Нова крачка към 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството призна, че е одобрило подписването на споразумение с Westinghouse

На излизане от БЕХ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" отрече да са подписвали споразумение
На излизане от БЕХ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" отрече да са подписвали споразумение
На излизане от БЕХ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" отрече да са подписвали споразумение    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
На излизане от БЕХ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" отрече да са подписвали споразумение    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При пълна липса на прозрачност в последните си дни правителството на Пламен Орешарски се опитва да задвижи проекта за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Ден след като премиерът заяви, че всички бъдещи решения за новия реактор ще бъдат взети от следващия кабинет, пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че решение в тази посока е било взето на заседанието в сряда. Самото съобщение беше разпространено, след като пред сградата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се събраха журналисти заради информация, че предстои да се подпише споразумение с американската компания Westinghouse, която ще доставя технологията. До последно от пресслужбата на БЕХ отричаха да има такава среща, но не обясниха защо се събират директорите на АЕЦ "Козлодуй", "Нови мощности" и членове на борда на холдинга.

Късно вечерта изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов каза за БНТ, че "по всяка вероятност ще го подпишем утре, но в него ще бъде записано, че следващото правителство ще трябва да го препотвърди". Според него поне половин година след това, когато приключат проучванията за необходимостта от новата мощност, Министерски съвет може да вземе решение за изграждането на новата мощност.

Споразумение под условие

Официалното, но закъсняло с ден съобщение на правителствения пресцентър гласи, че на заседанието си на 30 юли Министерският съвет е приел решение, с което се одобрява докладът на министъра на икономиката и енергетиката за сключване на акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", "АЕЦ Козлодуй" и Westinghouse Electric Company LLC. От пресцентъра подчертават, че акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред. Подписването на акционерното споразумение обаче е предусловие за подготовката на двата документа, така че съобщението на МС изглежда нелогично. 

Решението на кабинета на практика дава зелена светлина за подписване на споразумението, като ефективно то ще влезе в сила след одобряване от новото правителство. Не става ясно обаче какво би се случило, ако следващият кабинет не хареса договореното. От Westinghouse бяха определили като краен срок за подписване 30 септември, но тогава парламентарните избори все още няма да са минали.

В сградата на БЕХ

Не внесе повече яснота и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. На излизане от сградата на БЕХ в четвъртък следобед след близо тричасова среща той отрече да е подписвано споразумение. Генов беше категоричен и че не са поемани финансови ангажименти. Представители на Westinghouse не бяха забелязани на срещата, но е възможно срещата с тях да се е провела на друго място. До редакционното приключване на броя от американската компания не потвърдиха, че за четвъртък е планирано подписване на споразумението. Припомняме, че преди няколко дни в България пристигна главният изпълнителен директор на американската компания Дани Родерик, който се срещна с Орешарски. Информация за визитата му обаче излезе чак след това.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 32

    Не се научиха,че хората,дето ще оплащат ,трябва да са информирани.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 27

    Това правителство беше сложено да управлява за да подпише едни дългосрочни договори за скъпи и ненужни проекти в енергетиката.
    Потреблението в България от 10 години не е мръднало, обаче постоянно се вадят фалшиви прогнози за повишение, и плашат хората с недостиг на ток и подобни глупости.
    Сега дайте още една централа с дългосрочен договор за изкупуване на високи цени, пък потребителите после да плащат скъп ток.

    Нередност?
  • 3
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • - 1
    • + 20

    до последно се държат като маскари и вършат злини - кому е нужно това задлъжняване с 6 млрд. долара и този нов блок??
    вече има и други по-добри и по-ефективни енергоизточници - но пък нали има едни фирми които са със стар бизнес модел и чакат поръчките ...

    Нередност?
  • 4
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 1
    • + 13

    добре разбирате как комунистите са работели и как са вземали решения по време на своето 45-годишно "управление"? потайно, без обяснения и информираност на гражданите и бизнеса. и задължително с прикриване на всички следи и аргументи за вземане на решенията.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 12

    Явно комисионните са повече от добри.

    Нередност?
  • 6
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 11

    До коментар [#2] от "today (we are not going to pay)":

    Поддържам вашата теза.
    В конкретния случай, предвид особената активност на Стойнев, това е освен всичко друго и опит за политическа индулгенция за игрите с газпром и Росатом и един вид ние сме технократи и не подбираме руски или щатски проекти, а избираме "най-доброто".
    Доста плитко като номер и забележете, едните проекти се подписват така, че задължават държавата и след това последствията ( строеж или арбитраж) стават неизбежни, а другия ги "хлъзгат" за окончателно решение на следващите.
    И никъде, по никакъв начин не се предварително проучва, анализира и доказва икономическата целесъоббразност и реална необходимост от тези мегаломански проекти, които ще бъдат заплащани от поколения наред.
    От атомни централи печелят само производителите, монтажниците и операторите, а разходите остават за нас, да не говорим, когато удари часът на тяхното спиране. Първо цената на еленергията от такъв блок, започващ с първоначална цена от 6млрд няма да е никак ниска и ние всички ще плащаме чрез микса - това е валидно и за мераците за Белене.
    А вижте какво става с малките блокове в Козлодуй - похарчени са почти 2млрд долара и работата по първите два блока е в самото начало - представете си колко ще струва цялата операция по закриването и кой ще плаща сметките за "евтиния ток" в следващите години, тъй като за сега финансирането е от ЕС.
    Така че такъв тип проекти, с неясен пазар на енергията ( виждаме какво е свръхпроизводството днес), с неясни ценови параметри, са само и единствено удобни за политическо влияние и добър бизнес за замесените в него.
    Между другото, отлагането и бавенето на арбитража за Белене, също не е случайно и този капан стои готов да щракне или да бъде бухалка за рекет над всички следващи управляващи, за да ни докарат до първите думи на Орешарски, като премиер " Най-вероятно ще загубим арбитража и затова може да излезе по-добре да построим Белене". Това не ни е отминало.
    Вижте Австрия, с подобно население и площ, в малко по-сурови климатични условия от нас и многократно по-голям БВП, как спокойно се оправя без подобни мегаломански и еднозначно корпуционни проекти, а ние, все още тичаме след митовете на Р.Овч. и шлема на Гоце, да видите ли, да станем енергиен балкански лъв:).
    Щеше да е смешно, ако не беше трагично, но те са верни на Лениновия лозунг: "Съветска власт + електрификация = на ..видяхме какво.

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 6

    Доклада на ЕСО за 2012: http://www.tso.bg/uploads/file/Profile/bg/ESO_Annual_Report_2012.pdf

    стр. 16 - инсталирани мощности, разполагаема мощност към годишния максимум 9719 мегавата
    стр. 17 - абсолютен максимален товар 7444
    стр. 19 - потребление от ЕПМ (най-долния ред в таблицата) - средно около 30 хиляди гвтч, с минимални изменения. Извод? Изобщо няма тенденция за повишаване на потреблението, всички твърдения в обратна посока са просто лъжа, целяща да оправдае инсталирането на нови мощности.
    Към момента в света няма проект за нова АЕЦ (или нови блокове), който да е приключен в срок, и да са спазени прогнозните цени, всички закъсняват и се оскъпяват.
    Последният реактор в Англия се присъединява с дългосрочен договор за изкупуване на цена 92 паунда (около 200 лева) за мвтч. И тук цената няма да е по-ниска. В момента Козлодуй продава на около 40 лева, с новия реактор цената средно ще отиде на 100 лева. Към момента на пускане на реактора голяма част от ВЕИ-тата ще са с изтекли договори, и ще трябва да продават на свободния пазар, където цената се определя според нуждите в момента, т.е може да падне и под 40 лева заради ниския производствен разход на ВЕИ-тата.
    Извод? Нова АЕЦ или нова мощност ще бъде неконкурентна поне през 6 месеца в годината, т.е. ще трябва да продава двойно по-скъпо.
    Евтин ток от АЕц ли? Просто забравете!

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Те са информирани. Всеки месец си получават сметките за "тока", а някои и за "парното", така че имат пълна информация....

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 5

    До коментар [#3] от "krastitel":

    "до последно се държат като маскари и вършат злини - кому е нужно това задлъжняване с 6 млрд. долара и този нов блок?? "

    На тях им е нужно! Вече стана пределно ясно как е управлявана България вече 25 години!
    Накратко - на власт е една мафия с генезис в червената ДС партокрация, която има безброй и кое от кое по-тежки престъпления, и тази мафия търси своите протекции при всички велики сили - а осигуряването им означава НЕПРЕКЪСНАТИ КОМПРИМИСИ И БАЛАНСИРАНЕ И ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ОСНОВНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ ВИНАГИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
    Истината е, че всяка нова власт в България, всяко ново правителство, или по-точно лицата и кръговете зад него -наречете ги олигарси, кукловоди,...или просто босове на мафията си назначават удобните хора и са брокерите в осигуряване на властта им е великите сили - вкл. Русия (те по принцип са генетично свързани с руската мафия и Кремъл), но и със САЩ!
    Срещу съответните "услуги", най-вече свързани с големи проекти тези правителства, служби и представителства СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ВИЖДАТ С КОГО СИ ИМАТ РАБОТА И ЧЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА СЪЩИТЕ - ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ДА БАЛАНСИРАТ И НЕ ВЗРИВЯТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ!

    С две думи - защо Путин и олигархичните руски интереси, които стоят зад българската мафия от една страна, и американските лобийни интереси от друга да воюват и евентуално да изгубят позиции и да понесат щети или нереализирани печалби, след като спокойно могат да си се разберат с послушковците, наречени българско правителство, и по-точно с българските кукловоди да си разделят големите проекти, а българинът е със здрава гърбина и ще плаща години наред, че и децата му!
    Ако българското правителство не защитава българските интереси как даочакваме някой друг да го направи?
    И защо правителството непрекъснато пази в дълбока тайна подготвени договри за милиарди на бедна България?
    Не крие ли и не лъже ли онзи, КОЙТО ИМА ЗАЩО И НЕ ИСКА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА?

    "Just because you have the right to do something, doesn’t mean doing it is right ".

    Нередност?
  • 10
    viasat avatar :-|
    viasat
    • + 4

    Защо ли американските фирми си гонят интереса ,дори и с подписан договор сега в последния момент ! А няма кой да защити българския !
    И още ли вярвате на приказката за евтиния ток в една глобална икономика където всичко може да се продаде и купи и всичко се регулира от пазара . Няма ясна стратегия какво ,ще правим с този отрасъл.И защо не кажете ясно и категорично ,че сега в България хората плащат и им се предлага така наречения скъп ток ,а евтиния го изнасяте докога ще мамите и регулирате ?!!!

    Нередност?
Нов коментар