И вторият търг за "Химко" се провали

Предстои кредиторите да решат какво ще правят с отдавна затворения торов завод

Правителството на Пламен Орешарски имаше намерение да налее 50 млн. лв. за възстановяване на "Химко", като първата стъпка трябваше да е придобиването на активите.
Правителството на Пламен Орешарски имаше намерение да налее 50 млн. лв. за възстановяване на "Химко", като първата стъпка трябваше да е придобиването на активите.
Правителството на Пламен Орешарски имаше намерение да налее 50 млн. лв. за възстановяване на "Химко", като първата стъпка трябваше да е придобиването на активите.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Правителството на Пламен Орешарски имаше намерение да налее 50 млн. лв. за възстановяване на "Химко", като първата стъпка трябваше да е придобиването на активите.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

22.82 млн. лв. беше началната цена за всички сгради, земя и оборудване на врачанското предприятие.

Липса на интерес провали и втория търг за активите на отдавна затворения торов завод "Химко" във Враца. Това стана ясно от информация на синдика на дружеството Росица Томова. До крайния срок в четвъртък никой не е внесъл задатък, така че кандидати няма, обясни Томова пред "Капитал Daily". Следващата стъпка за бъдещето на изоставения завод ще е събрание на кредиторите, които да решат съдбата му, като може да се върви към пряко договаряне с купувач, ако се намери такъв.

Ниско, по-ниско и пак без кандидати

Началната цена на останалите активи на "Химко" - 22.82 млн. лв., е огромна за имот с отдавна изоставени промишлени сгради и вероятно напълно негодни машини. Цената е с 20% по-ниска от тази на предишния търг, проведен преди година. Тогава кандидати нямаше, като по стечение на обстоятелствата правителството на Пламен Орешарски не успя да реализира плана си да "оздрави" фалиралото предприятие. "Химко" е обявено официално в несъстоятелност от средата на 2012 г., но не работи от години.

Компанията е натрупала огромни дългове предимно към НЕК и "Булгаргаз". Към края на 2013 г. общите задължения са 81.75 млн. лв., почти всички необезпечени. Плановете на бившия икономически министър Драгомир Стойнев бяха да налее 50 млн. лв. за възстановяване на "Химко", като първата стъпка трябваше да е придобиването на активите. Това трябваше да стане чрез БЕХ, към който на практика са основните дългове, тъй като "Булгаргаз" и НЕК са част от енергийния холдинг. Към БЕХ имаше и специално създадено дружество, но то не подаде оферта на първия търг, най-вероятно заради лоша организация. Така данъкоплатците се разминаха с наливането на 50 млн. лв. в ограбваното години наред предприятие, което едва ли би могло някога да заработи отново.

Отдавна приключена история

По-голяма част от дълговете вероятно трябва да бъдат отписани, защото дори и при продажба на активите, получените пари ще покрият само малка част от задълженията. Част от активите на торовия завод са разграбени и най-вероятно - продадени за скрап, разказват още от години жители на Враца. За най-привлекателно при евентуален интерес се смята "новата" линия за производство на карбамид, която е инсталирана през 1983 г. и според анализ може да работи още няколко години. Дали това би заинтригувало някого дори при много ниска цена е изключително спорно - другите работещи торови заводи в България - "Агрополихим" и "Неохим", са инвестирали стотици милиони от приватизацията им насам, за да постигнат повече ефективност, качество и производство на модерни препарати, както и за пречистване и опазване на околната среда. Пречиствателната станция на "Химко", тецът, складовете му на пристанище Варна, без които износ по море е много по-труден, отдавна са собственост на други компании.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ceneto avatar :-|
    ceneto
    • + 3

    скоро ще си намери новия собственик, новорегистрирана фирма с 5к капитал :)

    Нередност?
  • 2
    bvanetza avatar :-|
    Borislav Valkov
    • + 1

    От несъстоятелност към ликвидация....

    Това показва интелектът на собственика му: идва държавата, предлага пари и ти пак отказваш. Защо?

    Нередност?
Нов коментар