🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следващото правителство ще решава за новия ядрен блок

Кабинетът изненадващо се отказа да одобрява акционерното споразумение между Westinghouse и АЕЦ "Козлодуй"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В деня на оставката си правителството на Орешарски реши да не задвижва поредния милиарден проект - за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", а да остави задачата за следващия кабинет. На заседанието си Министерският съвет трябваше да одобри акционерното споразумение с американската компания Westinghouse. Но кабинетът реши да не поема отговорността за проект, който ще струва над 5 млрд. долара и който при сегашното наличие на свръхкапацитет за производство на електроенергия в страната трудно може да се определи като спешен. Затова пък в последните си дни управляващите има риск да задвижат друг милиарден проект - за "Южен поток", така че мотивите за атомния блок не е зле да се приложат и за газопровода.

Леко напред

На заседанието си в сряда кабинетът е обсъдил и одобрил единствено доклада на икономическото министерство за предварителното проучване за нова 1000-мегаватова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Остава обаче следващото правителство да потвърди свършеното до момента и да продължи напред, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя потвърди също предварителните оценки за стойността на проекта, но уточни, че финансовата рамка, структурата на финансовото предложение, финансовият модел се уточняват в процеса на работа. Преговорите с Westinghouse са били проведени на седем тура и са били затворени доста въпроси. "Това е, което ние успяхме да направим дотук. Оттук нататък следващото правителство ще реши какво да прави и точно как да го направи с този проект", каза Бобева.

Това, което правителството се очакваше да направи всъщност, е да разреши сключването на акционерно споразумение между Westinghouse и АЕЦ "Козлодуй", с което американската компания да влезе с 30% в дъщерното дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" (проектната компания, която ще строи новия блок). Не стана ясно кой е предложил одобрението да бъде отложено, но според източник на "Капитал Daily" всички присъстващи са се съгласили.

Ресорният министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е отсъствал от заседанието, тъй като е в отпуска. Отсъствието му се чете от мнозина като бягство от отговорност.

Какво следва

По информация на "Капитал" самото споразумение вече е одобрено както от АЕЦ "Козлодуй" и дъщерната й компания, така и от комисия на Българския енергиен холдинг, който се води собственик на централата. То предвижда създаването на смесена проектна компания, която впоследствие може да сключи договор за изграждане на новия блок. Като задължително условие е записано, че оборудването ще бъде доставено от Westinghouse. В споразумението се описват три основни фази. Първата трябва да приключи до 31 март 2015 г., когато трябва да бъде взето първоначалното инвестиционно решение. Окончателното инвестиционно решение за строежа е предвидено за 30 ноември 2017 г. Едва след това може да бъде подписан окончателният договор.

При първоначалното споразумение АЕЦ "Козлодуй" се ангажира единствено да внесе 14 млн. лв. акционерен капитал. Westinghouse пък се предвижда да покрие първоначалното финансиране под формата на услуги и материали на стойност 43.5 млн. долара. Ако проектът се прекрати по вина на българската страна, тя трябва да изплати 70% от тази инвестиция плюс лихвите като компенсация. Финансовият риск обаче нараства с всеки следващ етап.

Заради отлагането е възможно част от сроковете да бъдат удължени. Причината е, че едва ли служебното правителство ще вземе бързо решение по този важен въпрос, а нов кабинет няма да има преди октомври.

Няма заем за "Южен поток", но засега

Българският енергиен холдинг и "Газпром" засега не са подписали договор за предоставянето на заем от руската компания за изграждането на "Южен поток", стана ясно след заседанието на правителството. Вицепремиерът Даниела Бобева обаче остави отворена вратичка: "Няма подписване на договор за заем за "Южен поток", доколкото знам, но може и да не знам", каза тя, цитирана от "Медиапул". Ден по-рано "Капитал" описа заседание на борда на държавния холдинг, на което се е подготвяло подписване на договор за заем за 620 млн. евро от руската компания, с които да финансира участието си в проекта. Във вторник от БЕХ са се отказали, но нищо не ги спира да решат друго в близките дни. Това става независимо от факта, че премиерът Пламен Орешарски официално замрази проекта, а Европейската комисия откри процедура срещу страната заради непрозрачния начин, по който бяха избрани строителите на българската отсечка.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 8

    Трябва да се въведе някакъв закон, да не могат да подписват договори, по които държавата ще плаща под каквато и да било форма над 2% от БВП, без това да е одобрено от 2/3 от всички депутати (не само от присъстващите, изобщо от всичките).

    Нередност?
  • 2
    toshocorporation avatar :-?
    Тошо Корп.
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "today (we are not going to pay)":

    По-добре е за всички важни проекти да има референдум, но само, ако всички договори и условия бъдат публични. Дори референдумът да струва 50 милиона лева. На фона на потенциалните загуби (печалби) от милиардите са нищо.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#2] от "Тошо Корп.":

    Не може по експертни въпроси да има референдум, референдума се прави по принципни въпроси.
    Иначе ще излезе един Долен, и ще лъже народа колко ни е нужда нова АЕЦ, и как щяла да ни излезе без пари. При това само докато говорим за руска, ако е американска тоя същия мълчи като ***, някак си забравя колко ни е нужна нова АЕЦ, ако не е руска.

    Нередност?
  • 4
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • - 1
    • + 10

    "Ресорният министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е отсъствал от заседанието, тъй като е в отпуска. Отсъствието му се чете от мнозина като бягство от отговорност."

    Ето къде е скрит ключа от палатката. Мишоците за пореден път избягаха от отговорност, този път за наш късмет.

    Нередност?
  • 5
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#2] от "Тошо Корп.":

    Както каза колегата горе, не може да има референдуми по силно експертни въпроси от компетенцията на правителството!
    Виж, повече референдуми за начина на управление става. В този ред на мисли, къде ни е референдума за изборните правила? Нещо се позабрави този въпрос, а не бива...

    Нередност?
  • 6
    toshocorporation avatar :-?
    Тошо Корп.
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#3] от "today (we are not going to pay)":

    До коментар [#5] от "The Shadow":

    Ако всички договори са публични на Долен ще му е много по-трудно да каже, че АЕЦ-а или тръбата ще ни бъдат безплатни, защото в договора ще пише черно на бяло. Ако цялата информация за даден проект е публична и обективна - всеки разумен ще може да си направи преценката.

    А т.нар. експерти и тяхното експертно мнение зависи от много фактори. Както сам каза, че ако е руска - ни трябва, ако не - не ни трябва. Това ли разбираме под "експерт" и този човек ще определя бъдещето на проект?!

    И като допълнение в страната на референдумите (Швейцария) се питат за всякакви "експертни" въпроси, като:
    - финансиране и развитие на железопътната инфраструктура
    - доставка на военни изтребители
    - минимална работна заплата
    - Шенген
    и много други: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Swiss_federal_referendums

    Нередност?
  • 7
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 2
    • + 3

    [quote#6:"Тошо Корп."]всеки разумен[/quote]

    Това е слабото място в твоите иначе много добри доводи. Като гледаш как на избори повечето "разумни" хора не си правят труда да отидат да гласуват, но за сметка на това циганите и изветрелите пенсионери са винаги първи, се сещаш какви ще са резултатите. Даже вече имаме пример - безумния референдум за Белене.

    Нередност?
  • 8
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#6] от "Тошо Корп.":

    На теория звучи добре, но както сме чували, и пътят към ада бил постлан с добри идеи.
    Нали видяхме референдума тука за ядрената енергетика - неадекватен въпрос, и разни мургави българи обясняват на журналистите, как отивали да гласуват за БеСеПе-то, или гласували да им оправят улицата, да им опростят стари задължения за ток и др. подобни.
    Отделно мога да ти изброя поне 10 лъжи, които упорито, от години, се тиражират по медиите, за да промиват празните глави.
    В момента, въпреки че има страшно много публична информация за потреблението и инсталираните мощности, пак има страшно много тъпаци, които повтарят като папагали как имаме нужда от нови централи, как имало търсене за ток, потреблението се повишавало и прочие абсолютни лъжи.
    Примерно защо никой не заведе дело срещу другаря Р.Овч., след като той излезе и публично излъга как печалбата от АЕЦ Белене щяла да бъде 200 млрд евро. (и в същото време тока щял да бъде евтин!).

    Нередност?
  • 9
    toshocorporation avatar :-(
    Тошо Корп.
    • + 3

    До коментар [#7] от "The Shadow":

    До коментар [#8] от "today (we are not going to pay)":

    За жалост тук сте прави. :(

    Нередност?
  • 10
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 5
    • + 5

    Пълна глупост е на една площадка да има разнотипни реактори. Специалистите , усвоили руската техника и терминология , не стават за работа с американските реактори. Трябва да се обучават нови на английски. Да не говорим за принципните технологични разлики.

    Нередност?
Нов коментар