🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов цех за кашкавал може да бъде открит във Враца

Предприятието ще е малко и ще преработва до 1 тон мляко на ден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Северозападна България е районът с най-малко производство на млечни продукти от цялата страна

Бивше месопреработвателно предприятие във Враца скоро може да стане цех за производство на кашкавал, става ясно от инвестиционно намерение, публикувано в сайта на общината. То е подадено от фирмата "Лилия-милк", която смята да ремонтира сградите и да инсталира нови машини за млечното производство. От документите става ясно, че капацитетът на бъдещия цех ще е 100 кг кашкавал на ден, а преработеното мляко се предвижда да бъде по 1 тон на ден.

От месо към мляко

Собственикът на "Лилия-милк" Христо Стефанов обясни пред "Капитал Daily", че все още не може да даде много информация, преди да е получил необходимите документи и да е започнал работа, но засега плановете са инвестицията да се финансира с банкови кредити. Засега не е дадена информация колко пари ще бъдат вложени в новия цех. Като съпътстващ продукт към кашкавала ще се произвежда и извара, каза още Стефанов. Според документите дневната продукция на извара ще е около 100 кг на ден. Архитектът на проекта Емил Етугов обясни, че няма да има нови строежи, а ще се използват вече съществуващи сгради.

Фирмата "Лилия-милк" е учредена през 2009 г., но едва през 2012 г. е имало по-активна дейност, показва справка в отчета му. За предходната година то не е имало приходи, а за 2012 г. те са били 20 хил. лв., всичките от продажби на стоки. Печалбата за периода е била 15 хил. лв. По данни от регистъра ДАКСИ компанията има само едно осигурено лице към ноември миналата година.

Променящ се бранш

По данни на Министерството на земеделието през 2012 г. количеството преработено мляко в България е намаляло с 5.4% в сравнение с 2011 г. до 635.3 хил. литра. От агростатистиката все още не са публикували данни за миналата година. Произведеният през 2012 г. кашкавал е намалял с близо 9% на годишна база до 17.8 тона за сметка на увеличеното производство на бяло саламурено сирене и кисело мляко.

Северозападна България, където попада и област Враца, е районът с най-малко преработено мляко, макар че там се намира едно от големите преработвателни предприятия – мандра "Пършевица" на Димитър Зоров. За 2012 г. преработеното в региона мляко е под 50 хил. тона, с над 8% спад за година. За сравнение – в Северен централен, Югоизточен и Южен централен район се преработва над два пъти повече суровина.

Произведеният кашкавал в Северозападна България е 2213 тона, 12% от общото количество, което са направили българските мандри. Данните на МЗХ показват, че макар кашкавалът от краве мляко да заема преобладаваща част от общото производство, делът му намалява спрямо 2011 г. за сметка на този от овче мляко, както и други видове млека – козе и биволско.

Сирене от Сливенско

Още едно предприятие от месния бранш ще премине към млекопреработването. Едноличният търговец "Валентин Великов-Валта" е подал в края на миналата година инвестиционно предложение до общината в Сливен. В него се посочва, че Великов има намерение да преустрои бивша кланица в с. Крушаре на цех за сирене от прясно мляко. В предложението се посочва, че цехът ще се намира в близост до собствена кравеферма. Фермата му, която е собственост на едноименния ЕТ, има 116 млечни крави, показва справка на МЗХ от началото на януари. Тя е сред по-големите в областта. За 2012 г. търговецът има 327 хил. лв. приходи, почти всички от продажби на продукция, а ръстът спрямо предходната година е близо 50%. Печалбата за това време е нараснала повече от три пъти до 64 хил. лв. по данни от Търговския регистър. Справка в сайта за продажби на частните съдебни изпълнители показва, че кланицата в с. Крушаре е била продадена на търг през юни миналата година с начална цена 11 250 лв., след като няколко пъти е била предлагана на по-висока стойност от изпълнителя Павел Георгиев. Старият собственик и длъжник е "Филипов-Русев", а продажбата е станала по искане на Уникредит Булбанк.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    e_mil avatar :-P
    tamada
    • + 11

    Докъде я докарахме с храната... като говорим за сирене да уточняваме, че е от прясно мляко.

    Нередност?
  • 2
    arax avatar :-|
    arax
    • - 6
    • + 4

    Сирене в България не се прави от прясно мляко, а от сухо, по възможност от Украйна. И се добавя калциев дихлорид, огромно количество сол и палмово масло...

    Нередност?
  • 3
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#2] от "arax":

    Ако имате още от тия простотии давайте смело и ги споделете.Смехът е здраве!

    Нередност?
Нов коментар