Носители на слънцето в мъгливия Албион

За шест месеца българската "СиГ Солар" построи 20 MW фотоволтаични паркове в Англия

Преди да се впуснат в соларния бизнес Генади Илиев (вляво) и Симеон Далев са имали опит в строителството и продажбите
Преди да се впуснат в соларния бизнес Генади Илиев (вляво) и Симеон Далев са имали опит в строителството и продажбите
Преди да се впуснат в соларния бизнес Генади Илиев (вляво) и Симеон Далев са имали опит в строителството и продажбите    ©  Юлия Лазарова
Преди да се впуснат в соларния бизнес Генади Илиев (вляво) и Симеон Далев са имали опит в строителството и продажбите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако бяхте видели лицата им преди шест месеца, щяхте да доловите тревогата, която обзема човек, когато е скочил в дълбокото и не е сигурен, че ще изплува. Точно тогава, през есента, двамата млади мъже - Генади Илиев и Симеон Далев, решават да скъсат с комфорта на наемния труд и си стискат ръцете за съвместен бизнес - строителство на соларни паркове и в не толкова слънчевата Великобритания.

Това е държавата, в която Генади емигрира няколко години по-рано, така че я познава достатъчно добре. До този момент и на двамата рядко им се е отдавала възможност да работят това, за което са учили - икономика и инженерство - но покрай всичко, което е цапало ръцете им, добиват сериозен опит в строителството, продажбите, а през последните години - и във фотоволтаичната индустрия. Именно бизнеса ги събира, преди да основат фирмата си "СиГ Солар" в България. За половин година съществуване тя е издигнала 20MW фотоволтаични паркове и е привлякла на постоянен договор от България повече от 25 работници, основно електроинженери, електротехници и строители. "След първите ни четири построени обекта, когато стъпим на нов терен, виждам как нашите работници гледат със самочувствие. Самочувствието на добри строители на фотоволтаични паркове", разказва Генади Илиев. "В този бизнес българските фирми повече си помагаме, отколкото да се конкурираме. Работа има за всички. А нашите амбиции не свършват в Англия. Искаме да строим в Азия и Южна Америка", добавя Симеон Далев.

С главата надолу

"Започнахме с това, което имахме по джобовете си", разказва Симеон Далев за първите крачки на фирмата, която към този момент не ползва банкови кредити, нито търси помощ по правителствени програми. "Отскоро започнахме да контактуваме с български банки, които се възхищават на показателите ни, но все още сме на 5-6 месеца и явно им изглеждаме рискови", обяснява Генади Илиев. С приходите от първите четири обекта фирмата може да поеме сама финансирането на паркове до 10MW. Това е и мащабът на проектите, които "СиГ Солар" предпочита да изпълнява на този си етап от развитие. "Искаме да растем, но бавно и разумно", споделят предприемачите.

Компанията им работи като подизпълнител на две британски фирми. "Свързахме се с тях и им предложихме оферти. Първият проект, който ни възложиха, беше за 5.5MW. Тръгнахме с малко хора и ентусиазирано, може би и с малко късмет, но видяхме, че нещата стават. Нашите партньори в чужбина одобриха работата ни и ни възложиха още 4 проекта. Очакваме до края на годината да сме построили 50-60 MW слънчеви централи", раказват Генади и Симеон.

На следващия си обект ще ангажират 60 души от България. "Трудно се използва местна работна ръка, първо - заради цената й, второ - заради липсата на квалификация. А тези проекти са ограничени във времето и нямаш никакво техническо време да ги обучаваш. Трябват ти хора, които знаят какво правят, а в България покрай многото построени фотоволтаични паркове този опит го има", разказва Генади. Симеон допълва, че "СиГ Солар" не изнася евтина работна ръка за Англия. "Нашият принцип е да даваме европейски заплати на всичките си служители, аналогични на тези, които получава населението в една развита държава за положения квалифициран труд".

Светът е голям и бизнес грее отвсякъде

Засега Великобритания предлага активен пазар и множество проекти, които чакат някой да се заеме с изграждането им. В изпълнение на националната цел за определен дял на възобновяемата енергия в крайното енергийно потребление, страната отскоро набляга върху слънчевите централи, които се ползват с по-голямо одобрение сред местните жители от вятърните турбини. "Хората са много консервативни как ще изглежда пейзажа и много трудно приемат новостите на тяхна територия. Може би и затова проектите са малко отдалечени из страната. Случвало се е, не на нас, но на колеги строители, да им излязат протестиращи с транспаранти", разказва Симеон. "Според мен оживлението в този сектор се дължи и на състоянието на икономиката. Винаги, когато тя е в рецесия, строителната индустрия замира. За мен това е показателят, че в Англия в момента е бум, с минимално ниво на безработица и с доста добър икономически растеж. Когато имат оптимистична картина, тогава си позволяват такива инвестиции. За фирмите, които ползват по-голям дял зелена енергия, това е добър имидж пред обществото", добавя Генади.

От онова, което са научили дотук, двамата предприемачи са разбрали, че фирми като тяхната рядко остават само на един пазар и най-често работят по целия свят. В много от случаите фирмите се специализират повече в поддръжката на фотоволтаични паркове, отколкото в изграждането им. Намерила своето място под слънцето, "СиГ Солар" се опитва да допринесе със собствена стойност в сектора. В момента води преговори за износ от България на цели конструкции за фотоволтаични панели. Така не само че осигурява работа на десетки, внася данъци и осигуровки в местния бюджет, но и подпомага и други бизнеси в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 10
    • + 6

    Капитал, тъкмо да ви повярвам на поръчковата статия и звънна будилникът...

    Значи хващат се двама български калъфи с вид на недоучили синчета на ченгета и от нулата правят компания, която от 13.10.2014 и с 20 лв капитал (вж ТР) вече върти проекти за милиони - ама вие сериозно ли? И съответно английските инвеститори както си седят и се чудят дали да се обадят в Сименс или в Канадиан, изведнъж се сещат "а бе има тука едни момчета от България, довчера са продавали джанти на Горубляне, ама са много оправни". Звучи достоверно, а?

    Нередност?
  • 2
    medalistkata avatar :-|
    medalistkata
    • - 2
    • + 6

    Ейй .. в обидите сте номер 1 !! Хайде вие се захванете и направете нещо, а не само да седите и да плюете труда на хората !! Не ги познавате, а плюете, типично българска работа... или просто ви е яд, че не можете да бъдете като тях ?!! Хайде да ви видим вас какъв вид имате? За себе си ли говорите, че сте продавали джанти? Хахах ...

    Нередност?
Нов коментар