🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опазването на водите и биоразнообразието ще бъде финансирано с над 18 млн. евро

С проекти могат да кандидатстват общини, университети и неправителствени организации.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Състезателен принцип, три покани за подбор на проекти, безвъзмездно финансиране. Това се очаква по двете програми, управлявани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), финансирани със средства от Механизма на Европейското икономическо пространство.

"Интегрирано управление на морските и вътрешните води" и "Биологично разнообразие и екосистемни услуги" са с бюджет по 9.4 млн. евро. За подкрепа могат да кандидатстват национални и местни органи, общини, научни, изследователски, образователни институции, неправителствени организации, обясни Пламен Глогов, началник-отдел "Международни проекти и програми" в МОСВ.

Кандидатите могат да бъдат от България, от съседни държави или от страните донори - Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, но водещ може да бъде само българска организация. Партньорството с институции от страните донори не е задължително, но носи допълнителни точки при оценката. Всяка организация може да кандидатства с два проекта и да участва в три. Ще бъдат финансирани и т.нар. предефинирани (стратегически) проекти, които са предварително одобрени, съобщи Кремена Гочева, главен експерт в МОСВ.

Първите покани за кандидатстване ще бъдат обявени в началото на юли, а времето за подготовка на предложенията е три месеца. Подборът ще се извършва на два етапа - административна оценка от програмния оператор (МОСВ) и техническа оценка от външни независими експерти, за които предстои обявяване на обществена поръчка. Изпълнението на одобрените проекти трябва да приключи до април 2016 г.

"Програма за интегрирано управление на морските и вътрешните води"

Първи приоритет е извършване на интегрирано управление на морските и вътрешните водни ресурси. Целта е да се доразвие интегрираната информационна система за управление на водите. Предвижда се разработване на нови модули/интерфейси за интегрирано управление и отчитане. Бюджетът е 2.8 млн. евро.

Втори приоритет е извършване на подробен мониторинг на морските води, а бюджетът е 2.8 млн. евро.

Трети приоритет е подобряване на капацитета за оценка и предсказване на екологичния статус в морските и вътрешните води. Бюджетът е 1.4 млн. евро.

Размерът на проектите по трите приоритета е между 170 хил. и 1.2 млн. eвро.

 

"Програма за биологично разнообразие и екосистеми"

Първи приоритет е повишаване на разбирането и осведомеността за биологично разнообразие и екосистемни услуги. Грантовата схема е с бюджет от 600 хил. евро, а проектите трява да бъдат на стойност между 5 хил. и 25 хил. евро. Фокусът ще бъде върху доброволчески дейности.

Втори приоритет е подобряване опазването на природните екосистеми от чужди видове. Бюджетът е 680 хил. евро, а проектите трябва да целят създаване на мрежа за обмен на информация и повишаване на капацитета относно инвазивните видове. Ще бъде избрано едно партньорство за създаване на регионална мрежа.

Третият приоритет е да се подобрят политиките, свързани с биологичното разнообразие - надграждане на националната информационна система за биологично разнообразие; методологическа подкрепа за оценка на състоянието и биофизична оценка на екосистемните услуги (ползите, които хората извличат от природата). 

За картиране и оценка на състоянието на екосистеми и техните услуги са предвидени 4.723 млн.  евро, а размерът на един проект може да бъде между 250 хил. и 680 хил. евро.

За секторни политики за системното използване на екосистемните услуги ще бъдат изразходвани 900 хил. евро. Размерът на проектите трябва да бъде между 170 хил. и 300 хил. евро.

 
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 1

    Какви са тия покани? Уж конкурсен принцип, пък покани!

    Нередност?
  • 2
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 1
    • + 4

    Покана да участваш бе приятел... И е към всички, не към определени... Иначе как да стане?

    Нередност?
Нов коментар