🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ремотекс - Раднево" има нов собственик

Гъркът Йоаннис Гиофкос е купил компанията през сложна схема с надзорник на ДПС в Агенцията за приватизация

Основният клиент на предприятието в Раднево е държавната "Мини Марица-изток"
Основният клиент на предприятието в Раднево е държавната "Мини Марица-изток"
Основният клиент на предприятието в Раднево е държавната "Мини Марица-изток"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Основният клиент на предприятието в Раднево е държавната "Мини Марица-изток"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Задлъжнялото и спряло ремонтно предприятие "Ремотекс - Раднево", което държавата се готвеше да купи, но се отказа, вече има нов собственик. Промяната е станала чрез сделка за компанията-майка "Полет 21" и засяга и другите дъщерни дружества на фирмата. Цената за пакета е около 500 хил. лв., т.е. в пъти по-малко от това, което бившите собственици искаха от държавата, показва справка в Търговския регистър. Купувач е гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос, чието име се свързва със скандалната реституция на гора в Княжево преди няколко години. Самото прехвърляне пък е станало по сложна схема, в която ключов участник е надзорник от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) от квотата на ДПС.

Сделка на стъпки

Подготовката за продажбата е започнала още през февруари, когато Гиофкос е купил 50 дяла (10%) от "Полет 21" по номинална стойност. Така срещу 500 лв. той е станал съдружник в предприятието на Сабин Спахиев и Галин Неделчев (виж графиката). Това се е случило точно по времето, когато държавният Българският енергиен холдинг обяви конкурс за оценител на "Ремотекс" и създаде специално дружество, което се очакваше да бъде директният купувач на ремонтния завод (както и на "Химко").

Три месеца по-късно е направена следващата крачка за пълното придобиване на предприятието. Тогава на сцената излиза Севджан Съдкъев, член на надзорния съвет на АПСК от ДПС, чиято роля, доколкото може да се съди от официалните документи, е чисто посредническа. С договор от 30 май Гиофкос му възлага да извърши всички необходими правни и фактически действия, така че гръцкият съдружник да купи и останалите 90% от капитала на "Полет 21". За целта Гиофкос му е предоставил заем, като е определил таван от 500 хил. лв. за заплащане на дружествените дялове. Сделката е трябвало да приключи в рамките на месец, като Съдкъев се задължава да прехвърли незабавно всички придобити от него дялове в "Полет 21" на гръцкия си поръчител. Срещу услугата му е определено възнаграждение от 2000 лв. Единственото обяснение за сложната транзакция, което може да се намери в документите в Търговския регистър, е странно - необходимостта "Полет 21" да се разплати с финансово-кредитни институции.

Крайното прехвърляне

Самата продажба протича според плановете на Гиофкос. На извънредно общо събрание на 19 юни съдружниците подписват договори, с които на практика Спахиев и Неделчев излизат от компанията. На тяхно място Съдкъев получава 50% от дяловете, а Гиофкос добавя нови 40% към своите 10% и така двамата си поделят собствеността. За 90% от дяловете си бившите собственици на дружеството получават общо 500 хил. лв. (плюс 500 лв., които гъркът плаща за 10% през февруари). За сравнение, по информация на "Капитал" от държавата Спахиев и Неделчев са искали няколко десетки милиона лева, и то само за "Ремотекс – Раднево".

Няколко дни по-късно (на 23 юни) Съдкъев спазва ангажимента си и прехвърля своите 50% на Геофкос, който става едноличен собственик. "Полет 21" е трансформирано в еднолично дружество с ограничена отговорност, променя адреса си в София, а за управител е назначен българският гражданин Мони Моис Катаривас.

Междувременно на общо събрание на 20 юни, което е проведено на новия адрес на компанията на ул. "Шести септември" 1, е решено на "Полет 21" (респективно на Гиофкос) да бъдат прехвърлени движимите вещи на четири предприятия, на които "Полет 21" е мажоритарен или едноличен собственик. Става дума за "Ремотекс – Раднево", русенските "Тежко машиностроене – 97" и "Ковашко-пресов завод" – Русе и софийското "Самарт-58". Тези сделки също минават през сложна схема на прехвърляния. Решено е също Неделчев и Спахиев да бъдат освободени от ръководството на четирите дружества, както и от ръководството на "Ремотекс – системс", "Ремотекс – багнас" и "Ремотекс – Девня". За първите четири компании вече са насрочени общи събрания на 30 юли, когато промяната трябва да стане факт.

Какво следва

До края на месеца трябва да се разбере и какво ще се случи с "Ремотекс – Раднево". Работниците са пуснати в още две седмици платен престой (в смисъл, че им се начисляват заплати и осигуровки, макар че пари засега не получават), а самото предприятие в момента се почиства и боядисва. Това каза за "Капитал Daily" председателят на КНСБ в община Раднево Бойка Боева. По думите й тя е имала среща с представител на новия собственик (представил се като Петров), който е обяснил, че до 2-3 седмици ще е ясно какво ще е ръководството и какво ще работи предприятието. Очакванията са дейността да се запази.

В момента на работа в компанията се водят 280 души. За сравнение, когато миналата есен започнаха протестите за неизплатени заплати, в завода имаше близо 650 работници. Според Боева към момента предприятието дължи 5 млн. лв. за заплати и около 4 млн. лв. за осигуровки.

В края на миналата година икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че държавата ще купи закъсалото предприятие, тъй като то е структуроопределящо и някои от ремонтните услуги, които предоставя на "Мини Марица-изток", не се правят от други компании. В началото на април обаче правителството се отказа от национализацията заради, по думите на Стойнев, огромните дългове, които "Ремотекс – Раднево" е натрупало през годините, и неясноти по отношение на реалното му състояние. Според източници обаче собствениците са поискали отказващо висока цена. Резултатите от оценката на предприятието така и не бяха обявени, но неофициално се говореше за активи от около 15 млн. лв. и близо 25 млн. лв. дългове.

Най-важно е какво смята да прави новият собственик с това и другите предприятия на "Полет 21", при положение че не е известен с опит в производството и ремонтните услуги. Името му за пръв път влезе в медиите около скандалната реституция на 70 дка от Княжевската гора в периода 2007-2008 г. с подкрепата на тогавашния областен управител на София Тодор Модев.

В началото на тази година пък дружеството му "Гиве консулт" беше сред кандидатите да правят оценка на подготвяните за приватизация Българска фондова борса и Централен депозитар. Процедурата беше организирана от АПСК и въпреки че няма опит, "Гиве консулт" беше допусната до състезанието. Тя подаде в пъти по-ниска цена от другите, но не спечели. Изборът обаче беше обжалван и на първа инстанция съдът е приел мотивите на "Гиве консулт". (допълнено на 8 юли 2014 г.)

За четири дни с временен синдик

Само десет дни след като е финализирана продажбата на "Ремотекс – Раднево", на трети юли в Търговския регистър е вписано, че Старозагорският окръжен съд е назначил предварително временен синдик в дружеството. Това е станало по искане на един от малките кредитори – "Искар България", който претендира за неизплатени фактури за 13.4 хил. лв. За решението е натежала и справката от НАП, че компанията дължи 2.4 млн. лв. за данъци. За синдик е определена Даниела Вълева Демирева-Гюрова.

В понеделник обаче старозагорският съд е уважил молба от "Искар" за прекратяване на производството, защото длъжникът е платил 20 хил. лв. - дълг и разноски по делото. Така от дружеството си тръгва и временния синдик.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 45

    Щом ДПС е замесено, работата е ясна.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • + 20

    [quote#1:"today"]Щом ДПС е замесено, работата е ясна. [/quote]
    Почти ясна.. Сега ще се налеят едни пари от държавата, ще се забравят неплатените данъци, осигуровки и пр... "дреболии".. и възвращаемостта е гарантирана... Въпроса е кои са скритите "инвеститори"...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 6
    • + 14

    "Ремотекс" не беше ли един от "пилоните" на бъдещата реиндустриализация на БСП?
    И сега какво стана: ние искахме да стане нещо хубаво, а то стана както винаги...
    Това ДПС няма ли кой да го укроти преди да е продало държавата?
    Всъщност няма - то сега отново ще е на власт, ама с гербавата ракета-носител.

    Нередност?
  • 4
    xelian avatar :-(
    xelian
    • - 2
    • + 27

    Държавата даде 20 милиона, Собственика искаше 40. А сега го продадоха за 500 хил. Правете си сметка каква далавера е.

    Работещ завод сега отива за скраб, защото едно нещо разрушено не може 2-ри път да се възстанови. Да в ТЕЦ-3 получават при пенсиониране 48 брютни заплати и бонуси всеки месец над 600 над заплатата. Те не са кражба от държавата, а да се намалят разходите за ремонт и да се купи Ремотекс е загуба. Плащайте си скъпия той българи. Плащайте и страдайте как е възможно да е толкова скъп. Ако спрете бонусите на хората от ТЕЦ-3 както стана през зимата при намаляване на мощностите. Всички миньори спряха работа. Там става въпрос за много пари в една ситуация, в която никой няма. Те стават богаташите работници взимаш 1500лв в регион,в който хората се радват на 340лв. В затвора за масови безредици ще вляза ,за да си защитя заплатата. Там за поне 10 000 човека.

    Ремотекс бе печелившо, Калчев министър на ВЕЛИКИЯ ЦАР го приватизира и го даде на ДПС ,чрез заем, който бе получен след като го заложиха пред банката. Те не са дали и един лев. Изкрадаха го ,фалираха го. Провалиха живота на над 1000 души и сега ще го режат.

    Стойнев е същия като Станишев - чужденец роден в Либия, който обещава като е пред хора ,но нищо не прави!!!!!

    Нередност?
  • 5
    bvsc avatar :-@
    Да, ама не
    • + 19

    Tурците пак минаха границата, гадини подкупни

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 7

    Г-н Костов,вия бяхте много прав,Доган,респ. ДПС е проклятието за България.Лидерите им,почти всички сътрудници на ДС,ще ни грабят и тормозят,докато са живи.

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 3

    До коментар [#6] от "rosiraycheva50._":
    Всъщност КОЙ им дава да грабят? КОЙ си дава мандата на ДПС?

    Нередност?
  • 8
    forza avatar :-?
    forza
    • - 1
    • + 2

    Йоаннис Гиофкос или вероятно - Йофкос, дали не е някой Иван Йовков, станал грък на малко по-стари години?

    Нередност?
Нов коментар