Банкерите в Давос спориха за инфлацията в еврозоната

Според директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард въпреки признаците за възстановяване на еврозоната има "стари рискове" и "нови рискове".

Европейските банки са в по-добра форма, но има опасност от дефлация.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че се наблюдава "драматично подобрение" във възстановяването на еврозоната през изминалите две години, пише британската ВВС. "Рисковете намаляха както за страните в ядрото, така и в периферията", коментира Драги. По думите му засега възстановяването е задвижвано от експорта, но вътрешното търсене сред потребителите също нараства. И все пак той предупреждава, че подобрението все още е крехко и неравномерно.

По въпроса с инфлацията Драги заявява, че е уверен, че в средносрочен план еврозоната ще достигне целта си от 2%. В момента тя е 0.8% и има прогнози, че може да спадне дори повече. Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която също беше в Давос, предупреди за това, че дефлацията остава реален риск за възстановяването, който не трябва да бъде игнориран въпреки знаците за икономическо подобряване в световен мащаб. По думите на Лагард дефлацията може да попречи на растежа, тъй като цените и стойността на активите спадат.

Според нея въпреки признаците за възстановяване има "стари рискове" и "нови рискове". Първите включват всякакви пречки да се продължи с банковите реформи и ребалансирането на икономиките. Вторите са свързани с това как развиващите се икономики ще реагират на намаляването на икономическите стимули в САЩ и проблемите, пред които ще се изправят икономики, чиито нива на инфлация упорито остават под заложените цели.

Умерен позитивизъм

Драги заяви, че ЕЦБ е готова да действа, ако се наложи, но настоя, че дефлацията все още не е проблем за еврозоната. "Инфлацията е ниска и се очаква да остане ниска за около две години. Колкото по-дълго се задържи така, толкова по-сериозен е рискът от дефлация", все пак призна той. Но увери, че политиците в еврозоната наблюдават инфлацията много внимателно. Според него ниските й нива се дължат на факта, че регионът излиза от банкова криза, и инфлацията не е много по-ниска от тази в САЩ.

Драги посочи, че сегашното й равнище е заради забавянето на четирите дълбоко задлъжнели страни – Гърция, Испания, Ирландия и Португалия. Той казва, че в момента те се радват на много по-добър икономически ръст, заради което инфлацията в еврозоната вероятно ще се завърне към заложените цели в средносрочен план.  

Драги заяви, че ЕЦБ не може да си припише всички заслуги за възстановяването на еврозоната, като решението на европейските лидери да създадат банков съюз е изиграло голяма роля. Договорката за общ фонд, който да помага в процеса на затварянето на фалирала банка в бъдеще, бе направена наскоро. Планът включва за 10-годишен период европейските банки да съберат 55 млрд. евро във фонд, за да се избегне използването на публични средства за спасяването на закъсали банки.

По-добре, но може и повече

Междувременно финансови министри и ръководители на банки заявиха в Давос, че европейският банков сектор се подобрява, но рисковете остават. Лорд Адеър Търнър, бивш началник на британския регулаторен орган за финансов надзор, заяви, че даването на заеми на бизнеси и в ипотечния сектор е все още "на много ниско равнище". Според него е било грешка да се смята, че "заемите магически ще се отприщят". Той смята и че правилата, управляващи европейските банки, се нуждаят от подсилване.

Неговите коментари бяха повторени от един от изпълнителните директори на германската Deutsche Bank Аншу Джайн. Според него европейските банки са "в по-добра форма", но не са "там, където трябва да бъдат". "Междубанковите заеми не са се върнали към нормално положение или там, където трябва да са. Банките не са в позиция да създават капитал", казва Джайн. Според него, изглежда, че САЩ "отново са една крачка напред". Лорд Търнър допълва, че средносрочният изглед на европейския банков сектор е много важен, а американският модел трябва да бъде разглеждан като възможна рамка.

"За да работи еврозоната, тя трябва да мине на едно по-дълбоко ниво към федерализация. Трябва да продължим по-напред. Трябва да помислим как единният банков пазар работи в Америка", твърди лорд Търнър. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче го контрира: "Ние не сме САЩ. Ние сме Европейският съюз. Трябва да разрешим банковите си проблеми с фискална дисциплина и банкови реформи." | Капитал Daily

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • + 1

    Инвалидът Шойбле и неговата фискална консолидация с цената на мизерия започват да омръзват на Европа

    Нередност?
  • 2
    dsagent avatar :-|
    NWO
    • + 5

    Добре си живеят международните финансови терористи

    Румсервиз за 80000CHF в Давос:
    https://fbcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/996108_10201857654620657_101029538_n.jpg

    Нередност?
  • 3
    motochristo avatar :-(
    motochristo
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#2] от "New World Order":

    Българинът е велик само в едно отношение - да бъде таен счетоводител на съседа си.

    Нередност?
Нов коментар