🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед започва да мисли за повишаване на лихвите

Спадът на безработицата в САЩ може да промени плановете на централната банка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възможно повишаване на лихвите в САЩ в близко бъдеще. Този въпрос е бил обсъждан по време на последното заседание на Федералния резерв, показват стенограмите от срещата. Централната банка държи краткосрочните си лихвени проценти на нива, близки до нулата, още от зенита на финансовата криза през декември 2008 г. Това бяха част от мерките за стимулиране на икономиката и въпросът за вдигането на лихвите не е бил обсъждан дълго време.

Промяна на дебата

При поемането на ръководството на институцията през този месец Джанет Йелън потвърди, че смята да поддържа ниските лихви дори при значително подобрение на пазара на труда. Това потвърди очакванията на повечето анализатори, че лихвите няма да бъдат пипани преди следващата година. При заседанието в края на януари обаче част от ръководството на Фед е застанало на позиция, че може да се наложи по-скорошно повишаване на лихвите, за да се предпази икономиката от прегряване.

Фактът, че този въпрос изобщо е бил повдигнат, показва, че дебатът във Фед бавно, но сигурно еволюира и може да е първият знак за промяна на политиката в бъдеще, пише Wall Street Journal. Основен фактор за евентуално повишение са неочакваните спадове на безработицата, отчитани през последните месеци. Пазарните анализатори обаче отбелязват, че гласовете за промяна вероятно идват от малцинството поддръжници на идеята за по-затегната политика във Фед, които едва ли могат да спечелят достатъчна подкрепа в скоро време.

Свиване на стимулите

През януари Фед реши да понижи покупките на ценни книжа с още 10 млрд. долара до 65 млрд. месечно и да прекрати програмата до края на годината. През последните седмици излязоха някои разочароващи данни за икономиката, включително слабо повишение на работните места и търговията на дребно. Те обаче вероятно няма да са достатъчни, за да променят решението на централната банка да намали печатането на пари. "Докато перспективите продължават да изглеждат стабилни и не се отличават драматично от очакванията, свиването на финансовите стимули ще продължи. Очаквам до четвъртото тримесечие програмата да бъде напълно спряна", коментира Денис Локхард, президент на Фед в Атланта.

Яснотата по отношение на програмата за количествено облекчаване ще насочи вниманието към разговорите за бъдещето на лихвените проценти. Според досегашните заявления на Фед такива дискусии няма да се водят, преди безработицата в страната да спадне до 6.5%, което е само с една десета от процента под текущите нива.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе

    Долара затова ли поевтиня последните дни?

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    няма да се намерят достатъчно радатели на уравновесяване на публичните разходи :-) че току виж одържавили резерва тогава :-)

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat

    ?

    Нередност?
  • 4
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не

    До коментар [#1] от "today":

    Повишаването на лихвите води до надценяване на валутата, не обратното ;д

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 1

    Филипе, пак си закъснял.

    ФЕД се кани да вдига лихвите още от миналото лято. Затова и доста инвеститори се дръпнаха от пазарите на BRICS, а американските банки вдигнаха потребителските и ипотечните лихви.

    Това, което си написал, без анализ, малко повече взаимовръзки и история е по-скоро за "24 часа" или "Труд". В "Капитал" имате повече претенции, доколкото знам... или не?

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ

    До коментар [#1] от "today":

    Виж цифрите от тая сутрин...

    Не доларът падна толкова преди няколко дни, колкото еврото дръпна нагоре, заради някаква измислена новина, че Еврозоната отбелязала ръст. Ала-бала...

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе

    До коментар [#4] от "Да, ама не":

    От време на време опитвам да вкарам малко чувство за хумор ;)

    Нередност?
Нов коментар