Започват проекти за 100 млн. евро за старите реактори в "Козлодуй"

Средствата са за извеждане на блоковете от експлоатация и изграждане за хранилище за радиоактивни отпадъци

Краен срок за процедурите няма, като обявяването на самите търгове ще зависи от напредъка по сегашните дейности
Краен срок за процедурите няма, като обявяването на самите търгове ще зависи от напредъка по сегашните дейности
Краен срок за процедурите няма, като обявяването на самите търгове ще зависи от напредъка по сегашните дейности    ©  Капитал
Краен срок за процедурите няма, като обявяването на самите търгове ще зависи от напредъка по сегашните дейности    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проекти за близо 100 млн. евро предстои да бъдат обявени от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) във връзка с извеждането от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от публикуваното в края на миналата седмица общо обявление за доставка. Такива конкурси се правят веднъж годишно и с тях се актуализира списъкът с планирани проекти. Краен срок за процедурите няма, като обявяването на самите търгове ще зависи от напредъка по сегашните дейности. Според съобщението участието в тръжни процедури трябва да започне до края на септември. Средствата се осигуряват от международен фонд "Козлодуй", който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Две групи проекти

Строителните работи на площадката "Радиана" реално започнаха преди месец с изграждане на оградата

Предстоящите дейности са разделени на две групи. Първата е за проекти по извеждане от експлоатация на спрените блокове и е с бюджет 25 млн. евро. В нея влизат общо 11 проекта, сред които доставка и модернизация на специализирано оборудване и системи за управление, услуги по обследване и анализиране, подмяна на хидроизолация на определени помещения, както и разработване на проект за демонтаж на системи и компоненти.

По-голямата част от средствата - 70 млн. евро, са предвидени за проекти за изграждане на национално хранилище за погребване на краткоживеещи ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци. Те включват както подготовка на площадката, така и изграждане и надзор на първи етап от хранилището. Самата площадка ("Радиана") се намира в землището на село Хърлец край Козлодуй. Планирано е да влезе в експлоатация до края на 2015 г. и да се използва за период от 60 години.

В края на миналата година Върховният административен съд отхвърли оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) заради липса на широко обществено обсъждане и пропуски в документа. Няколко месеца по-късно ДП РАО възложи на "Еко енергопроект", която разработи ОВОС, да актуализира и допълни доклада. В регистъра на обществените поръчки липсва информация на какъв етап е процедурата, но първите строителни работи реално започнаха преди месец с изграждането на оградата на площадката. Изпълнител на проекта е "Техноекспортстрой".

Финансиране

Първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" бяха изключени в края на 2002 г., а трети и четвърти - в края на 2006 г., като част от условията за членство на България в ЕС. Международен фонд "Козлодуй" беше създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от Европейския съюз за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на четирите блока. Освен дейности, свързани директно с демонтиране на реакторите ("ядрен прозорец"), фондът финансира и мерки за намаляване на последиците за енергетиката от затварянето им - например с мерки за енергийни спестявания ("неядрен прозорец").

Отпуснатата европейска помощ до края на 2013 г. е в размер на 868 млн. евро (1.69 млрд. лв.). За следващия седемгодишен период се очакват допълнително 260 млн. евро, но те ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете. България има два национални фонда, в които се натрупват средства за тази цел, но различни оценки сочат, че ще са нужни още между 300 и 600 млн. евро за всички дейности. Общите разходи за извеждане на старите реактори от експлоатация и за управление на отпадъците се оценяват на 3.64 млрд. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 4

    Тепърва има да наливаме пари да вадим старите реактори от експлоатация, така е при "евтините" АЕЦ. От ЕС бяха дали към 300 млн, ама те май изчезнаха,

    Нередност?
  • 2
    ivaylob avatar :-|
    ivaylob
    • - 1

    Извездането от експлоатация струва колкото построяването на нова АЕЦ. Плюс поддръжка, гориво, обслужване и охрана на хранилището за отпадъци с "Картък" 60 години период на полуразпад + съхранение на отпадъци с "нормален" 1000+ години период на полуразпад = "еФтина" Ел енергия. Ашколсун ефенди! Бравос, да построим още няколко реактора на далавера...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    И да мрънкате и да не мрънкате вече е късно. Да сте мислили преди Костов, Надежда и Меглена да подпишат меморандума за затваряне на блокове 1-4. Да бяхте подкрепили хората, които събраха повече от 500000 гласа против спирането на блоковете. Сега вече всичко е направено и връщане няма. 300 млн евро от ЕС за извеждане са абсолютно недостатъчни. Ако работеха, печалбата щеше да е в 100-ци пъти по-голяма от мижавите 300 млн. А нямаше и да финансираме енергиината мафия с вятърни и слънчеви централи. Ама то първо трябва да се МИСЛИ, а после да се действа. Но на българите това е генетично премахнато.

    Нередност?
Нов коментар