Норвегия отново финансира български проекти

Страната ще получи безвъзмездно 126.6 млн. евро

На официална церемония бе даден старт на финансирането.
На официална церемония бе даден старт на финансирането.
На официална церемония бе даден старт на финансирането.    ©  Георги Кожухаров
На официална церемония бе даден старт на финансирането.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще получи безвъзмездно 126.6 млн. евро по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на Норвежкия финансов механизъм. Това стана ясно след официалния старт на втория програмен период за изпълнението на двата инструмента. 

Механизмите са приносът на Норвегия (която предоставя 97% от средствата), Исландия и Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа. През 2004 - 2009 г. трите държави предоставиха 1.3 млрд. евро за 12-те най-нови държави - членки на Европейския съюз, Гърция, Португалия и Испания.

Приоритети за финансиране

България вече получи пари от двата механизма след присъединяването си към евросъюза. През 2007 - 2009 г. с 41.4 млн. евро бяха финансирани проекти, свързани с опазване на околната среда и културното наследство, грижа за децата, Шенген, зелена енергия и др. Средствата през новия финансов период са насочени към няколко приоритетни области - опазване и управление на околната среда, иновации за зелена индустрия, социално развитие, правосъдие и вътрешен ред, културно наследство, развитие на гражданското общество, стипендии.

Безвъзмездната помощ е предназначена за публичния и частния сектор, неправителствени организации (НПО), изследователски и академични институции, както и за студенти стипендианти.

Разпределяне на средствата

Средствата се разпределят въз основа на специфични за всяка държава рамкови споразумения, наричани меморандуми за разбирателство, в които се описват програмните области и кой ще ги управлява. След това за всяка програмна област се подготвя тематична програма, която се управлява от програмен оператор. За България оператори са различни министерства (например на правосъдието, на икономиката, енергетиката и туризма, на околната среда и водите), както и институтът "Отворено общество" - за фонда за НПО (виж карето).

И двата финансови механизма насърчават създаването на партньорства между организации от страните донори. Намирането на партньори ще бъде улеснено от специален фонд за насърчаване на двустранните отношения, който ще финансира установяването на контакти и обмяната на опит. За това са предвидени средства както на национално ниво, така и в рамките на всяка програма.

Програмните оператори ще организират конкурси за набиране на проектни предложения. Информация за всички актуални покани за кандидатстване ще се публикуват на www.eeagrants.bg, както и на сайтовете на програмните оператори.

Програмата за НПО

Програмата за НПО е с бюджет 11.75 млн. евро. Най-малко 10% от тях ще бъдат насочени към подкрепа на младежки проекти и инициативи. Ще бъдат организирани три конкурса за набиране на проектни предложения (през януари 2013 г., в началото на 2014 г. и през 2014-2015 г.). Ще се финансират проекти в четири направления:

- Демокрация, човешки права и добро управление

- Социално включване и овластяване на уязвими групи

- Устойчиво развитие и опазване на околната среда

- Изграждане на капацитет за НПО.

Най-малко 10% от средствата ще бъдат насочени към проекти с целева група деца. Други 10% са предвидени за проекти, продкрепящи интеграцията на ромската общност в страната. През ноември т.г. институтът "Отворено общество" в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" ще организира специален форум, за да разясни процедурата за кандидатстване.

 

Зелено финансиране

Програмата "Иновации за зелена индустрия" ще се управлява от норвежката държавна агенция "Иновация Норвегия" (IN). За нея са предвидени почти 13.7 млн. евро. Ще се насърчават партньорски проекти. През октомври предстои информационен форум, на който ще бъдат обяснени всички подробности по кандидатстването. За "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници" са отделени близо 13.3 млн. евро. Програмен оператор е икономическото министерство, а програмен партньор – Норвежката дирекция за енергийни и водни ресурси (NVE).
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mefistofel4o avatar :-|
    Belial
    • - 2
    • + 14

    Имало и добри хора по тая Земя ?!! Браво на викингите ...и нека господ да ги пази от нови Брайвиковци !!

    Нередност?
  • 2
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров
    • + 7

    А тези хора дори не са в Евопейския съюз.Но отдавна се затвърди мнението ми ,че северните народи са колелото на прогреса след 19 век. и най-вече човешкото лице на цивилизацията с необходимото уважение към Природата
    .

    Нередност?
  • 3
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 3
    • + 4

    Да, Норвегия другояче вижда приоритетите, а не в магистрали и стадиони.

    Нередност?
Нов коментар