🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БТК: За кой не е

Телекомът продължава да е желана, но непревзета крепост в разпадащата се империя на Цветан Василев

Структурирана процедура за продажба на БТК към момента няма
Структурирана процедура за продажба на БТК към момента няма
Структурирана процедура за продажба на БТК към момента няма    ©  Надежда Чипева
Структурирана процедура за продажба на БТК към момента няма    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И така, темата отново е на дневен ред: продава ли се БТК, как, за колко, кои са кандидатите. Десет години след приватизацията на телекома тези въпроси се повтарят буквално през година. Но този път се прибавя и нов - чия всъщност е компанията?

Като се има предвид, че краят на веригата на собствеността върху БТК се губи в специално създадени дружества в Люксембург, 100% сигурен и еднозначен отговор на последното не може да има. В същото време, меко казано, особеното положение на мажоритарния й притежател Цветан Василев в България през последните седмици нямаше как да не предизвика серия градски легенди и митове на тема какво се случва всъщност с БТК. Истинската история, поне според източниците, с които "Капитал" разговаря, е по-прозаична: промяна в собствеността върху телекома няма, той продължава да е във владение на Василев, желание за придобиването му има, за превземането му - също, но за първото няма структуриран процес, а от второто - резултат. И с една дума - ако сделка за БТК има, тя ще е след установяването на нова власт в държавата, след решаването на казуса около КТБ и по никой начин - до края на годината.

Негова или на КОЙ?

След зрелищния развод на тандема Цветан Василев - Делян Пеевски една от бързо разпространилите се мълви продължава да е, че бившият депутат от ДПС има сериозен апетит към БТК. Според повече от трима различни източници на вестника това е абсолютен факт. По информация на всички тях обаче желанието в случая продължава да си стои все така силно и неудовлетворено.

Ако това все пак се случи, типът на придобиването ще е, да го кажем - особен. Нещо повече - опит за превземане на телекома от страна на групата около Пеевски е имало преди близо два месеца и той е завършил безславно. Проводник в случая, не изненадващо, е бил Бисер Лазов - бивш изключително приближен на Цветан Василев, а впоследствие според запознати - на Пеевски. Всъщност Лазов беше сред хората, които скоростно смениха лагера след затварянето на КТБ в края на юни и впоследствие стана свидетел на прокуратурата срещу Василев.

Лазов е член на управата на десетки дружества на и около Василев, включително на "Бромак телеком инвест" и оттам - на V Telecom Investment (люксембургското дружество в края на веригата на собствеността на БТК). Именно чрез него преди близо два месеца е бил организиран опит в Люксембург за прехвърляне на акциите на "Бромак телеком инвест" на финансов инвеститор, посочен от Пеевски, който обаче е бил предотвратен, разказаха отлично запознати с историята. Замисълът всъщност е щял да има резултат като този при "Булгартабак", който беше буквално завладян от политика. За момента поне според източниците на "Капитал" нови опити в тази посока няма, макар и да е възможно да се случат в бъдеще.

100% от капитала на БТК (288 764 840 акции с номинал 1 лв.) по официална информация са на "Вива телеком България". То се притежава от InterV Investment, регистрирано в Люксембург, собственост от своя страна на V2 Investment, също в Люксембург. Последното е изцяло притежание на V Telecom Investment - акционерно дружество пак в същата страна. В него "Бромак телеком инвест" има 43.3% от капитала, VTB - 33.3%, а бившите кредитори на телекома - 23.43%.

Както показва името, дружеството на Василев е основано от неговата компания "Бромак", но при затварянето на банката то е под контрола на друга ключова компания на банкера - ТЦ-ИМЕ. Още през юни тя беше вкарана в процедура по несъстоятелност по искане на близка до Пеевски компания и в момента има назначен временен синдик, като също текат опити да смени и ръководството й. Има няколко опита да се отстрани изпълнителният директор Теодора Танева, която също беше сред свидетелствалите срещу Василев, но те не са вписани в Търговския регистър, защото са спрени от съда. По всичко личи обаче, това са контрадействия на банкера.

Косвените улики

Че промяна в собствеността на БТК няма, свидетелстват няколко на брой факта.

Първо - няма смени в управителните органи на телекома. Според отлично запознати с "кухнята" в сектора Пеевски има подготвено поне едно ясно персонално назначение в оператора, ако го придобие - това на главен изпълнителен директор (за където е спряган бивш кадър на "Мобилтел"). Смяна там обаче няма и на поста си е Атанас Добрев. По-важното - в креслото си е и Златозар Сурлеков - председател на управителния съвет на БТК. Сурлеков е в управата на  КТБ от придобиването й от Василев и е дългогодишен и близък член на обкръжението му. Той беше първият и най-важен човек, когото банкерът постави като своя "ръка" в оператора веднага след като придоби мажоритарния пакет там. Всъщност в мениджмънта на БТК няма нито една промяна, камо ли такава, която да говори за нов собственик. Второ - няма никакви публични изяви, които да свидетелстват за влизане на кръга Пеевски в телекома. А историята с "Булгартабак" например се разви доста шумно, с взаимни обвинения, включително в кражба и източване.

И трето - действията на БТК по посока придобиване на "НУРТС България". Първото събиране на управата на БТК, на което е било взето решение телекомът да купи цифровия мултиплекс, според отлично запознат със събитията източник е било дни след затварянето на КТБ и волята за това е на Цветан Василев. А самото искане към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката е подадено на 5 септември - очевидно в сила е същата воля. Показателно е и друго - председателствата от Петко Николов КЗК още не е излязла с решение позволява ли сделката и дори не е стартирала производство по запитването на телекома, а все още води кореспонденция с него, задавайки допълнителни въпроси. Тоест антимонополната комисия е в изчаквателна позиция.

Къде са руснаците?

Друга от информациите по темата БТК е, че всъщност VTB отдавна няма реално участие в компанията, макар и формално да е акционер - инвестицията им е осребрена от Василев не само на ниво "дълг", но и на ниво "собственост". От пресофиса на банката в Москва не дадоха отговор на въпросите как оценяват вложението си в българския оператор и кога планират изход от него. Факт е, че техните представители продължават да стоят в надзорния съвет на БТК и всички решения, както е предвидено в споразумението между акционерите, се съгласуват с тях. Олксандр Мороз и Стефано Дзупет заемат едновременно позиции във VTB Capital и членуват в надзора на българския телеком. Въпросът е обаче доколко това е формалност и дали руснаците не са приключили и с тази си сделка след "Булгартабак".

Милиард, но почти

Извън интереса на Пеевски към БТК според източници от сектора такъв е проявен от поне още един финансов инвеститор. Процедура за продажба обаче въпреки желанието на мажоритарния акционер за сделка в следващите няколко месеца няма, твърдят консултанти и мениджъри от индустрията. Сред потенциалните кандидати в бъдеще, ако не броим обичайно заподозрените турски и арабски телекоми, които традиционно гледат към БТК (Turkcell и Oger), през последните седмици се спряга и собственикът на "Мобилтел" Telekom Austria. Всъщност австрийският инвеститор не за пръв път влиза в кръга заинтересовани - той беше там и при една от процедурите за продажба на телекома и в началото на 2012 г., организирана от тогавашните кредитори и акционери. До подаване на оферта обаче тогава не се стигна - от една страна, заради липса на единодушие в мениджмънта във Виена, и от друга, заради опасенията, че евентуална сделка няма да бъде допусната от регулаторите. Същите неофициални информации има и сега, че опасенията са същите,

"Нямаме такива разговори. Би било трудно", отговори преди две седмици главният изпълнителен директор на Telekom Austria Ханес Аметстрайтер на директния въпрос по темата. "Евентуална сделка от гледна точка на самите инвеститори, в това число новия акционер там America Movil, би била част от по-голяма стратегия за присъствие в региона. Но регулаторно би била наистина трудна", коментира консултант от сектора. Според представител на чуждестранен телеком, пожелал анонимност пък, евентуален интерес към БТК е възможно да бъде проявен в началото на следващата година - очевидно визирайки наближаването на май, когато капиталът на дружеството трябва да бъде увеличен със 150 млн. евро според ангажимент, поет към кредиторите при преструктурирането на дълговете.

Каква би била цената на БТК? Сумата, която според различни източници е търсена, е 900 млн. евро, като от нея извадите 470 млн. евро дълг, останал след преструктурирането, и 150 млн. евро за предстоящото вдигане на капитала.

Дали сумата е постижима - предстои да видим. Към момента БТК е най-големия като приходи телеком в страната с 812 млн. лв. постъпления и 339 млн. лв. EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации) за 2013 г., дял от почти 24% на мобилния пазар, лидерство при фиксираната доставка на интернет и позиции на телевизионния пазар - ако не броим водещото й място при фиксираната телефония и собствеността върху каналната инфраструктура в държавата.

Накратко - когато има сделка, тя ще е голяма. И пак няма как да се случи без благословия от държавата - традиционно необходима за продажбите на бившите фиксирани монополи, считани за важни за националната сигурност.

 

Люксембургската заплаха

Докато БТК чака решението на КЗК може ли да придобие "НУРТС България", в Люксембург приключва делото на Европейската комисия срещу България за нарушения, допуснати при цифровизацията на тв ефира. Последното заседание на съда по темата беше на 24 септември и официална информация какво се случва няма.

Чисто процедурно засега не е взето решение на съда. След изслушването на 24 септември предстои в срок от месец със свое становище да излезе генералният адвокат - вид назначено от съда вещо лице, запознато с целия казус. Още месец по-късно се очаква и решението на съдиите, които могат да одобрят становището на адвоката, но не са длъжни, обясниха запознати адвокати. Самият едномесечен срок също е инструктивен - тоест ако съдът не го спази, от това не следва нищо.

Вариантите, очаквани от местните юристи, са или съдът в Люксембург да постанови отмяна на конкурсите за търговския мултиплекс (НУРТС), или да задължи държавата да освободи честоти за работа на другия лицензиран такъв - "Булсатком". В първия вариант НУРТС се очаква да поиска от държавата компенсация за инвестициите си. Във втория "Булсатком" много вероятно ще се откаже от разрешителното си.

 
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uri26589456 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • - 30
    • + 14

    Виваком е поредната скъпа играчка на Василев.
    Управлява се без всякаква финансова логика за бизнес който ще се развива.Виваком е поредната финансова пирамида която се плаща от депозитите на вложителите в КТБ.Как ще се увеличи капитала през май
    месец? КТБ я няма да надува балона! Единственото решение за съществуването Виваком е написването на сметките на клиентите няма как да работят под пазарните нива.
    П.С.Както практикуваха МТел .

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 3
    • + 1

    Не съм много навътре в нещата, но нямаше ли и такава клауза в договора при продажбата на БТК, който гласи че компанията става обратно собственост на предишната група акционери (mezzanine fund), ако Бромак и ВТБ не успеят да им се издължат до определен срок?

    Нередност?
  • 4
    jblom avatar :-|
    jblom
    • - 5
    • + 8

    Модераторите, кажете ми къде в коментар 2 се съдържат вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица???
    Просто е неудобен коментар за тезите, които проповядвате!
    Жалко за "Капитал", беше един обективен и независим вестник а сега стана жълт, обслужващ олигархични интереси

    Нередност?
  • 5
    udri avatar :-P
    udri
    • - 1
    • + 14

    Няма ли най-после да я продадат на Водафон или Т-мобиле :Д

    Нередност?
  • 6
    misheliuss avatar :-|
    misheliuss
    • - 23
    • + 4

    ВАЛУТНИЯТ БОРД ПАДА. ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ ВЕ4Е

    Нередност?
  • 7
    kapitalist avatar :-|
    kapitalist
    • + 3

    " Във втория "Булсатком" много вероятно ще се откаже от разрешителното си."
    Как да разшифроваме това - Булсат какво напротив ще имат, след като чакат точно това - още една честота за своя мултиплекс?!

    Нередност?
  • 10
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 3
    • + 11

    Трябва ли цяла България да стане собственост на Пеевски?

    Нередност?
Нов коментар