🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите откриватели

Шестима новатори получиха "технологичните оскари" на Европейското патентно ведомство

За наградите в отделните категории се бориха общо 15 финалисти от 12 държави, но българско присъствие нямаше
За наградите в отделните категории се бориха общо 15 финалисти от 12 държави, но българско присъствие нямаше
За наградите в отделните категории се бориха общо 15 финалисти от 12 държави, но българско присъствие нямаше    ©  Европейско патентно ведомство
За наградите в отделните категории се бориха общо 15 финалисти от 12 държави, но българско присъствие нямаше    ©  Европейско патентно ведомство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

266

хил. заявки за патенти са подадени в Европейското патентно ведомство през 2013 г., което е исторически рекорд.

Шестима новатори получиха "технологичните оскари" за 2014 г., които Европейското патентно ведомство раздаде за девета поредна година на церемония в Берлин в средата на юни. За наградите в отделните категории се бориха общо 15 финалисти от 12 държави, но българско присъствие нямаше. По-долу ви представяме победителите и техните открития.

Индустрия

Откритието на екипа на белгийския изследовател Коен Андрис и френския му колега Жером Жилмон спокойно може да се нарече революционно, защото е нещо, за което светът чака повече от 40 години. Става дума за лекарство за мултирезистентна туберкулоза, което на практика решава проблема най-вече в развиващите се страни, където болестта се завърна в края на 80-те години на миналия век. Освен че с лекарството лечението протича много по-бързо, то води и до пълно оздравяване. За целта изследователите са изолирали молекула, която спира притока на енергия към туберкулозната бактерия. Така тя престава да се развива и след време умира. Лекарството е разработено с екип на фармацевтичната компания Janssen, въпреки че, както подчертаха създателите й, това не е продукт, от който фирмата ще спечели пари.

В тази категория финалист беше и единственият участник, свързан макар и индиректно с България. Това беше екипът на Луиджи Касар от италианската компания Italcementi, която е собственик на циментовите завода в Девня и Димитровград. Изследователите стигнаха до финала на състезанието за създадения от тях самопочистващ се бетон, който предпазва мазилките от обезцветяване заради смога. Продуктът има потенциал да се използва и за намаляване на замърсяването в градовете.

Малки и средни предприятия

Девет години са били необходими на екипа датски химици, за да създадат специална мембрана, която филтрира водата до най-чистата й форма, без да използва големи количества енергия. Откритието дава възможност да се реши проблемът с достъпа до питейна вода на около 1.5 млрд. души по света, както и на промишлените предприятия, които имат нужда от ултрачиста вода. Мембраната на Петер Йенсен, Клаус Хеликс-Нилсен и Даниел Келер използва принципа на естествения обмен на вода между клетките (осмоза) и свойствата на специален протеин, който има ключова роля в изобретението.

Научни изследвания

Откритието на британеца Кристъфър Тумазу, за което той получи наградата в категорията за научни изследвания, позволява само за няколко минути и в извънлабораторни условия да се направи ДНК тест, който да засече потенциални генетични заболявания. С него може да се види дали човек е предразположен към наследствени генетични заболявания, както и дали пациентът може да усвоява определени лекарства. Всичко това става с микрочип, който се поставя в USB, след което резултатите се качват и преглеждат на компютър. Самото взимане на ДНК материал е елементарно - използва се натривка от устата. Причината Тумазу да се захване с изследването е тежко бъбречно заболяване на сина му Маркус (сега на 23 години), когато е бил дете. "Ако разполагах с такава технология, когато синът ми загуби бъбреците си заради генетична мутация, сигурно нямаше да избегнем това, но щяхме да му осигурим много по-добър живот", каза той.

Страни извън Европа

Създателят на 3D принтера Чарлс (Чък) Хъл вероятно е едно от най-популярните лица сред наградените. Прави откритието си, докато се опитва да заздрави повърхностни покрития с ултравиолетова светлина. През 1983 г. решава най-отгоре да добави тънък слой епоксидна смола и да я обработи с ултравиолетова светлина. Така се ражда първият електролитен 3D принтер. Макар че технологията претърпява значително развитие оттогава насам, дори и днес всеки такъв принтер е базиран на неговото откритие. Приложението им пък е почти навсякъде - от автомобилната индустрия до медицинските технологии.

Също от неевропейска страна идва и откритието, което получи наградата на публиката, и то със значителен процент от гласувалите. Екипът на японеца Масахиро Хара е създател на т.нар. QR (Quick Response) код, който вече се е превърнал във важна част от живота на много хора по света. Кодът на практика свързва физическия с виртуалния свят с помощта на смартфон или таблет и съответното приложение.

Цялостна работа

Вероятно очаквано голямата награда за цялостна работа получи откривателят, който се състезава с Томас Едисон за най-голям брой патенти (над 1100 регистрирани). Макар че е трудно да се определи с едно от изобретенията си, 94-годишният германец Артур Фишер (интервю с него по-долу) може би е най-популярен с дюбелите си. Днес компанията му произвежда над 14 млн. бройки от тях всеки ден. Сред другите му патенти са светкавицата за фотоапарат, кутийките за дискове, детски играчки (включително конструкторите Fischertechnik) и т.н. От 60 години насам Фишер патентова средно по 16 открития всяка година.

Създателят на дюбела Артур Фишър:

За да сте изобретател, трябва да сте отворен към света  


Как успявате на 94 години да сте толкова активен и да продължавате да работите?

- Много е просто. Всичко е въпрос на характер. Ако сте изобретател и знаете, че ще откриете нещо хубаво и полезно и то ще ви донесе радост, просто не можете да спрете. Когато направите изобретение, което работи, усещате, че трябва да продължите и да създадете още нещо. Просто трябва да знаете и вярвате, че ще стане. Много е важно, когато направите работещо откритие, да го патентовате, тъй като това ще ви позволи да го произвеждате и за други хора, а не само за себе си.

Какво беше първото ви откритие и кога го направихте?

- Първото ми откритие беше много сложно, защото беше на светлинни години от това, което бях учил и за което имах подготовка, след като се върнах от войната, но успях да го направя. Това беше светкавицата за фотоапарат. Установих, че има голяма нужда от такова нещо, защото то не съществуваше на пазара. Казах си: "Трябва да го направя", и накрая успях. Всичко беше решителност и само решителност.

Какво се промени най-много в областта на изобретенията през годините?

- В отношението към изобретенията не се е променило почти нищо. Защото винаги за изобретенията трябва да използваш най-добрия материал, за да направиш най-добрия продукт. Като цяло обаче светът се промени много. Но технологиите и политиката не трябва да се смесват, а аз винаги съм се занимавал с технологии.

В момента върху какво работите?

- Това е чашка, която става едновременно за по-малки и по-големи яйца. Тя е с два различни диаметъра, но само с пръст можете да я нагласите, така че да използвате по-малкия или по-големия вариант. Просто хващате чашката, натискате леко и тя избутва яйцето. Трябва сам да се увериш, че нещо работи, преди да го покажеш на други хора и преди да кандидатстваш за патент. Аз винаги проверявам всичко, което направя, преди да кажа на когото и да било. Съвсем наскоро кандидатствах за патент за тази чашка за яйце. Адвокатите ми казаха, че досега са патентовани стотици подобни изобретения, но точно такава двойна чашка не е правена. Затова реших, че задължително трябва да я патентовам.

Каква е тайната на изобретенията?

- Трябва да приложите максимално знанията си и да използвате най-добрите материали, за да направите най-добрия възможен продукт. За да изобретите нещо, трябва да сте искрени и никога не трябва да копирате нищо. Развийте собствената си идея. Освен това не трябва да се фокусирате само върху едно нещо. Аз рисувам, наскоро направих изложба с 33 картини. Трябва да правите нещо съвсем различно, нещо, което наистина ви радва и ви прави щастлив, без значение колко сте добър в него. Веднъж нарисувах една картина и си казах: "Това е велико." Когато станах на следващата сутрин, я погледнах отново и си казах: "Не е толкова зле." Важното е да сте непредубедени и отворени към света.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    Артур Фишер по образование е шлосер. Важно е да се знае, че дългогодишното образование е много, но практиката е еднакво важна

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • + 4

    Открития които са полезни за много много хора, особено това на датските химици за филтриране на вода. Проблемът с достъп до прясна вода и лоши хигиенни условия е огромен и ще нараства с глобалното затопляне!

    Няколко факта:

    1. Повече от 3.4 милиона души умират всяка година от причини свързани с липса на прясна вода, канализация и хигиена.

    2. 2,5 милиарда души нямат възможност да поддържат добра хигиена.

    3. Липсата на чиста вода и добра хигиена е причина да умират толкова деца, колкото ако имаше по една самолетна катастрофа на всеки четири часа!

    http://water.org/water-crisis/one-billion-affected/

    Нередност?
  • 3
    swinging_pigs avatar :-P
    swinging_pigs

    Браво...тези хора полагат многогодишен труд с единствената мисъл да помогнат...определено се мисли за едно по-добро бъдеще...

    БАН да не спят.
    ...може поне да прочетат статията.

    Нередност?
  • 4
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 1

    До [#2] от "BlueWater":
    1.Колко ще струва литър пречистена Н2О, доставена до жадни Африканци
    2.На обещания и проекти всички сме щедри,но реалността е др.
    3.Ако искат някои хора и без откритието жадните биха пили достатъчно, но...
    4.Нека намалим ненужните разходи на Н2О , щото след .00 години няма да има и за пречистване
    5.Вж.т.1.

    Нередност?
Нов коментар