НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Филкаб" залага на ВЕИ проекти в региона

Компанията подготвя монтажен център край Скопие, но инвестицията все още не е уточнена

Основната дейност на "Филкаб" е търговия с кабели, но компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и др.
Основната дейност на "Филкаб" е търговия с кабели, но компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и др.
Основната дейност на "Филкаб" е търговия с кабели, но компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и др.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Основната дейност на "Филкаб" е търговия с кабели, но компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и др.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията е участвала в изграждането на над 30 MWp фотоволтаични централи в България.

Свиването на пазара на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страната е причината пловдивското дружество "Филкаб" да се насочи към изпълнението на проекти в региона. След като през 2012 г. компанията отчете рязък скок на продажбите благодарение на бума на фотоволтаични централи у нас, през миналата година приходите са спаднали и фирмата се е преориентирала към проектиране и изграждане на ВЕИ системи в Румъния, Македония, Кипър и Гърция. Това каза изпълнителният директор на дружеството Огнян Зарев за "Капитал Daily".

Пазар като вълна

Основната дейност на "Филкаб" е търговията с кабели, електроапаратура, кабелна арматура и др. Компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и бетонови комплектни трансформаторни постове. През последните години тя навлезе сериозно в областта на ВЕИ, като освен доставка на материали започна да предлага и цялостно изграждане на фотоволтаични централи и системи, включително със собствени разработки на конструкции, инверторни станции и т.н. Към края на 2012 г. дружеството вече имаше над 30 MWp обща мощност слънчеви централи, в чието изграждане е участвало като изпълнител или подизпълнител.

Това беше основната причина за значителния ръст на продажбите - с една трета до 152.4 млн. лв. за 2012 г. Печалбата на компанията скочи четири пъти и достигна 8.2 млн. лв. Още тогава Зарев коментира, че този ръст няма да се повтори през 2013 г., тъй като капацитетът на този източник в България се е изчерпал. Това показват и предварителните резултати на компанията. По думите на Зарев продажбите са намалели значително през миналата година, но точните числа ще станат ясни от отчета, който в момента се доизготвя.

Дружеството обаче има достатъчно натрупан опит, който да използва на пазарите с потенциал. Като цяло секторът е доста променлив и зависи както от държавните, така и от европейските регулации. Това е и основният риск за фирми като "Филкаб". По думите на Зарев ВЕИ се движат като вълна и засега като перспективни са определени четирите държави.

Македонска инвестиция

В две от страните дружеството вече присъства със свои компании. "Филкаб" е едноличен собственик на "Мак каб" в Македония и държи 71.4% от румънското Filkab Distribucia. Наскоро стана ясно, че българското дружество планира да изгради завод за електроматериали в района на Скопие. Информацията беше разпространена от агенция МИА въз основа на съобщение на министъра без портфейл Джери Наумоф, отговарящ за чуждестранните инвестиции, и цитирана от БТА. Според съобщението заводът ще е с площ 10 хил. кв.м и ще произвежда трансформаторни станции за македонския пазар. Инвестицията ще е 3.5 млн. евро и ще осигури 100 работни места, когато фабриката заработи с пълен капацитет.

Плановете за разширяване на дейността в Македония бяха потвърдени от Зарев. Той уточни, че проектът е на етап инвестиционно предложение, а конкретната инвестиция още не е уточнена. "Сумата ще зависи от сценария, който ще изберем", каза той. Финансирането все още не е осигурено, разглеждат се различни варианти, като целта на българското дружество е да привлече партньор. "Предпочитаме участието ни в инвестицията да е по-малко", добави Зарев. Той уточни още, че в новата сграда ще се извършват по-скоро монтажни дейности. Ако всичко върви по план, проектът трябва да приключи до края на тази година.

Проект на stand-by

От няколко години "Филкаб" обмисля да изгради завод за електроматериали в България. За целта дружеството дори закупи терен, промени предназначението му и на практика вече има готова производствена площадка в село Оризаре (община Несебър). Засега проектът остава на етап изчакване, тъй като инвестицията е значителна. По предварителни оценки ще са необходими около 120 млн. лв. и затова компанията ще разчита и на привлечени средства. По-важен фактор за решението обаче е пазарът да тръгне нагоре. Това е причината към момента от дружеството да не предвиждат да започне да изпълнява проекта.