Фед ограничава търговията на банките със суровини

Според регулаторите инвестициите в суровини могат да доведат до катастрофални загуби за финансовите институции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв на САЩ обмисля въвеждането на мерки, ограничаващи активността на банките на пазара на суровини, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати в въпроса. Централната банка е започнала да събира информация за възможностите да ограничи собствеността и търговията на някои суровини от страна на търговските банки, за да повиши сигурността на депозитите.

Рискове за банките

Според регулаторите инвестициите в суровини могат да доведат до катастрофални загуби за финансовите институции и нужда от спасяването им с публични средства. Един от политиците, изразяващи опасения по въпроса, е сенаторът демократ от Охайо Шерод Браун. Според него банките може да изпаднат в конфликт на интереси, когато едновременно търгуват с физически суровини и различни финансови инструменти, свързани с тях. Според данните на анализаторската фирма Coalition приходите от търговия със суровини на 10-те най-големи инвестиционни банки в света са спаднали с 18% за първите девет месеца на миналата година до около 4 млрд. долара.

Банковата подкомисия в Сената ще провежда изслушванията по въпроса, второто от които ще се проведе във вторник. Засега Фед отказва да коментира официално, но информацията за тези обсъждания се появи още през есента на миналата година. Институцията традиционно организира подобни изслушвания, за да събере външни мнения, преди да наложи значителни промени или нови регулации.

В момента щатският закон забранява на банките да притежават нефинансов бизнес, освен ако нямат специално разрешение. Още през миналото лято Фед оповести, че ще преосмисли подобни изключения, дадени през 2003 г. на банки като Citigroup и JPMorgan Chase. Други големи институции като Goldman Sachs и Morgan Stanley, които бяха превърнати в банки през 2008 г., имат право да запазят всичките си операции със суровини, съществуващи преди септември 1997 г.

Изтегляне от бизнеса

Макар още да няма окончателно постановление на регулаторите, много щатски банки започват да се изтеглят от бизнеса със суровини. Миналата седмица Bank of America обяви, че ще изтегли инвестициите си от пазарите на електроенергия и природен газ в Европа. В края на миналата година Morgan Stanley се съгласи да продаде подразделението си за транспорт и съхранение на петролни продукти на дъщерно дружество на руската "Роснефт", като се очаква сделката да бъде приключена през тази година. Още в средата на 2013 г. JPMorgan Chase обяви, че може да се откаже от бизнеса си със суровини. Най-голямата щатска банка може да продаде или отдели в нова компания активите си, включващи дялове в електроцентрали и складове, както и търговията с газ и въглища. Банката обаче няма намерение да се отказва от търговията с благородни метали.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик

    ...катастрофални загуби за финансовите институции и нужда от спасяването им с публични средства....

    ХММ......

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha

    Браво , Целта е да натиснат цената на някои "суровини" , ще са тези в които нямат голям дял в производството им. По този начин ще купуват евтино това което си нямат.

    Нередност?
Нов коментар