🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговец на месо от Сливен планира да изгражда собствена кланица

"Н.И.А. 2008" смята да преустрои съществуващ цех за дограма и новото производство да заработи до края на годината.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сливенското дружество "Н.И.А. 2008" планира инвестиция в собствена кланица за свине и рогат добитък, става ясно от обявление, изпратено до общината в областния град. Намерението на компанията е да направи реконструкция на съществуващи сгради в сливенския кв. "Речица", като ги преустрои за кланица. Собственикът на "Н.И.А. 2008" Никола Атанасов обясни пред "Капитал Daily", че от около четири години се занимава с клане на животни и досега работи на ишлеме, като ползва под наем различни кланици. Това обаче излиза доста скъпо, около 15 лв. на глава добитък, и затова е решил да си направи собствена кланица.

От дограма към храна

"Инвестицията е доста голяма, общо за сградата и за оборудването трябва да вложим 700 - 800 хил. лв.", каза Атанасов. Сградата, която смята да ремонтира, е била цех за дограма, а в момента е собственост на банка, която я е получила от неизряден длъжник. Атанасов обясни, че преговаря с кредитната институция да я купи и почти са постигнали вече договореност. Преди това е решил да подаде документи до Районната инспекция по околната среда и водите и до общината, за да е сигурен, че ще получи необходимите разрешителни. Според инвестиционното намерение кланицата ще има капацитет от 3000 - 3100 кг свинско месо за един работен ден, 1200 до 1500 кг месо от дребни преживни животни и 2300 - 2600 кг от едри. Финансирането й ще бъде с банков кредит, като по изчисления на собственика ще му е по-изгодно да погасява заем за собствени помещения, отколкото да плаща постоянно на други кланици. Намерението му е до няколко месеца преустройството да завърши, а най-късно до края на годината да започне дейност.

Търсене на пазара

Фирмата на Атанасов се занимава с изкупуване на животни, клането и продажбата им. Той разказа, че има голямо търсене на прясно месо и зарежда магазини в няколко големи града – в Сливен, Ямбол, Бургас. За 2012 г. отчетът на "Н.И.А. 2008" показва 167 хил. лв. приходи от продажби при 97 хил. лв. за предходната годиина. През 2012 г. дружеството е имало 3 хил. лв. загуба, а за 2011 г. е завършило с 2 хил. лв. печалба. Поне допреди година "Н.И.А. 2008" не е имала никакви задължения към банки, а основната част от дълговете са били 22 хил. лв. към доставчици.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 4

    Добър отчет са барнали тези, 167 хил продажби на година се падат по 1-2 разфасовани прасета на ден.

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-P
    hypercube

    До коментар [#1] от "abdulhazred":

    Явно е фен на инициалите Б.Ф /без фактура/. :)

    Нередност?
Нов коментар