🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките в еврозоната се подготвят за стрес тестовете на ЕЦБ

Двайсетте най-големи финансови институции са заделили провизии за 71.5 млрд. евро през 2013 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банките в еврозоната са увеличили с десетки милиарди евро провизиите си за лоши кредити, с което се надяват да намалят риска от провал на предстоящите през следващите месеци стрес тестове. През фискалната 2013 г. 20-те най-големи финансови институции в региона са заделили общо 71.5 млрд. евро като буфер, показват изчисленията на Reuters. Много от банките също така са успели да повишат нивото на капиталова адекватност. Ако всички 128 институции, които ще бъдат подложени на проверка от Европейската централна банка (ЕЦБ) до октомври, са положили подобни усилия, би трябва да издържат без проблем стрес тестовете, посочва агенцията.

Стабилизиране на сектора

Предишните стрес тестове, проведени от финансовите регулатори на еврозоната, също имаха слаби последствия за банките, което обаче доведе до съмнения, че проверките са прекалено слаби. Затова ЕЦБ възнамерява да покаже по-стриктно отношение, преди да поеме функцията на единен банков надзор през ноември. Ако в резултат на нейните стрес тестове няма решения за затваряне или принудително увеличаване капитала на проблемни банки, това също може да подкопае общественото доверие. Данните обаче показват, че има реално заздравяване на банковата система в резултат на тези усилия.

"Вече бяха предприети много мерки – ако имаше нужда от затваряне на големи банки, това щеше да е видно и без специално вглеждане. Ако преди няколко години инвеститорите искаха да видят като резултат от стрес тестовете затваряне на затруднени банки, то днес вече не е така", коментира Карла Антунес де Силва, анализатор в Credit Suisse. Според нея най-важно за пазара е резултатите от проверките да бъдат прозрачни, за да може инвеститорите само да преценят дали има останали зони на несигурност. Наскоро президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази увереност, че тестовете ще установят една по-силна банкова система в сравнение с тази преди.

Скрити рискове

Някои анализатори предупреждават, че големите провизии, заделени от банките, не гарантират пълна сигурност, тъй като не всички лоши кредити са подсигурени. Според данните на Reuters необслужваните кредити, които все още не са покрити от провизии, съставляват една трета от собствения капитал на 20-те банки. При екстремни сценарии проблемни могат да се окажат три институции, където нивото на неподсигурени кредити надхвърля това на целия собствен капитал. Най-големите банки са успели да увеличат съотношението на капитала от първи ред до средно 11.85% към края на декември спрямо 10.77% година по-рано. Двадесетте най-големи институции отговарят за 60% от рисково претеглените активи в 128-те банки, които ще бъдат подложени на стрес тестовете на ЕЦБ.

Все още няма коментари
Нов коментар