avatar :-@
    zogorsone
    • + 1

    Малко е...

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 5

    До коментар [#8] от "bricky":

    "Манипулацията на пазарните механизми и пълното загърбване на честното конкурентно съревнование винаги трябва да бъде наказвано много строго и жестоко - вкл. и за назидание на останалите пазарни участници..."

    Да, измамите, лъжите и престъпленията НА банките - а те там като правило винаги са умишлени, независимо какво твърдят шефовете и адвокатите им ако и когато им бъде потърсена сметка - трябва да бъдат наказвани много, много по-сурово отколкото същите (или пдобни) деяния при други икономически или финансови субекти. (като се има предвид особеното, специалното, преференциално положение на банките в съвременното общество) И ще се поясня.
    Да оставим настрана моралния елемент и нематериалните щети от измамите на банките (а те всъщност - поне според мен, са по-сериозните!)
    Да си спомним всеизвестното правило (което много "странно" всички - и банкери, и власти, и наказателни лица и органи непрекъснатозабравят) за мултиплициращата функция на парите от банките. Тоест, че всеки долар, влязъл на входа на банковата система и извървял пълния си цикъл излиза на изхода като ... приблизително 10 долара (или няколко пъти повече) - говоря за прословутата формула ПАРИ - ПАРИ ПРИМ при банките. Хайде сега да заменим в тази формула думата ПАРИ с думата ИЗМАМА, тогава получаваме МУЛТИПЛИЦИРАНЕ НА ИЗМАМАТА:

    ИЗМАМА - ИЗМАМА ПРИМ

    При това многократно!
    И ако някой съвсем основателно възрази, че не всички от участниците в тези покупко-продажби са били мошеници или са имали познание за измамата (което е така), то само да му напомня, ЧЕ ВОЛЮ ИЛИ НЕВОЛЮ ТЕ ВСИЧКИТЕ ДЕ ФАКТО СА УЧАСТВАЛИ (т.е. това има отношение към вината, дали я има или не и степента й, а не към неучастието...)
    Ако една банка опакова и запечати един контейнер, ПЪЛЕН С ВЪЗДУХ, и после го продаде на друга на някаква цена като някакъв ценен актив 0 ценни документи, злато,..., а другата - на трета - с надценка, третата - на четвърта - и тя на печалба,...И ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ НИКОЙ ПО ВЕРИГАТА НЕ ЗНАЕ (и не иска да знае или да провери, може би и заради трескавото бързане, което НЯКОИ ИЛИ НЯКОЙ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ ВРЪТКАТА Е ВЛОЖИЛ В ЦЯЛАТА СХЕМА...)КАКВО РЕАЛНО СЪДЪРЖА КОНТЕЙНЕРЪТ (например не са го проверили, защото ... процедурите са "много сложни", изискват "много високотехнологични и сложни инструменти, които се оказва, че почти никой не разбирал"...(да, може на на някой да му звучат абсурдни подобни оправдания - И ТЕ СА! - но точно така се оправдаха - и то "големи банкери и управници" - вкл. една от най-големите акули на Уол Стрийт на времето (шеф на Голдман Сакс) и финансов министър на президента Буш - Хенри Поулсън)...та без значение дали някой от купилите и продали по веригата знае, че контейнерът е пълен не с ценни книжа или със злато, както е обявен например, а с въздух или камъни, ТОЙ Е УЧАСТВАЛ (направил възможна измамата, не я е прекъснал) във веригата, в създаването на печалба ОТ ВЪЗДУХА С ИЗМАМА.

    Въпросът има и една друга, доста болезнена страна (като че ли тези дотук не бяха достатъчни). Всички знаем, че да се печатат и разпространяват фалшиви пари е тежко престъпление, преследвано винаги и навсякъде по света. Всички още знаем, че печатането на пари НЕ е престъпление единствено и само когато ги печата оторизираната институция по съответния ред, закони и правила - тоест Централната Банка, и че този процес може и обикновенопоражда инфлация.
    Инфлацията отнема от създадения брутен вътрешен продукт на хората, тя е "наказанието на хората от правителството, за това че то не си е свършило добре работата" - цитирам по памет една от кратките дефиниции.
    Значи при тези нарушения и престъпления на банките ние имаме не само огромни измами, с които са се облагодетелствали, но и мултиплицирането им с пъти, въвличайки и други играчи" по веригата - умишлено или не, СЪЗДАВАНЕ НА ПАРИ И АКТИВИ "ОТ ВЪЗДУХА", т.е един вид печатане на фалшиви пари (и то припомнете си в какви размери), КОИТО НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ, КОГАТО "СЛЕЗНАТ НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА" ДО КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ (онзи, който реално ги използва и купува стоки и услуги) ПОРАЖДАТ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ПО-ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ, т.е. "придърпват" от стойността на парите в джобовете ни на всички нас, без повечето от нас дори и да подозират. Става дума в крайна сметка за деморализиране, за деградиране НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА, ЗА СТРАХОТЕН И НЕПОПРАВИМ УДАР ВЪРХУ ДОВЕРИЕТО, БЕЗ МИНИМАЛНИ НИВА НАКОЕТО СИСТЕМАТА НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА!
    А накрая - на всичкото отгоре - да припомня пък, че що се касае до американските банки (а и не само те), то доларът е и световна резервна валута, така че подобни мощни като суми измами не могат да не се отразят по един или друг начин НА ВСИЧКИ ПО СВЕТА!

    Така ги виждам аз нещата. Затова се питах как точно начисляват глобите за престъпленията на банките от такива мащаби и как ги обосновават, какви са мотивите им.

    Нередност?
Нов коментар