🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кандидати за "Химко" (не)очаквано не се появиха

Активите на фалиралия химическия завод ще бъдат предложени отново при по-ниска цена

Идеята да се поднови производството в завода, който не работи от години и който в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност, се появи няколко месеца след като правителството на БСП и ДПС дойде на власт
Идеята да се поднови производството в завода, който не работи от години и който в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност, се появи няколко месеца след като правителството на БСП и ДПС дойде на власт
Идеята да се поднови производството в завода, който не работи от години и който в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност, се появи няколко месеца след като правителството на БСП и ДПС дойде на власт    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Идеята да се поднови производството в завода, който не работи от години и който в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност, се появи няколко месеца след като правителството на БСП и ДПС дойде на власт    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемите в енергетиката направиха наливането на пари от БЕХ в покупката на съмнителни активи крайно спорно начинание.

Нито един кандидат не се яви на организирания от синдика на "Химко" търг за активите на фалиралия химически завод, който приключи в сряда. Заради пълната липса на официална информация интригата до последно беше дали заканите на икономическия министър Драгомир Стойнев, че държавата ще похарчи 50 млн. лв. от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за съживяване на предприятието, ще се сбъднат и дали наистина спряганите чуждестранни инвеститори с интерес да възстановят производството ще се появят и идентифицират. Засега развръзката се отлага до следващия търг, който според Търговския закон синдикът Росица Томова може да организира най-рано след един месец при 20% по-ниска цена. В случай че и тогава никой не поиска целия пакет, активите ще бъдат пуснати за продажба на части.

По бързата процедура

Всичките земи, сгради, инфраструктура, производствени съоръжения и машини и оборудване се предлагаха за 28.6 млн. лв. Търгът беше организиран за рекордно краткото време от две седмици - минималният срок, позволен от закон. За това време потенциалните кандидати трябваше да огледат завода, да преценят дали да участват и да внесат депозит от 10% от началната цена. Това автоматично изключваше от участие всички евентуални купувачи, които вече не са били запознати със състоянието и възможностите за подновяване на производството във врачанския завод.

Факт е обаче, че едва ли някой е очаквал порой от оферти. Въпреки контролираното изтичане на информация за енигматични руски и украински кандидати официално никой не заяви интерес към предприятието - нито на търга, нито в месеците, преди държавата да насочи вниманието си към емблемата на социалистическата ни химическа индустрия.

Една легенда се завръща

Идеята да се поднови производството в завода, който не работи от години и който в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност, се появи няколко месеца след като правителството на БСП и ДПС дойде на власт. В края на миналата година в интервю за "Дума" Стойнев обяви, че държавата ще даде 50 млн. лв. чрез БЕХ, за да съживи "Химко". Това можеше да стане единствено чрез покупката на активите на частното предприятие. Малко по-късно той дори определи края на февруари като срок за финализиране на "инвестицията", въпреки че процедурата отне малко по-дълго време.

Едновременно със заявката на Стойнев на повърхността изплуваха дълго прикриваните и на практика предизвикани от популистки мерки проблеми в енергетиката. В края на миналата седмица енергийният регулатор влезе във война с електроразпредеделителните предприятия, като ултимативно поиска те да преведат 318 млн. лв. на закъсалата НЕК, с което индиректно призна, че дружеството е на ръба на финансов колапс. Това направи наливането на пари от собственика й БЕХ в покупката на съмнителни активи крайно спорно начинание. Дори ентусиазмът на министър Стойнев да реиндустриализира икономиката, като направи ресорното си дружество собственик на "Химко", изглеждаше временно охладен.

Изрични инструкции

Амбициите на управляващите потъващата държавна енергетика да навлезе в нетипични за нея бизнеси не са приключили. Според източник на "Капитал Daily", близък до процедурата, БЕХ е имал изрични инструкции да участва с оферта за активите на фалиралия завод. Тъй като холдингът е собственост на държавата и се контролира от Министерството на икономиката и енергетиката, подобни инструкции могат да дойдат единствено оттам.

Проблем е възникнал още преди два дни, след като ръководството на холдинга не е внесло депозит за участие в търга. Крайният срок за това беше понеделник вечерта. Сега очакванията са то да поправи грешката си и да се включи на следващия рунд. До редакционното приключване на броя от БЕХ не отговориха дали ще подадат оферта на следващия търг. Ръководството обаче едва ли би пренебрегнало отново нарежданията отгоре.

За оптимистите и реалистите

Единствената добра новина е, че в този случай собственикът на изпадналата в технически фалит НЕК ще похарчи по-малко пари (около 22.9 млн. лв.). Част от тях пък ще се върнат отново в системата, тъй като най-големите кредитори на бившия химически гигант са именно НЕК и "Булгаргаз" и те би трябвало да получат най-много при разпределението на приходите от продажбата. Общите дългове на "Химко" по последна оценка са към 85 млн. лв.

Тази новина обаче е добра само за големите оптимисти. Реалистите се питат защо въобще държавата трябва да купува частно неработещо предприятие и да се опитва да го възкресява. Пазарната логика сочи, че ако беше рентабилно и продукцията му имаше пазар, то щеше да работи и сега.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • + 27

    Дали сме изкарали късмет или това е прелюдия към поредната далавера? С това изродско правителство по съм склонен да заложа на второто.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 29

    До коментар [#1] от "mamarinov":

    Естествено, че е далавера.
    Неработило 12-13 г. химическо предприятие, потънало в ръжда и изпокрадено, изведнъж ще осъществи лелеяната от БСП реиндустриализация! Едни 50 000 000 лв ще потънат в офшорни сметки на доверени лица, а че Химко няма да произведе и кило торове - няма съмнение.

    Нередност?
  • 3
    tanas avatar :-P
    Танас
    • + 14

    Попитали Радио Ереван:
    - Защо, министър Стойнев кисне пред Позитано 20 ?
    Отговора бил:
    - Събира волни помощи да купи Химко.
    - Е събрал ли ги е вече ?
    - Не ако се не броят двата лева дето ги дари един клошар. :-)

    Нередност?
  • 4
    bureaucrat avatar :-|
    bureaucrat
    • + 14

    Дано все пак се намери някоя умна глава в това правителство, че да спре "радиоточката" Стойнев. Само накрая да не излезе познатата схема: например да кажем, че справедливата цена на активите на едно предприятие е 10 лева, но нарочно се прави завишена оценка и на първия търг ги пускат активите за 20 лева - никой не се явява (защото балами не се намират така лесно), на втория търг активите вече са 15 лева (което пак е висока цена така или иначе). При тази ситуция се появява Стойнев с държавната чекова книжка и купува за 15 кинта като после ни обяснява как е спестил на страната цели пет лева разлика между първия и втория търг - пенсионерите са във възторг, а червените бардове пеят песни за таланта на Ст-ст-стойнев.

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 8

    Този идиот министъра така наречен няма ли кой да му удри един як бой и да спре да харчи парите на данъкоплатците.

    Нередност?
  • 6
    flader avatar :-P
    Златан Дапчев
    • - 1
    • + 7

    Както казваше един бивш премиер "Шменти капели".

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 3

    Стойнев що не помоли на някое партийно събрание феновете на БСП да съберат 50 млн и да си купят прекрасното предприятие?

    Нередност?
  • 8
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • - 1
    • + 3

    Бе, нали партийната им субсидия е е@eм ти колко милиона на година. Да си го купят и като го рестартират да стане рентабилно да го продадат на държавата. Смотаняци дебелокожи!

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 2

    Реално за Химко няма голям шанс държавата да го купи, защото управляващите защитават само и единствено руските интереси, а руснаците в момента нямат далавера едни милиони да излязат от сметките на БЕХ и да заминат в посока, различна от Русия.

    Нередност?
  • 10
    pmdc4 avatar :-|
    pmdc4
    • - 12

    четеики по горните коментари все повече се убеждавам че българина е беден защото е генетично глупав, и под неговото мъдро одобрение Костов наряза заводите на скрап и ги искара в Турция, -нарече го приватизациа макар че за глупав народ думата едва ли има значение , а соц заводите в Русия работят бълват продукция а за руските заплати вече си мечтаят дори и германците

    Нередност?
Нов коментар