🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцките банки ще се нуждаят от още 5 млрд. евро

Резултатите от последните стрес тестове трябва да бъдат потвърдени от тройката кредитори

Четирите банки, които общо държат 90% от гръцкия пазар, са в последна фаза на процедурата по одобрение на плановете им за преструктуриране от страна на Европейската комисия
Четирите банки, които общо държат 90% от гръцкия пазар, са в последна фаза на процедурата по одобрение на плановете им за преструктуриране от страна на Европейската комисия
Четирите банки, които общо държат 90% от гръцкия пазар, са в последна фаза на процедурата по одобрение на плановете им за преструктуриране от страна на Европейската комисия    ©  YANNIS BEHRAKIS
Четирите банки, които общо държат 90% от гръцкия пазар, са в последна фаза на процедурата по одобрение на плановете им за преструктуриране от страна на Европейската комисия    ©  YANNIS BEHRAKIS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гръцкият спасителен фонд Hellenic Financial Stability Fund държи мажоритарните дялове в Piraeus, NBG и Alpha и почти всички акции на Eurobank.

Четирите най-големи банки в Гърция вероятно се нуждаят от допълнителен капитал на стойност 5 млрд. евро, съобщава Reuters. Според източници на агенцията от банковия сектор това е станало ясно след провеждане на вторите стрес тестове на институциите от страна на централната банка. Резултатите от проверките на Bank of Greece трябва да бъдат потвърдени и от представителите на "тройката" международни кредитори, които съблюдават изпълнението на условията на спасителните програми за страната.

Загуби и национализация

Банковият сектор в Гърция понесе огромни загуби от преструктурирането на гръцкия държавен дълг, поради което четирите най-големи финансови институции - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha и Eurobank, трябваше да получат капиталова инжекция от 28 млрд. долара в средата на миналата година. Вследствие на това гръцкият спасителен фонд Hellenic Financial Stability Fund държи мажоритарните дялове в Piraeus, NBG и Alpha и почти всички акции на Eurobank. Въпреки това централната банка на страната проведе две серии от стрес тестове, за да се определи дали капиталът им ще е достатъчен, за да устоят на нови шокове и на все така нарастващия дял на лошите кредити.

"Всяка банка е декларирала своите капиталови нужди на основата на стрес тестовете, но те трябва да получат финално потвърждение от тройката. Общите капиталови нужди на банките се изчисляват на около 5 млрд. евро", заявява пред Reuters банкер, пожелал анонимност. Засега няма информация каква част от тази сума се пада на отделните банки. Очакваше се резултатите от последните стрес тестове да бъдат оповестени още е началото на миналия месец. Проточилите се преговори с инспекторите на тройката кредитори – Европейски съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, са станали причина за забавянето.

Неясни критерии

Централната банка забави публикуването на резултатите, тъй като международните кредитори не бяха изяснили дали капиталовите нужди ще се определят на основата на основния или на негативния сценарий, който предвижда още две години на рецесия. Друг неизяснен въпрос беше дали изискваната капиталова адекватност може да бъде понижена от 9 на 8 процента. Представителите на Bank of Greece са отказали да коментират, но са потвърдили, че резултатите ще бъдат обявени скоро.

Четирите банки, които общо държат 90% от гръцкия пазар, са в последна фаза на процедурата по одобрение на плановете им за преструктуриране от страна на Европейската комисия. Всички те развиват дейност и в България - Eurobank е собственик на Пощенска банка, най-голямата банка в Гърция NBG – на ОББ, а Piraeus и Alpha имат свои местни подразделения. Те държат над 20% от банковите активи и кредитите за бизнеса и домакинствата у нас.

Все още няма коментари
Нов коментар