Разместванията във фармацевтичния сектор продължават

Компаниите прибягват до придобивания, за да подобрят ефективността и пазарните си позиции

Сделката за Ranbaxy Laboratories ще превърне Sun Pharmaceutical Industries в петия най-голям производител на генерични лекарства в света
Сделката за Ranbaxy Laboratories ще превърне Sun Pharmaceutical Industries в петия най-голям производител на генерични лекарства в света
Сделката за Ranbaxy Laboratories ще превърне Sun Pharmaceutical Industries в петия най-голям производител на генерични лекарства в света    ©  Reuters
Сделката за Ranbaxy Laboratories ще превърне Sun Pharmaceutical Industries в петия най-голям производител на генерични лекарства в света    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две нови мащабни сделки между фармацевтични компании бяха обявени в началото на седмицата, които представляват пореден етап от течащото преструктуриране на сектора в световен мащаб. В понеделник ирландският производител на специализирани медикаменти Mallinckrodt обяви, че ще придобие щатската Questcor Pharmaceuticals срещу 5.6 млрд. долара, които ще бъдат изплатени в брой и акции. От своя страна индийският производител на генерични лекарства Sun Pharmaceutical Industries се споразумя да купи местния си конкурент Ranbaxy Laboratories за 3.2 млрд. долара от сегашния собственик - японската Daiichi Sankyo.

Секторни размествания

Тези сделки идват на фона на поредица още по-мащабни придобивания, обявени през последните месеци. В началото на април стана известно, че щатският производител на генерични лекарства Mylan преговаря за придобиването на шведския си конкурент Meda, като сделката може да създаде компания с водещи позиции в сектора на стойност 23 млрд. долара. По-рано през годината Actavis – вторият най-голям производител на генерични лекарства в света, отдели 23.8 млрд. долара за придобиването на специализираната фармацевтична компания Forest Laboratories.

Сделката между Mallinckrodt и Questcor ще разшири позициите на ирландската компания при специализираните фармацевтични продукти. Основният продукт на Questcor - лекарството Acthar, се използва за терапия на трудно лечими автоимунни и възпалителни състояния. Според постигнатото споразумение сегашните собственици на Questcor ще получат по 30 долара и 0.897 акции на Mallinckrodt за всеки свой дял. Според цените при затваряне на търговията в петък това означава, че ще вземат общо 86.08 долара на акция. След финализирането на сделката акционерите на Mallinckrodt ще притежават 50.5% от обединената компания.

"Вярваме, че тази сделка ще осигури здрава и устойчива платформа за бъдещ ръст на приходите и печалбата, както и повишена стойност за акционерите както на Mallinckrodt, така и на Questcor. По този начин ще се стигне до значително увеличение на мащаба, диверсификацията, паричните потоци и рентабилността на нашия бизнес", коментира изпълнителният директор на ирландската компания Марк Трюдау, цитиран от New York Times. Сделката е единодушно одобрена от управителните съвети и на двете компании и се очаква да бъде финализирана до третото тримесечие на 2014 г. Questcor ще оперира като отделно подразделение на Mallinckrodt, като централата на обединената компания ще остане в Дъблин.

През миналата година Questcor е реализирала печалба от 337 млн. долара, което представлява ръст от 61% спрямо 2012 г. Приходите идват почти изцяло от медикамента Acthar, чиито продажби през 2013 г. възлизат на 761.3 млн. долара и са се повишили с 49.6% на годишна база. От своя страна Mallinckrodt има годишни приходи от 2.2 млрд. долара и разполага с 5500 служители в 70 държави. Това е второто придобиване в САЩ за компанията от началото на годината - през февруари тя купи Cadence Pharmaceuticals за 1.3 млрд. долара.

Генерични лекарства

Сделката между Sun Pharmaceutical и Ranbaxy Laboratories от своя страна е най-голямата за този сектор в азиатско-тихоокенаския регион от началото на годината и ще създаде петия най-голям производител на генерични лекарства в света. Според анализаторите от Lucintel пазарът на генерични лекарства ще продължи да се разраства бързо както в САЩ, така и в нововъзникващите страни, като до 2017 г. ще достигне 335 млрд. долара.

За сегашния собственик Daiichi Sankyo, който е четвъртият най-голям производител на лекарства в Япония, сделката бележи значително отстъпление и подчертава проблемите с качеството, които съпътстват индийската фармацевтична индустрия. Стойността на Ranbaxy е спаднала наполовина след придобиването й от Daiichi през 2008 г., отбелязва Reuters. Проблемите с производствения процес на Ranbaxy доведоха до налагане на санкции от страна на щатските регулатори.

Sun Pharma от своя страна има опит в управление на проблемни активи и добри позиции на пазара в САЩ, което ще й позволи да подобри операциите на Ranbaxy. Обединението на двете индийски фирми ще създаде най-големия бизнес с генерични лекарства в страната с приходи от 4.2 млрд. долара годишно. Според условията на сделката след сливането срещу всяка акция на Ranbaxy Daiichi ще получи по 0.8 акции на Sun Pharma. След приключването на сделката, което се очаква до края на годината, японската компания ще получи около 9% дял в Sun Pharma на стойност 2 млрд. долара. Преди шест години Daiichi е платила 4.2 млрд. долара за 63.9% от акциите на Ranbaxy. Заедно с дълговете на компанията стойността на сделката достига 4 млрд. долара.

Секторът на генерични лекарства беше залят от вълна от сливания в последно време, тъй като компаниите се стремят да постигнат икономии от мащаба на операциите си. През последното десетилетие производството на копия на лекарства с изтекъл патент беше във възход, но в последно време ситуацията за компаниите става по-трудна заради намаляващия брой нови продукти. В такава среда на придобиванията се гледа като на основен метод за подобряване на ефикасността и разширяване на пазарните позиции. Според оценките на анализаторите последните сделки в сектора са довели до спестявания на разходи, равни на 8% от продажбите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    Европа и Азия - основните играчи на генеричния бизнес. Добре е да наблегнем на индийците, там може да има изненади.

    Нередност?
Нов коментар