🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bundesbank не изключва печатане на пари от ЕЦБ

Германският бизнес климат се влошава заради кризата в Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управителят на Bundesbank Йенс Вайдеман заяви, че не изключва възможността Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне печатане на пари, за да се справи с опасността от дефлация, съобщава Reuters. Това представлява значително смекчаване на позицията на германската централна банка по въпроса. Досега ЕЦБ се въздържаше от въвеждане на програма за количествено облекчаване – изкупуване на ценни книжа и други активи от частните банки. Съпротивата на Германия беше основен фактор ЕЦБ да не последва примера на Федералния резерв на САЩ и английската централна банка.

Изчерпване на възможностите

Вайдеман, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, е заявил, че конвенционалните инструменти на централната банка, като например промяна на лихвените проценти, вече са много ограничени. "Неконвенционалните мерки, които се обсъждат, са до голяма степен неизпробвани. Затова се нуждаем от дискусия за тяхната ефективност, тяхната цена и страничните ефекти. Това не означава, че количественото облекчаване трябва да се изключва. Трябва обаче да сме сигурни, че забраната за парично финансиране ще се спазва", коментира управителят на Bundesbank.

Същевременно бизнес климатът в Германия отбеляза първия си спад от пет месеца заради опасенията, че напрежението между Запада и Русия ще доведе до загуби за най-голямата икономика в региона. Изготвяният от мюнхенския институт Ifo индекс е спаднал до 110.7 пункта през този месец спрямо 111.3, отчетени през февруари. Проучването се основава на анкети сред 7 хил. германски фирми.

"Мартенският спад на индекса Ifo е поредното доказателство, че кризата в Украйна има разрастващ се негативен ефект, който подкопава икономическото доверие. Възстановяването на Германия може да бъде поставено под риск, ако кризата продължи да се задълбочава", коментира Дейвид Браун, анализатор от New View Economics.

Икономически връзки

Германия получава над една трета от газовите си доставки от Русия, а над 6 хил. германски фирми развиват дейност на руския пазар. Много бизнес и търговски организации излязоха с предупреждения, че ескалация на кризата ще доведе до катастрофални загуби за много компании.

Президентът на института Ifo Ханс-Вернер Син изтъква, че въпреки спада на оптимизма за бъдещото развитие германският бизнес продължава да оценява високо текущата икономическа ситуация. През миналата седмица индексът на инвеститорското доверие в Германия ZEW също отбелязва силен спад заради ситуацията в Украйна. Германски компании като производителя на земеделска техника Lemken и фармацевтичната Stada Arzneimittel вече отчетоха влошаване на резултатите си в Русия, като за това спомага и обезценяването на рублата, което оскъпява вносните продукти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 1

    5 (пет) години бяха нужни на ЕС да осъзнае, че конвенционалните "оръжия" не действат. Не че неконвенционалните ще дадат някакъв особен ефект.....но пак е напредък.

    Нередност?
  • 2
    uap36309701 avatar :-|
    uap36309701
    • + 4

    русия ако спре доставките на газ за Европа на кой друг голям потребител може да продава освен на китай.а дали биха се отказали от парите на европейските потребители.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 2

    [quote#2:"uap36309701"]дали биха се отказали от парите [/quote]

    Помисли малко какво ще си купят руснаците с "парите" , без липса на евтин ресурс - газ нефт Европейските стоки ще станат още по неконкурентни от Китайски ,Корейски , и дори Американски. От санкции пострадалите ще са само Европейците .

    Нередност?
  • 4
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • + 3

    "Вайдеман, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, е заявил, че конвенционалните инструменти на централната банка, като например промяна на лихвените проценти, вече са много ограничени. "Неконвенционалните мерки, които се обсъждат, са до голяма степен неизпробвани."

    Дали? Справка - Федералния резерв.

    Нередност?
  • 5
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • - 1
    • + 1

    "Вайдеман, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, е заявил, че конвенционалните инструменти на централната банка, като например промяна на лихвените проценти, вече са много ограничени."

    Ами специално лихвените проценти от всички инструменти няма как да не са ограничени - та нали са смъкнати почти до 0%! Останалите "конвенционални" инструменти не са изчерпани или ограничени, но понеже използването им крие друг тип рискове при банкова система със слаби звена (напр. банки на прага на фалит или банки с небалансирани експозиции, предизвикващи ликвидни затруднения), използването им за разширяване на паричната база може да не доведе до постигане на желания ефект.

    "Германия получава над една трета от газовите си доставки от Русия, а над 6 хил. германски фирми развиват дейност на руския пазар. Много бизнес и търговски организации излязоха с предупреждения, че ескалация на кризата ще доведе до катастрофални загуби за много компании."

    Крайно време е проблемът с тази свръхзависимост да бъде разрешен, окончателно! В противен случай той става изключително голям структурен риск - и това важи за всяка икономика с подобна енергийна експозиция.

    "обезценяването на рублата, което оскъпява вносните продукти"

    Един от наказателните механизми на пазарите спрямо Русия. Да, временно той е добре за руския износ и зле за вносните за русия стоки и услуги. Но този ефект на количеството ще бъде заличен, а при още по-силна обезценка и евентуална спекулативна атака, ситуацията от 1998 г. може да се повтори. Да не говорим за отражението върху лихвите и инвестициите...

    Нередност?
Нов коментар