Атанас Танчев: Инвестирахме печалбите си в пазарна експанзия на Балканите

Изпълнителният директор на "Филкаб" пред "Капитал"

"Политическата стабилност в страната и на Балканите е много важна за дейността ни", казва Атанас Танчев
"Политическата стабилност в страната и на Балканите е много важна за дейността ни", казва Атанас Танчев
"Политическата стабилност в страната и на Балканите е много важна за дейността ни", казва Атанас Танчев    ©  Михаил Ванчев
"Политическата стабилност в страната и на Балканите е много важна за дейността ни", казва Атанас Танчев    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-бързоразвиващото ни дружество е в Турция, близо до Сирия, и възвърнахме инвестицията в него за 12 месеца."

"Филкаб" е един от най-големите търговци на кабели, електроапаратура, кабелна арматура и др. Компанията се занимава също с проектиране и производство на осветителни тела, електрически табла и бетонови комплектни трансформаторни постове. Преди години навлезе сериозно в областта на ВЕИ, като освен доставка на материали започна да предлага и цялостно изграждане на фотоволтаични централи и системи, включително със собствени разработки на конструкции, инверторни станции и т.н. Преди 2-3 години обаче имаше проблеми заради неплатени суми от чужбина. Ръководството обаче успява успешно да замени вземанията си срещу собственост и през 2016 година излиза положителен финансов резултат и доста амбициозна инвестиционна програма. За плановете и развитието на компанията разговаряме с изпълнителния директор Атанас Танчев.

Поехте компанията в тежък момент. С какви предизвикателства трябваше да се справяте?

- През 2015 година, когато оглавих мениджмънта, имахме трудности с паричния поток основно заради неосъществени вземания по проекти, които бяхме приключили, но без да си получим заработените средства. През цялата 2016 година работихме в тази насока и то успешно, като последното голямо вземане превърнахме в собственост на фирмата.

За по-малко от една година успяхме да намалим и експозицията си към банките.

Механизмът "собственост срещу дълг" обаче не беше единственият ни похват в управлението на паричните и стоковите потоци. Още през 2015 г. оптимизирахме складовите наличности на компанията, без това да повлияе върху най-оборотните ни стоки. Освободихме паричен ресурс и най-важното – оптимизирахме стоковия ресурс в складовете според регионалното търсене.

Да припомня, че "Филкаб" има 7 търговски бази в страната, като най-голямата – в Пловдив, се превърна в логистичен хъб. В момента компанията ни стои стабилно на пазара на електрически материали и е приблизително 2 пъти по-голяма от преките ни конкуренти на този пазар.

Какво ви помогна да заемете най-високата длъжност в компанията?

- Предишната ми длъжност във фирмата беше мениджър на бизнеса с фотоволтаични проекти. Така че когато съветът на директорите взе решение да заема по-висока позиция, по-скоро се очакваше от мен да се справям с всякакви бизнес ситуации.

Честно казано, в началото ми беше малко трудно да казвам "не", но нуждите на фирмата ме научиха, че добри фирмени политики могат да се постигат и с "да", и с "не". Започваме 2017 година със защитен пазарен дял и нещо много важно – търсим фирмено развитие през търговията с нови продукти от сферата на електротехниката и излизаме на нови пазари.

За кои нови пазари става дума?

- Сегашното ни пазарно развитие беше предшествано от промени в структурата на компанията. "Филкаб" започна да отделя основните си дейности в отделни структурни единици – юридически лица. Така производството и проектната дейност в България бяха събрани в дъщерната ни фирма "Инженеринг" ЕАД. "Филкаб Солар" ООД пое изграждането и поддръжката на фотоволтаични паркове, както и на автономни фотоволтаични системи, предназначени за индустрията и домакинствата. Компанията майка "Филкаб" АД се занимава с основната ни приходна дейност – търговията.

Най-голямата ни фирма зад граница е "Маккаб" ООД в Скопие, която търгува с електроматериали. В средата на 2015 година създадохме дружеството ни в Сърбия "Филкаб МиГ" ООД в Ниш. В Румъния придобихме 2 дружества със специална цел – собственици на фотоволтаични паркове, с обща инсталирана мощност 3 MWр. И двете дружества бяха закупени от компанията майка "Филкаб". FİLKAB Solar Enerji A.Ş. е акционерното дружество, което създадохме в Истанбул, Турция.

За две години работа най-вече в по-слънчевата част на Турция дружеството изгради мощности общо над 20 MWр. Имаме дори обект, който е на 200 километра от границата със Сирия. Това е най-бързо развиващото се наше задгранично дружество. Финансовите резултати от дейността му са такива, че с FİLKAB Solar Enerji възвърнахме инвестицията си в Турция за 12 месеца. Във всички компании на "Филкаб" работят общо 300 души, като около 5 на сто от тях са в чужбина.

Да поговорим за резултатите на групата дружества "Филкаб" през 2016 година. Какви резултати постигнахте?

- Предварителните резултати показват запазване на оборота на групата от около 75 милиона лева при по-добър финансов резултат: 1.2 милиона лева при 860 хил. лв. през 2015 година. Това ни позволи да развием инвестиционната си програма. Общата ни инвестиция в новата складова база в Македония възлиза на 2.5 милиона лева, а още 3.2 милиона лева е инвестицията ни в базата ни във Варна. Ще уточня, че не става дума за инвестиция само през 2016 година, но и от предходни години. Финансирахме тези наши инвестиции по предпочитания от "Филкаб" начин – основно реинвестиция на печалбата и по-малка част – с банкови кредити.

- Къде ще работи групата през 2017 година?

- Основен ресурс на групата ще бъде насочен към предлагането на комплексни решения в изграждането и поддръжката на обекти от индустрията. Ще затвърдим своите позиции като основен партньор на предприятията от електропреноса и електроразпределението. Считам, че през 2017 година един от основните фактори, които ще влияят на нашия пазар, ще бъде политическата стабилност в страната и на Балканите.

Инвестираме и работим за по-висока квалификация и кариерна удовлетвореност на нашите служители чрез продуктови и езикови обучения и социални стимули.

Интервюто взе Михаил Ванчев