Активите на фалиралия "Химко" излизат на търг

Държавата се подготвя да купи завода в бърза процедура

Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да възстанови бившия соцгигант, без да покаже анализ възможно ли е и колко ще струва
Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да възстанови бившия соцгигант, без да покаже анализ възможно ли е и колко ще струва
Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да възстанови бившия соцгигант, без да покаже анализ възможно ли е и колко ще струва    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да възстанови бившия соцгигант, без да покаже анализ възможно ли е и колко ще струва    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

28.5

млн. лв. е началната цена за всички активи, които се предлагат в пакет. Срокът на търга е минималният по закон - две седмици.

Краткият срок, липсата на маркетинг и репликите на министър Стойнев показват, че държавата бърза да похарчи 29 млн. лв.

Всички активи на фалиралия химически завод "Химко" - Враца, се предлагат на търг от синдика на предприятието. Земята, сградите и оборудването са обявени за продажба в пакет, а срокът за подаване на оферти е съвсем кратък - до 19 март, става ясно от обява на синдика, публикувана по задължение в сайта на икономическото министерство. Така потенциалните кандидати (доколкото има такива) на практика разполагат с две седмици, за да разгледат завода, да вземат решение дали да участват и да внесат близо 3 млн. лв. като депозит. Краткият срок и липсата на маркетинг подкрепят очакването държавата да национализира предприятието. Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да купи фалиралия завод още преди няколко месеца, сега просто се задвижва процедурата. Той дори определи края на февруари като срок за финализиране на сделката. Явно темпото върви малко по-бавно от първоначалния план. Синдикът Росица Томова отказа коментар.

Колко и дали си струва

Продажбата ще стане чрез търг с тайно наддаване, за което има определение на окръжния съд във Враца от 25 февруари. Началната цена за целия пакет е 28.6 млн. лв. В него влизат земи (самата производствена площадка, депото за отпадъци и др.), около 140 сгради, инфраструктура, производствени съоръжения (които формират основната част от цената - близо 16 млн. лв.), дълъг списък с оборудване и машини, както и транспортни средства и обзавеждане. Кандидатите трябва да внесат 10% от началната цена като депозит за участие до края на работния ден на 17 март. За целта е открита сметка в Корпоративна търговска банка.

Експертната оценка на активите обаче не дава представа каква част от тях реално могат да се използват. Според изготвения преди две години от бившия директор на завода Кирил Петков и екип експерти анализ на възможностите за възстановяване на "Химко" врачанският завод може да работи с около четвърт от капацитета си. Става дума за т.нар. нова седма линия, която е инсталирана през 1983 г. и според специалистите има ресурс да работи още 15 години.

При обявяването на идеята за национализация обаче изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров коментира, че значителните инвестиции, които трябва да се направят във възстановяване на производството (най-малко 15 млн. лв.), и огромните дългове на предприятието (около 85 млн. лв. по последни оценки) правят начинанието безсмислено. Още повече че свързаните с производството активи като пречиствателната станция, ТЕЦ-а, склада на пристанище Варна и т.н. вече не са собственост на "Химко".

Инвеститорът БЕХ

Въпреки това възраждането на бившия соцгигант се оказа една от основните идеи на правителството за реиндустриализация на икономиката. Още в началото на декември Драгомир Стойнев обяви, че държавата ще осигури 50 млн. лв. за възстановяване на производството в "Химко". Тъй като директно държавно участие в подобна сделка би довело до санкция от Брюксел, това трябваше да стане чрез "Български енергиен холдинг" (БЕХ) (който всъщност е 100% държавно дружество).

По-късно се появиха съобщения за интерес от страна на неназован чуждестранен инвеститор, който освен всичко друго имал достъп и до евтин природен газ (основната суровина за производството на урея). Това обаче повдига основателния въпрос защо държавата не остави директно инвеститора да си купи завода и дали национализацията не се прави, за да се облагодетелства после друг.

В средата на януари бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Тотю Младенов отправи питане чрез медиите дали е вярно, че 35 млн. лв. от обещаните 50 млн. лв. ще отидат за закупуване на ТЕЦ-а, който е собственост на свързана с Христо Ковачки фирма. Отговор от правителството така и не последва.

Възможно е сделката да стане през новосъздадената инвестиционна компания на БЕХ - "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, с предмет на дейност "Инвестиционна дейност, разработване и внедряване на нови технологии, сделки с интелектуална собственост, управление на активи, предприемачество и др.". Дружеството е регистрирано с капитал 50 хил. лв. На въпрос на "Капитал Daily" дали планират да участват в търга за торовия завод директно или чрез дъщерното си дружество от БЕХ отговориха: "Български енергиен холдинг" е в процес на технически и икономически анализ относно възможностите за целесъобразността на възстановяване производствената дейност на "Химко", град Враца."

Така силно задлъжнялата държавна енергетика ще трябва спешно да осигури почти 30 млн. лв. за покупката на активи, които може и никога да не тръгнат. Малко успокоение е, че част от тях ще се върнат в дружества от системата, защото "Булгаргаз" и НЕК са най-големите кредитори на "Химко", макар и необезпечени. За здравето на холдинга обаче щеше да е по-полезно да получи свеж ресурс, без да купува нищо. А да се намери частен инвеститор с конкретен бизнес план как да развие площадката. Най-малкото може да се изчака да се види дали на първия търг ще има интерес, тъй като на втория цената дори ще падне с 20%. Но бързането, липсата на маркетинг и заявката на министъра показват, че планът е друг.

Депутатите отложиха решението си за възраждане на "Кремиковци"

Парламентът отложи решението си по предложението на "Атака" за възраждане на част от "Кремиковци". След двучасови дебати в залата вчера депутатите изпратиха предложението в икономическата комисия, която също отложи гласуването, а междувременно вносителите промениха проекта си. Първоначалният вариант предвиждаше Народното събрание да задължи Министерския съвет да предприеме действия за възстановяване на завода за непрекъснато леене на стомана. Според групата на Волен Сидеров това ще бъде първа стъпка към реиндустриализация, шанс за нови работни места, възстановяване на мощности и по-голям БВП. След дебатите в залата от "Атака" преформулираха текста от "да задължи" в "да възложи на кабинета" и бе решено да мине първо през икономическата комисия. На заседанието си обаче комисията отложи три от четирите точки в дневния си ред, включително и казуса "Кремиковци". Гласувано и отхвърлено беше само предложението на "Атака" държавата да изкупи дялове от ЕРП-тата.
20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 49

    Купуването на активите на Химко означава, че държават ще се реваншира на собствениците на Химко, за дова че са фалирали предприятието и ще им напълни джобовете с пари на гърба на данъкоплатеца. Така слугите на правителството отново ще се обогатят неоснователно като одерат кожата на и без друго бедните.

    Нередност?
  • 2
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 1
    • + 24

    Хах, и защо няма нормален търг с нормални срокове, в които да участват частни купувачи? И без това никой няма да се навие да го купи, така че какво губят умниците, които явно държат да ни завлекат с още милиони?

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 34

    На срещата с работодателските организации Орешарски каза че държавата няма да придобива фалирали частни фирми. Значи е излъгал. Като за всичко досега.

    Кога най-после ще вкараме някой министър в затвора за умишлено взето решение в ущърб на държавата (и в полза на Ковачки да речем)? Има доста текстове в НК.

    Стойньо Пръдлето няма един ден трудов стаж в реалния бизнес, официална информация от сайта на МС. Този човек е некомпетентен, като повечето "експерти" в това правителство.

    Нередност?
  • 4
    lusilu avatar :-@
    lusilu
    • - 1
    • + 22

    Наистина ще го изсерат това голямо ............. ! Е ,няма по нагли от тези червени либерални безгръбначни !

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 22

    Освен всичко друго, никой не казва че Химко няма ОВОС, а най-вероятно и да получи (което ще струва още) - може да бъде оспорен.

    Купуването на фалирали фирми е ужасен прецедент с невиждани корупционни възможности, на които аналог са само заменките, за които между другото тече разследване от ЕК. Оттук нататък популизма може да стане дотолкова заразен (и печеливш), че да ликвидираме държавата си за броени години. Това ли е целта?

    Ето състоянието на другия фаворит за който червените кхмери мечтаят - http://www.desehistory.com/2013/10/05101989.html (някой го пусна в Дневник днес)

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 22

    След всички очевидни подробности има и още една - правителството ще отваря с десетилетия доказано губещо производство, което обаче ще увеличи потреблението на руски природен газ. От което следва че БГ ще губи, но Русия ще трупа печалби. Още ли има червени шебеци, които не разбират че Стойньо Пръдлето е на хранилка в Газпром?

    Жалки малоумни предатели! Анатема!

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 16

    [quote#2:"clint_eastwood"]И без това никой няма да се навие да го купи[/quote]

    Сигурен ли си? Плама, Кремиковци, ОЦК Кърджали, Диамант-Разград бяха продадени по същия начин и за всичките се намери купувач. Кой какво направи после е друга тема.

    Нередност?
  • 8
    okk04315801 avatar :-(
    okk04315801
    • - 1
    • + 20

    Завръщане в миналото!
    Няма отърване от комунистите.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 15

    Без анализ, без експертиза - просто заради популистките декларации на БСП и заради открадването на няколко милиона БСП е готова на всичко. И отново няма да има виновен, ако някой се сети да го търси!
    Сетете се за това, а и за идеята по същия начин да се "реиндустриализира" Кремиковци срещу десетки млн. лв. продадения от същите червени мошеници в предишния им мандат за без пари, когато дойде време да гласувате!

    Нередност?
  • 10
    jivkodimitrov avatar :-|
    Димитров
    • - 1
    • + 11

    - По-лошо не може да стане!
    - Може, можеее!

    Нередност?
Нов коментар