🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Novartis трансформира бизнеса си с мащабни сделки

Компанията разменя активи с GlaxoSmithKline и продава ветеринарния си бизнес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцарската фармацевтична компания Novartis ще трансформира бизнеса си чрез размяна на активи с GlaxoSmithKline (GSK) и продажба на бизнеса си с ветеринарни лекарства на Eli Lilly. Двете отделни сделки ще са на обща стойност от близо 20 млрд. долара, съобщава Reuters. Обявеното във вторник преструктуриране на бизнеса е част от очакваното стратегическо преразглеждане на дейността на групата, която възнамерява да се съсредоточи върху основните си продукти като генерични лекарства и препарати за очи.

Изпълнителният директор на Novartis Джо Хименес коментира, че промените ще фокусират компанията върху иновативните операции с глобален мащаб. "Сделките също така ще подобрят финансовата ни стабилност, като се очаква да увеличат темповете ни на растеж и маржовете на печалба незабавно", заявява той.

Мащабни сделки

Според условията на споразуменията Novartis ще придобие линията онкологични продукти на GSK за 14.5 млрд. долара. От своя страна швейцарската фирма ще продаде бизнеса си с ваксини с изключение на тези срещу грип, за който GSK ще плати 7.1 млрд. долара. Двете компании ще слеят поделенията си за потребителски продукти и медикаменти, чиято продажба не изисква рецепта, в съвместно дружество, контролирано от GSK. В отделна транзакция Eli Lilly ще придобие подразделението на Novartis за ветеринарна медицина за близо 5.25 млрд. долара. 

За бизнеса на GSK сделките също означават значителна трансформация, която ще осигури на компанията лидерска позиция на глобалния пазар на ваксини и значително засилване на бизнеса с лекарствата без рецепта. Същевременно продажбата на онкологичните медикаменти представлява признание, че този бизнес на GSK няма достатъчен мащаб, за да се състезава на един от най-конкурентните пазари за лекарствената индустрия. Нетните постъпления за GSK от сделките ще възлизат на 7.8 млрд, долара, като компанията обяви, че смята да върне 4 млрд. британски лири на акционерите си.

"Възможностите за развитие на бизнес в по-голям мащаб и придобиването на висококачествени активи в сфери като ваксините са оскъдни. С тази сделка ние значително ще заздравим два от основните си бизнеси и ще създадем големи нови възможности за увеличаване стойността за акционерите", заявява изпълнителният директор на GSK Андрю Уити.

Трансформация на сектора

Сделките подчертават стремежа на големите фармацевтични компании да засилят позициите си в сферите, където бизнесът им е най-силен, като разпродават второстепенни активи. През последната година Pfizer отдели ветеринарния си бизнес от основния, GSK продаде бизнеса си с напитки, а Johnson & Johnson и Novartis се разделиха с подразделенията си за диагностика. По-рано тази година вторият най-голям производител на генерични лекарства в света Actavis отдели 23.8 млрд. долара за придобиването на специализираната фармацевтична компания Forest Laboratories.

Освен че ще получи съществуващите терапии за рак на GSK, които са реализирали продажби от 1.6 млрд. долара през миналата година, Novartis ще има права и над новите онкологични разработки на британското звено за разработки на GSK. В бъдеще Novartis може да плати допълнителни 1.5 млрд. долара в зависимост от успеха на протичащи в момента изпитания на нова комбинирана терапия на рак на GSK. Същевременно Novartis може да получи допълнително още 1.8 млрд. долара, ако в сделката бъдат включени други части на бизнеса й с ваксини.

Съвместното дружество за лекарства без рецепта се комбинира с операции с общи годишни приходи от 6.5 млрд. британски лири, като  GSK ще държи 63.5% от акциите. Британската компания очаква сделката да увеличи годишните приходи с 1.3 млрд. лири до 26.9 млрд. лири.

Pfizer иска да придобие AstraZeneca

Акциите на AstraZeneca отбелязаха най-силния си ръст от три години, след като в медиите се появи информация, че компанията е получила оферта за придобиване от страна на Pfizer. Според информация на в. Sunday Times сделката би оценила AstraZeneca на 101 млрд. долара, което ще е с 25% повече от пазарната капитализация при затваряне на търговията в петък. Двете компании отказват да коментират информацията за сделка, а според източници на Wall Street Journal и Bloomberg такива преговори са водени наскоро, но в момента са прекратени. Според анализаторите може да се очаква развитие, тъй като и двете компании търсят нови източници на растеж заради изтичане на патентите на най-успешните им лекарства. Най-ценният актив на AstraZeneca са новите разработки на лекарства за рак, които могат да подсилят значително пазарните позиции на Pfizer.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 4

    отлични компании със страхотни и качествени лекарства ,при тях всичко е простено и всичко е в името на пациента .

    Нередност?
  • 2
    risenshine avatar :-|
    risenshine
    • + 3

    Изгубени в превода са Капитал... Новартис е иновативна компания, така че най-силният й бизнес е в оригиналните продукти, едва след това идват генеричните и продуктите за очи. Така че, фокусът определено е върху иновативните продукти, които са защитени с патенти и от които се печели най-добре.

    Нередност?
  • 3
    risenshine avatar :-|
    risenshine
    • + 2

    Ето и оригиналното съобщение от Ройтерс:

    "Novartis announces portfolio transformation, focusing company on leading businesses with innovation power and global scale: Pharmaceuticals, Eye Care and Generics"

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 2

    [quote#1:"tur671"]и всичко е в името на пациента[/quote]

    По-скоро всичко е в името на акционерите и едва след това - в името на пациента! Но това е и най-нормалното!

    Нередност?
  • 5
    rdl28351804 avatar :-|
    rdl28351804

    http://www.nestle.com/investors/mergers-and-acquisitions/boost
    ;) "всичко е в името на пациента "

    Нередност?
Нов коментар